ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Γνώμες

Στις δύσκολες στιγμές ο πολιτισμός δηλώνει «παρών» 26 Ιουλίου 2018

Οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς προσφέρουν βοήθεια.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιες στιγμές είναι να βγει από την θέση του παρατηρητή και να δράσει. Όπως μπορεί. Όσο μπορεί. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη φορά, τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας σαν να πυροδοτήθηκαν από τον τεράστιο πόνο, την ανείπωτη καταστροφή και η αλληλεγγύη που επιδείξαμε μεταξύ μας αφήνει μια ακτίνα φωτός. Μια ελπίδα.

Τo αίσθημα εγκατάλειψης ή και έχθρας που νιώθεις από την πολιτεία και τους εκάστοτε ιθύνοντες (η υπεροψία, η βλακεία, η μικροπολιτική, το θράσος, τα χιλιοειπωμένα κλισέ κλπ) σαν να το «γλυκαίνει» η…άλλη μας πλευρά, εκείνη που στο «σήμα του συναγερμού» τα αφήνει όλα πίσω και τρέχει να βοηθήσει. Αυτή την άμεση αφύπνιση την είδαμε αυτή την φορά και σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες.
Όλες οι παραστάσεις σταμάτησαν, οι προγραμματισμένες συναυλίες ακυρώθηκαν, ενώ τα σόσιαλ μίντια γέμισαν από ανακοινώσεις προσφορών στους πυρόπληκτους. Όχι ότι δεν την έκανα κι εγώ την αυτονόητη σκέψη. Οκ. Το «προφίλ» του καθένα –είτε είναι οργανισμός, είτε είναι καλλιτέχνης - ενισχύεται από μια τέτοια πράξη αλληλεγγύης. Η επικοινωνιακή πολιτική τους, σχεδόν τους το επιβάλει. Από την άλλη όμως, σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις την έχουμε ανάγκη τη...μεγάθυμη πλευρά μας . Την πίστη ότι κάτι ακόμα είναι όρθιο, σε κάτι μπορούμε να ελπίσουμε. Άλλωστε όσο κακόπιστος και να είσαι δεν μπορεί να μην δεις την αμεσότητα και την έκταση της «σύρραξης».

Από τα 5 εκατομμύρια που έσπευσε πρώτο να προσφέρει στους πληγέντες το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του έως τα 25 εκατομμύρια που ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά, τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, πως θα προσφέρει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για Συνδρομή στο Έργο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος και σε Πρωτοβουλίες Πρόληψης & Εκπαίδευσης ή τις 20.000 ευρώ συν τα έσοδα μιας συναυλίας (Ηρώδειο 29/8) που προσφέρει το Φεστιβάλ Αθηνών, μέχρι την προσφορά παιδικών θιάσων (όπως ο Μικρός Νότος) που κινητοποιεί εθελοντές να απασχολήσουν -υπό την εποπτεία του- με διάφορες δράσεις τα παιδιά εκείνων των περιοχών. Κύμα προσφοράς, κύμα αλληλεγγύης. Την έχουμε ανάγκη, την θέλουμε… Ο Κωστής Μαραβέγιας (τα έσοδα και των τριών συναυλιών του στη Ρόδο 2/8, το Λουτράκι 17/8 και την Χαλκίδα 30/8 θα διατεθούν υπέρ των πληγέντων), οι «Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη» και οι συντελεστές της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης θα διαθέσουν όλα τα έσοδα από την προγραμματισμένη παράσταση στη Νέα Μάκρη, 2 Αυγούστου, υπέρ των πυρόπληκτων) η «Ηλέκτρα» στις 29/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου (προσφέρει τα έσοδα της) , o Αλκίνοος Ιωαννίδης («θα διεξάγουμε τις συναυλίες μας στην Κρήτη, όπως ήταν προγραμματισμένες, στηρίζοντας οικονομικά, μέσα από αυτές, τους παθόντες») ο Μάριος Φραγκούλης (θα διαθέσει μέρος των εισπράξεων της συναυλίας του στις 29/7 στο Βεάκειο ) οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Χαρούλης , Χαϊνηδες και όλοι τους οι συνεργάτες (αφιερώνουν στους πυροπαθείς τα έσοδα από την εμφάνιση τους στο Skyros Summer Fest) .Τα δελτία έρχονται ένα μετά το άλλο κι είμαι σίγουρη ότι είμαστε ακόμα στην αρχή…

*Όσο για το Nammos και τον Αντώνη Ρέμο και μόνο τους φόρους τους να πληρώνουν στο κράτος είναι ήδη πολύ. Πάρα πολύ. Όχι βέβαια ότι δεν μετράει  η προσφορά του  (ανακοίνωσε ότι δίνει την αμοιβή του και μέρος των συνολικών εσόδων από την συναυλία του στις 27/7 στο κατάστημα), αλλά νομίζω θα ήταν εξ ίσου χρήσιμη αν την διέθετε  για την δημιουργία ταμείου στο νησί που θα υποστήριζε εκστρατεία κατά της εμφάνισης δεύτερου Nammos. Γιατί πυρόπληκτη είναι και η Μύκονος -με διαφορετικό τρόπο.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η ηδονή του... Πένθους Θα ήταν ίσως πιο κομψό και πιο ανθρώπινο να στεκόμασταν με σιωπή μπροστά στην τραγική απώλεια ενός ανθρώπου. Main_holly-570 Δεν υπάρχει πολιτισμός, αν δεν είναι για όλους! H διερμηνέας της νοηματικής που σε συναυλία του Eminem είχε αναλάβει να μεταφέρει στους κωφούς παριστάμενους τα λόγια των τραγουδιών έγινε viral. Main_slider Εθνικισμός μετά... μουσικής Οι εθνικιστικές κορώνες έχουν βρει σήμερα ευήκοα ώτα. Main_unnamed Κάντο όπως… οι Τούρκοι! Ποια ήταν η διαφορά των τουρκικών από τους αντίστοιχους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους; Main_slider Η διεθνής «έκρηξη» της τηλεόρασης Ο «βομβαρδισμός» μας από δεκάδες νέες σειρές, με τη συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ποιο άραγε μπορεί να είναι το μέλλον της εντυπωσιακά ακμαίας αυτή τη στιγμή μικρής οθόνης; Θα καταφέρει να κρατήσει το υψηλό επίπεδο ή θα αναγκαστεί, για λό... Main_slider Αρχαιολογικά παράλογα Ποια κυβέρνηση θα σταματήσει να παίζει παιχνίδια και θα ασχοληθεί σοβαρά με ένα θέμα κεφαλαιώδες για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλο τον κόσμο;
#load_content_with_ajax