Γνώμες

Κάντο όπως… οι Τούρκοι! 25 Ιουνίου 2018

Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους;

«Βασική ιδέα του Μουσείου της Τροίας είναι η δημιουργία ενός χώρου που ενσωματώνει την αφήγηση μιας φορτισμένης γεωγραφίας που υφαίνεται από ιστορικά γεγονότα και μύθους, ενώ σέβεται τη συλλογική μνήμη. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αφαίρεση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα σε κάθε θεατή να το κοιτάξει από διαφορετική οπτική γωνία, επαναφέροντας διαφορετικά κομμάτια της Ιστορίας»: Αυτές τις δηλώσεις έκανε στην «Καθημερινή» ο αρχιτέκτονας Ομέρ Σελτζούκ Μπαζ, επικεφαλής του τουρκικού γραφείου Yalin Mimarlik που κέρδισε το Α΄ βραβείο μεταξύ 132 συμμετοχών στον διαγωνισμό για την ανέγερση του μουσείου που προκηρύχθηκε το 2011. Το κτίριο είναι έτοιμο και είναι μοντέρνο και εντυπωσιακό. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνουν τα εγκαίνιά του, με κάθε λαμπρότητα.

Ερχεται τώρα να προστεθεί το νέο Μουσείο σε μια σειρά τουρκικών αρχαιολογικών μουσείων γεμάτων συνήθως ελληνικές αρχαιότητες -που πολύ συχνά δεν λένε πως δεν είναι ελληνικές. Επισκέφθηκα πολλά τέτοια στα τελευταία ταξίδια μου στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, άλλους μεγάλους και διάσημους (όπως η Μίλητος, η Έφεσος και η Αφροδισιάδα) και άλλους μικρούς, χαμένους μέσα σε ελαιώνες, κρυμμένους σε σημεία που δεν τα έπιανε το μάτι σου.

Ποια ήταν η διαφορά από τους αντίστοιχους Ελληνικούς; Ηταν όλοι περιποιημένοι, φυλασσόμενοι και ανοικτοί στο κοινό. Πουθενά λουκέτο, πουθενά κάποια αρνητική εντύπωση! Εδώ είναι οι περισσότεροι απεριποίητοι, απαξιωμένοι και κλειστοί. Τουρκία – Ελλάδα, 1 – 0. Προσθέστε και τη δημιουργία υπερσύγχρονων μουσείων όπως αυτού της Τροίας, τη στιγμή που εμείς μετά βίας καταφέρνουμε να κάνουμε μερικές μικροεπισκευές στα ήδη υπάρχοντα μουσεία που γερασμένα υπολειτουργούν (ή έχουν βάλει λουκέτο) και βρείτε ποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Πόσο κρίμα για την ιστορία μας και για την αξιοπρέπειά μας!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_holly-570 Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral. Main_slider Εθνικισμός μετά... μουσικής Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα. Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες».
#load_content_with_ajax