Γνώμες

Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! 10 Ιουλίου 2018

H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral.

Εγινε διεθνές θέμα η διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών τη στιγμή που ο σταρ τα ερμήνευε live. Δύσκολη η αποστολή της, αλλά και απαραίτητη σε έναν κόσμο ίσων ευκαιριών για όλους. Ισως ευκαιριών και στο χώρο της τέχνης. Γιατί και η τέχνη είναι για όλους.

Κι αυτό ως φαίνεται έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση και στην Ελλάδα. Μεγάλο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Εθνική Λυρική Σκηνή φροντίζουν ώστε να κάνουν την παρουσία των ΑΜΕΑ στις εκδηλώσεις τους όσο γίνεται πιο εύκολη, άνετη και απολαυστική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε την πρώτη καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα, στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Τα τραγούδια του παρουσιάστηκαν σε ταυτόχρονη διερμηνεία στη ελληνική νοηματική γλώσσα αλλά και με ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς και βαρήκους.

Το πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ, σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR, ενώ είχε επιτραπεί η είσοδος και σε σκύλους-οδηγούς τυφλών. Υπήρχε ακόμα τουαλέτα αναπήρων καθώς και προσβάσιμος χώρος στην καντίνα. Στην επιτυχία της βραδιάς είχε συμβάλει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που δημιουργήθηκε το 2010. «Δεν υπάρχει πολιτισμός αν δεν είναι για όλους», είχε πει τότε ο Ιωαννίδης, για να παρουσιάσει στη συνέχεια, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και δύο μουσικές παραστάσεις με διερμηνεία στη νοηματική, υπέρτιτλους και ακουστική περιγραφή στα ελληνικά. Ηταν η πρώτη φορά που στην πατρίδα μας παρουσιαζόταν με τέτοια εκδήλωση σε κλειστό χώρο.

Η αρχή έχει γίνει. Ας ελπίσουμε πως σε λίγο όλες οι συναυλίες και όλες οι θεατρικές παραστάσεις θα είναι πράγματι για όλους. Γιατί, για να δανειστούμε πάλι τα λόγια του Αλκίνοου Ιωαννίδη: «Η πραγματική σημασία αυτού του γεγονότος θα φανεί μόνο όταν πραγματοποιηθούν και στηριχθούν από την κοινωνία περισσότερες τέτοιες προσπάθειες. Η πρώτη αυτή συναυλία θα έχει πετύχει μόνο όταν θα ξεχαστεί ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες καθολικά προσβάσιμες εκδηλώσεις».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_original_slider Οι ελληνικές ταινίες… πάνε θέατρο Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι αισιόδοξος, φωτεινός και χαριτωμένος. Γι΄ αυτό αρέσει. Γι΄ αυτό και προτιμάται ακόμα. Γιατί είναι μια εύκολη λύση. Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου.
#load_content_with_ajax