ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Γνώμες

Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! 10 Ιουλίου 2018

H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral.

Εγινε διεθνές θέμα η διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών τη στιγμή που ο σταρ τα ερμήνευε live. Δύσκολη η αποστολή της, αλλά και απαραίτητη σε έναν κόσμο ίσων ευκαιριών για όλους. Ισως ευκαιριών και στο χώρο της τέχνης. Γιατί και η τέχνη είναι για όλους.

Κι αυτό ως φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και στην Ελλάδα. Μεγάλο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνική Λυρική Σκηνή φροντίζουν ώστε να κάνουν την παρουσία των ΑΜΕΑ στις εκδηλώσεις τους όσο γίνεται πιο εύκολη, άνετη και απολαυστική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε την πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα, στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Τα τραγούδια του παρουσιάστηκαν σε ταυτόχρονη διερμηνεία στη ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και με ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκους.

Το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ, σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR, ενώ είχε επιτραπεί η είσοδος και σε σκύλους-οδηγούς τυφλών. Υπήρχε ακόμα τουαλέτα αναπήρων καθώς και προσβάσιμος χώρος στην καντίνα. Στην επιτυχία της βραδιάς είχε συμβάλει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που δημιουργήθηκε το 2010. «Δεν υπάρχει πολιτισμός αν δεν είναι για όλους», είχε πει τότε ο Ιωαννίδης, για να παρουσιάσει στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δύο μουσικές παραστάσεις με διερμηνεία στη νοηματική, υπέρτιτλους και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά. Ηταν η πρώτη φορά που στην πατρίδα μας παρουσιαζόταν με τέτοια εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Η αρχή έχει γίνει. Ας ελπίσουμε πως σε λίγο όλες οι συναυλίες και όλες οι θεατρικές παραστάσεις θα είναι πράγματι για όλους. Γιατί, για να δανειστούμε πάλι τα λόγια του Αλκίνοου Ιωαννίδη: «Η πραγματική σημασία αυτού του γεγονότος θα φανεί μόνο όταν πραγματοποιηθούν και στηριχθούν από την κοινωνία περισσότερες τέτοιες προσπάθειες. Η πρώτη αυτή συναυλία θα έχει πετύχει μόνο όταν θα ξεχαστεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες καθολικά προσβάσιμες εκδηλώσεις».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_slider Στις δύσκολες στιγμές ο πολιτισμός δηλώνει «παρών» Οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς προσφέρουν βοήθεια. Main_slider Εθνικισμός μετά... μουσικής Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα. Main_unnamed Κάντο όπως… οι Τούρκοι! Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους; Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;
#load_content_with_ajax