Γνώμες

Εθνικισμός μετά... μουσικής 05 Ιουλίου 2018

Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τον εθνικισμό: Πριν από μερικές μέρες στη χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ενώ στη σκηνή βρισκόταν η Φιλαρμονική των Κρηνίδων, μία γυναίκα κοντά στα 70 πλησίασε τον μαέστρο και… του ζήτησε τον λόγο. Για την ακρίβεια τον ρώτησε, με πολύ έντονο ύφος, γιατί παίζει Γερμανούς συνθέτες (είχε ακουστεί Μπαχ) και όχι κάποιον Έλληνα. Ακολούθως τον έφτυσε. Λίγο αργότερα ένας κύριος διαμαρτυρήθηκε για την αναφορά της παρουσιάστριας της εκδήλωσης στην τοποθεσία Πλατανολεύκες με το τούρκικο της όνομα, Καβάκια. Ακολούθως έκανε αναφορά στο νέο Μακεδονικό Κόμμα για να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια αρκετών θεατών. Και ήταν όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα!
Επιπλέον, η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Αν και, δυστυχώς, εκεί που φτάσαμε δεν μας εξημερώνει, φοβάμαι, τίποτα. Ακόμα και αν χαρακτηρίσουμε τα δύο περιστατικά τυχαία -  παντού μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί κάτι τρελό- δεν μπορεί να μην σκεφτούμε πως το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό κλίμα ευνοούν με το παραπάνω την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών. Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει ευήκοα ώτα. Ανθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στο περιθώριο - γιατί στο περιθώριο πρέπει να είναι εκείνος που υιοθετώντας συμπεριφορές αισχρές, φτύνει κατάμουτρα τον άλλο! - βγαίνουν μπροστά και ψέλνουν τον Εθνικό Υμνο. Ένα Εθνικό Υμνο όπως εκείνοι, με τα δικά τους μυαλά τον καταλαβαίνουν: Παραφρασμένο, παραμορφωμένο, αλλοιωμένο.

Τι απαντά σε αυτό ένας καλλιτέχνης; Κάνει τη δουλειά του, συνεχίζει τη συναυλία του, όπως έκανε ο μαέστρος μας. Ελπίζοντας, αν μη τι άλλο, αυτές οι φασιστικής υφής «παρεμβάσεις» στο έργο του να παραμείνουν στο επίπεδο του φτυσίματος. Γιατί υπάρχουν και τα μαχαίρια, και τα όπλα… Σε μια κοινωνία που το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και τα φιδάκια κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας, φοβάσαι πάντα για τα χειρότερα. Και δεν μπορείς να νιώθεις ποτέ ασφαλής.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_holly-570 Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral. Main_unnamed Κάντο όπως… οι Τούρκοι! Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους; Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο; Main_slider Επιχορηγήσεις και τρύπιες... τσέπες! Πήξαμε στις χορευτικές κυρίως, αλλά και στις θεατρικές παραστάσεις που θα παιχτούν για λίγο, για πολύ λίγο, για ελάχιστες μέρες. Main_slider Κάννες χωρίς σέλφι γίνεται; Το πρώτο κόκκινο χαλί χωρίς... «αυτοφωτογραφίες».
#load_content_with_ajax