Γνώμες

Εθνικισμός μετά... μουσικής 05 Ιουλίου 2018

Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τον εθνικισμό: Πριν από μερικές μέρες στη χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ενώ στη σκηνή βρισκόταν η Φιλαρμονική των Κρηνίδων, μία γυναίκα κοντά στα 70 πλησίασε τον μαέστρο και… του ζήτησε τον λόγο. Για την ακρίβεια τον ρώτησε, με πολύ έντονο ύφος, γιατί παίζει Γερμανούς συνθέτες (είχε ακουστεί Μπαχ) και όχι κάποιον Έλληνα. Ακολούθως τον έφτυσε. Λίγο αργότερα ένας κύριος διαμαρτυρήθηκε για την αναφορά της παρουσιάστριας της εκδήλωσης στην τοποθεσία Πλατανολεύκες με το τούρκικο της όνομα, Καβάκια. Ακολούθως έκανε αναφορά στο νέο Μακεδονικό Κόμμα για να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια αρκετών θεατών. Και ήταν όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα!
Επιπλέον, η μουσική εξημερώνει τα ήθη. Αν και, δυστυχώς, εκεί που φτάσαμε δεν μας εξημερώνει, φοβάμαι, τίποτα. Ακόμα και αν χαρακτηρίσουμε τα δύο περιστατικά τυχαία -  παντού μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί κάτι τρελό- δεν μπορεί να μην σκεφτούμε πως το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό κλίμα ευνοούν με το παραπάνω την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών. Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει ευήκοα ώτα. Ανθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν στο περιθώριο - γιατί στο περιθώριο πρέπει να είναι εκείνος που υιοθετώντας συμπεριφορές αισχρές, φτύνει κατάμουτρα τον άλλο! - βγαίνουν μπροστά και ψέλνουν τον Εθνικό Υμνο. Ένα Εθνικό Υμνο όπως εκείνοι, με τα δικά τους μυαλά τον καταλαβαίνουν: Παραφρασμένο, παραμορφωμένο, αλλοιωμένο.

Τι απαντά σε αυτό ένας καλλιτέχνης; Κάνει τη δουλειά του, συνεχίζει τη συναυλία του, όπως έκανε ο μαέστρος μας. Ελπίζοντας, αν μη τι άλλο, αυτές οι φασιστικής υφής «παρεμβάσεις» στο έργο του να παραμείνουν στο επίπεδο του φτυσίματος. Γιατί υπάρχουν και τα μαχαίρια, και τα όπλα… Σε μια κοινωνία που το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και τα φιδάκια κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας, φοβάσαι πάντα για τα χειρότερα. Και δεν μπορείς να νιώθεις ποτέ ασφαλής.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax