Γνώμες

Αρχαιολογικά παράλογα 25 Μαΐου 2018

Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;

«Χωρίς πωλητήρια, αναψυκτήρια, επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και χωρίς ηλεκτρονικό εισιτήριο». Ετσι λειτουργούν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Κρήτης.
Το καταγγέλλει με σχετική ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτίς της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, υποστηρίζοντας «το ΥΠΠΟΑ έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα τις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου εποχιακού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της θερινής τουριστικής περιόδου, του 2018». Εννοείται πως η ερώτηση θα μπορούσε να επεκταθεί στους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Μια βόλτα έξω από την Αθήνα (αλλά και από άλλες, μεγάλες πόλεις) θα σας πείσει γι΄ αυτό.
Πηγαίνετε, ενδεικτικά, ως τον Ραμνούντα. Ενας τόσο ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος θα έπρεπε να είναι αλλιώς οργανωμένος. Όμως, το ενδιαφέρον των αρμοδίων μοιάζει να σταματάει στην πόρτα του Μουσείου της Ακροπόλεως και στην είσοδο του Ιερού Βράχου και σε μερικούς ακόμα υψηλού ενδιαφέροντος χώρους. Οι άλλοι υπολειτουργούν. Για να μη αναφερθούμε και στα πωλητήριά τους (όπου υπάρχουν), τα περισσότερα εκ των οποίων, φτωχά και μίζερα, έρχονται για να υπογραμμίσουν τη φτώχεια και την αδιαφορία μας.

Ερωτά, λοιπόν, τώρα η κυρία Κεφαλογιάννη, επικεντρώνοντας στην Κρήτη: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης εποχιακού προσωπικού που θα καλύψει τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων; Ποιες ειδικότητες περιλαμβάνουν οι σχετικές προκηρύξεις; Πόσοι φύλακες από τους διακόσιους, που πρόκειται να προσληφθούν, θα κατανεμηθούν στην Κρήτη, σε ποιους χώρους και πόσοι ανά χώρο; Για ποιον λόγο το ΥΠΠΟΑ δεν προέβη εγκαίρως σε προγραμματισμό αναγκαίων προσλήψεων, βάσει μελέτης και καταγραφής των αναγκών για κάθε αρχαιολογικό χώρο του νησιού;  Τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΠΟΑ για να βελτιώσει άμεσα την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων του νησιού που λειτουργούν χωρίς πωλητήρια,  αναψυκτήρια και επαρκείς υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας; Πότε προβλέπεται η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού; Ναι, εν προκειμένω, με αυτό τον τρόπο παίζει το πολιτικό παιχνίδι της.

Την ίδια όμως στιγμή, ποια κυβέρνηση (γιατί δεν είναι ευθύνη μόνο της παρούσας κυβέρνησης η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων μας) θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_original_slider Οι ελληνικές ταινίες… πάνε θέατρο Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι αισιόδοξος, φωτεινός και χαριτωμένος. Γι΄ αυτό αρέσει. Γι΄ αυτό και προτιμάται ακόμα. Γιατί είναι μια εύκολη λύση. Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου.
#load_content_with_ajax