ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Γνώμες

Αρχαιολογικά παράλογα 25 Μαΐου 2018

Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;

«Χωρίς πωλητήρια, αναψυκτήρια, επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο». Ετσι λειτουργούν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Κρήτης.
Το καταγγέλλει με σχετική ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτίς της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, υποστηρίζοντας «το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα τις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου εποχιακού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της θερινής τουριστικής περιόδου, του 2018». Εννοείται πως η ερώτηση θα μπορούσε να επεκταθεί στους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Μια βόλτα έξω από την Αθήνα (αλλά και από άλλες, μεγάλες πόλεις) θα σας πείσει γι΄ αυτό.
Πηγαίνετε, ενδεικτικά, ως τον Ραμνούντα. Ενας τόσο ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος θα έπρεπε να είναι αλλιώς οργανωμένος. Όμως, το ενδιαφέρον των αρμοδίων μοιάζει να σταματάει στην πόρτα του Μουσείου της Ακροπόλεως και στην είσοδο του Ιερού Βράχου και σε μερικούς ακόμα υψηλού ενδιαφέροντος χώρους. Οι άλλοι υπολειτουργούν. Για να μη αναφερθούμε και στα πωλητήριά τους (όπου υπάρχουν), τα περισσότερα εκ των οποίων, φτωχά και μίζερα, έρχονται για να υπογραμμίσουν τη φτώχεια και την αδιαφορία μας.

Ερωτά, λοιπόν, τώρα η κυρία Κεφαλογιάννη, επικεντρώνοντας στην Κρήτη: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης εποχιακού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων; Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνουν οι σχετικές προκηρύξεις; Πόσοι φύλακες από τους διακόσιους, που πρόκειται να προσληφθούν, θα κατανεμηθούν στην Κρήτη, σε ποιους χώρους και πόσοι ανά χώρο; Για ποιον λόγο το ΥΠΠΟΑ δεν προέβη εγκαίρως σε προγραμματισμό αναγκαίων προσλήψεων, βάσει μελέτης και καταγραφής των αναγκών για κάθε αρχαιολογικό χώρο του νησιού;  Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ για να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων του νησιού που λειτουργούν χωρίς πωλητήρια,  αναψυκτήρια και επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας; Πότε προβλέπεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού; Ναι, εν προκειμένω, με αυτό τον τρόπο παίζει το πολιτικό παιχνίδι της.

Την ίδια όμως στιγμή, ποια κυβέρνηση (γιατί δεν είναι ευθύνη μόνο της παρούσας κυβέρνησης η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων μας) θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες». Main_q78aftikuj5luj01771n Γιουροβίζιον των (ποιοτικών) εκπτώσεων Εντυπωσιακά στησίματα, τεράστιες σκηνές πάνω στις οποίες η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά το θαύμα της μουσικής απουσιάζει. Main_slider Τα θερινά σινεμά της νιότης μας Τα πρώτα θερινά εξακολουθούν να ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Είναι όλο και λιγότερα, αλλά επιμένουν και ανοίγουν. Main_brooklyn-book-festival-2017-bookend-events-1 Σε πόσες παρουσιάσεις βιβλίων πήγατε σήμερα; Όχι πως μου πέφτει λόγος, αλλά δεν βρίσκω κομψό να καλείς γνωστούς και φίλους και (σχεδόν) να τους υποχρεώνεις να σε αγοράσουν.
#load_content_with_ajax