ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό.

Δεν ανήκω στους φανατικούς φίλους του κινηματογράφου που κάνει ο Γιώργος Λάνθιμος, αυτό όμως δεν λέει κάτι. Μπορεί και σε άλλους να μην αρέσει (πολύ ή λίγο ή και καθόλου) αυτό που κάνει ο Λάνθιμος, και αυτό όμως δεν λέει κάτι. Οποιες και αν είναι οι ενστάσεις μας, ή όσο μεγάλος και αν είναι ο θαυμασμός μας, η περίπτωσή του έχει πολλά να μας διδάξει σε μια χώρα που πολλά λέμε, αλλά λίγα κάνουμε. Που εύκολα αποθεώνουμε είδωλα κίβδηλα. Που η απαισιοδοξία και η θλίψη έχουν εγκατασταθεί στις ζωές μας και τις φαρμακώνουν. 

Παρακολουθώντας τον έτσι, όπως αθόρυβα αλλά συστηματικά εργάζεται στο εξωτερικό, κάνοντας κάθε ταινία του να ακουστεί ακόμα πιο πολύ από όσο έχουν ακουστεί οι προηγούμενες, δεν μπορώ να μην θαυμάσω τη στοχοπροσήλωσή του. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο (το όνειρο της διεθνούς καριέρας) που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Είναι κάτι σαν επιβεβαίωση όλων αυτών των τσιτάτων του στιλ «κυνήγα τις επιθυμίες σου και δεν θα ζημιωθείς», «η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται», όποιος έχει ταλέντο δεν χάνεται»… Τσιτάτων που τα έχουμε κοροϊδέψει (ανίκανοι να τα εφαρμόσουμε;) αλλά και που τελικά στο πρόσωπό του γίνονται συμβουλές που εγγυώνται την  επιτυχία, που δείχνουν τη δημιουργία ως έναν δρόμο που αξίζει να τον ακολουθήσεις. Ο πάντα συγκρατημένος, σχεδόν αμήχανος τρόπος με τον οποίο τον βλέπεις να αποδέχεται τα βραβεία και την αναγνώριση, τους όλο και πιο λαχταριστούς καρπούς των κόπων του, είναι βαθιά ανθρώπινος, σε έναν κόσμο τεράτων.

Αισθάνεσαι, κοντολογίς, πως έχει μια ποιότητα η συνεσταλμένη, σχεδόν αμήχανη (μέσα από τις φωτογραφίες) παρουσία του Γιώργου Λάνθιμου, που λείπει από τον κόσμο του θεάματος, από τον κόσμο μας γενικότερα. Αυτό κρατάς στο τέλος της μέρας, είτε σου άρεσε πολύ είτε λίγο η νέα προσπάθεια του. Γιατί αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό ακόμα και από μια καλή ταινία. Παρεμπιπτόντως, όλοι λένε πως η νέα βραβευμένη ταινία του είναι πολύ καλή!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_slider Εθισμένοι στην καταστροφή Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax