Γνώμες

Κάντο όπως… οι Τούρκοι! 25 Ιουνίου 2018

Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους;

«Βασική ιδέα του Μουσείου της Τροίας είναι η δημιουργία ενός χώρου που ενσωματώνει την αφήγηση μιας φορτισμένης γεωγραφίας που υφαίνεται από ιστορικά γεγονότα και μύθους, ενώ σέβεται τη συλλογική μνήμη. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αφαίρεση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να το κοιτάξει από διαφορετική οπτική γωνία, επαναφέροντας διαφορετικά κομμάτια της Ιστορίας»: Αυτές τις δηλώσεις έκανε στην «Καθημερινή» ο αρχιτέκτονας Ομέρ Σελτζούκ Μπαζ, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου Yalin Mimarlik που κέρδισε το Α΄ βραβείο μεταξύ 132 συμμετοχών στον διαγωνισμό για την ανέγερση του μουσείου που προκηρύχθηκε το 2011. Το κτίριο είναι έτοιμο και είναι μοντέρνο και εντυπωσιακό. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν τα εγκαίνιά του, με κάθε λαμπρότητα.

Ερχεται τώρα να προστεθεί το νέο Μουσείο σε μια σειρά τουρκικών αρχαιολογικών μουσείων γεμάτων συνήθως ελληνικές αρχαιότητες -που πολύ συχνά δεν λένε πως δεν είναι ελληνικές. Επισκέφθηκα πολλά τέτοια στα τελευταία ταξίδια μου στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, άλλους μεγάλους και διάσημους (όπως η Μίλητος, η Έφεσος και η Αφροδισιάδα) και άλλους μικρούς, χαμένους μέσα σε ελαιώνες, κρυμμένους σε σημεία που δεν τα έπιανε το μάτι σου.

Ποια ήταν η διαφορά από τους αντίστοιχους Ελληνικούς; Ηταν όλοι περιποιημένοι, φυλασσόμενοι και ανοικτοί στο κοινό. Πουθενά λουκέτο, πουθενά κάποια αρνητική εντύπωση! Εδώ είναι οι περισσότεροι απεριποίητοι, απαξιωμένοι και κλειστοί. Τουρκία – Ελλάδα, 1 – 0. Προσθέστε και τη δημιουργία υπερσύγχρονων μουσείων όπως αυτού της Τροίας, τη στιγμή που εμείς μετά βίας καταφέρνουμε να κάνουμε μερικές μικροεπισκευές στα ήδη υπάρχοντα μουσεία που γερασμένα υπολειτουργούν (ή έχουν βάλει λουκέτο) και βρείτε ποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Πόσο κρίμα για την ιστορία μας και για την αξιοπρέπειά μας!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax