ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Σώστε τα «Ξενία» 04 Σεπτεμβρίου 2018

Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου.

Εικόνες ερήμωσης και λεηλασίας. Το σκάνδαλο με τα «Ξενία», γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης εδώ και χρόνια παρακμής της χώρας. Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Τα κουφάρια τους στέκονται σήμερα σαν θλιβερά ναυάγια σε πολυδιαφημισμένες τουριστικές περιοχές (πόσο αποκαρδιωτική π.χ. η εικόνα εκείνου πάνω από την παλιά πόλη του Ναυπλίου) για να θυμίζουν σε εμάς της ανικανότητα των κυβερνήσεών μας να αξιοποιήσουν σωστά τουριστικά στη χώρα, και για να αποκαλύπτουν στους επισκέπτες μας ποιοι πραγματικά είμαστε.

Τα νέα, βεβαίως, είναι καλά: Όπως γράφτηκε, 26 Ξενία πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία για μίσθωση 49 ετών. Στην Ελλάδα ζούμε, έχουμε ακούσει πολλές φορές για πράγματα που τελικά δεν έγιναν, οπότε είναι πολύ νωρίς να χαρούμε και να θεωρήσουμε πως βρέθηκε επιτέλους λύση στο ντροπιαστικό αυτό θέμα. Επειτα όμως από πολλά χρόνια σιωπής φαίνεται, επιτέλους, κάτι να γίνεται. Μακάρι! Την εποχή που μιλάμε για αύξηση του τουρισμού και που υπερηφανευόμαστε πως όλο και περισσότεροι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, είναι απαράδεκτο να συμπεριφερόμαστε με τρόπο αδιάφορο, ακόμα και κτηνώδη, στην πολιτιστική κληρονομιά μας.

Εργα σημαντικών αρχιτεκτόνων τα «Ξενία» είναι μέρος αυτής της κληρονομιάς. Η αναπαλαίωση και επαναχρησιμοποίησή τους είναι, ακόμα και αν αυτό ακούγεται βαρύγδουπο, εθνικό καθήκον. Σε μια χώρα που έχει υποστεί τεράστια οικιστική καταστροφή, τα μοναδικά αυτά δείγματα του ελληνικού μοντερνισμού πρέπει να αποκτήσουν ξανά ζωή, ξενοδοχεία και «μουσεία» μαζί! «Ενθύμια» μιας πιο δημιουργικής γι΄αυτό και πιο χαρούμενης εποχής για την Ελλάδα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax