ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Γνώμες

Εθισμένοι στην καταστροφή 18 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα.

Άγνωστοι βανδάλισαν προτομές στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ανάμεσά τους, έβαψαν με κόκκινη μπογιά την προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Δημοτικό κήπο, του Δημήτρη Βερναρδάκη στο πάρκο Αγίας Ειρήνης, του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης Απόστολου Αποστόλου…. Εχουν αρχίσει να περνάνε στα ψιλά αυτού του είδους οι ειδήσεις. Μερικές δε, δεν φτάνουν ποτέ στις σελίδες των εφημερίδων, ούτε καν ως ειδήσεις ρουτίνας δεν αντιμετωπίζονται. Ετσι, κάθε λίγο και λιγάκι οι προτομές των ηρώων στο Πεδίον του Αρεως έχουν άλλες μουντζούρες. Κάποιοι τις σβήνουν, κάποιοι ξαναγράφουν… Εγινε συνήθεια και αυτό. Σχεδόν δεν ενοχλεί. Εθιζόμαστε, λοιπόν, στην ασχήμια. Εθιζόμαστε και στην παραβατικότητα.

Πήγαμε να ξυπνήσουμε λίγο από τον παρακμιακό λήθαργό μας με αυτές τις γυναίκες που έριχναν λάδι στα εκθέματα των μουσείων. Επειδή σύχναζαν σε μεγάλα μουσεία και η δράση τους ακούστηκε αρκετά, η είδηση πήρε έκταση. Αποφασίσαμε όμως πως και εκείνες δεν είναι στα καλά τους, τους δώσαμε ελαφρυντικά, και… πάμε για τα επόμενα. Ως τη στιγμή που ο βανδαλισμός θα είναι πιο μεγάλος, και θα αναλογιστούμε ξανά «πώς γίναμε!». Πώς γίναμε και πώς κακοποιούμε το αστικό περιβάλλον! Δεν υπάρχει, νομίζω, ευρωπαϊκή πόλη που τα αγάλματα να είναι πιο κακοπαθημένα από την Αθήνα. Ρίξτε μια ματιά στο χιλιοφθαρμένο ταμπλό μπροστά από το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο άγαλμα της Κυβέλης με τον σπασμένο, ξανακολλημένο λαιμό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Ακαδημίας… Οπου και αν γυρίσουμε, καταστροφή.

Ως δράστες των βανδαλισμών στη Μυτιλήνη  ταυτοποιήθηκαν τρεις ανήλικοι που, κατά τις αρχές, ενέργησαν από κοινού. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Καθώς και σε  βάρος των γονέων τους που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Τι να ζητήσεις τώρα, την παραδειγματική τιμωρία των παιδιών; Πρέπει, φυσικά, να τιμωρηθούν. Όμως, θα αλλάξει κάτι αν πρώτα δεν αλλάξει η νοοτροπία όλων μας; Αν δεν μας γίνει συνείδηση πως οτιδήποτε δημόσιο, ανάμεσά τους και τα αγάλματα, είναι και δική μας περιουσία και πρέπει να το φροντίζουμε; Και αν δεν ξαναβρούμε αυτό τον χαμένο τα τελευταία χρόνια σεβασμό για αυτό που είναι η Ελλάδα, και οι ήρωές της, και οι διαπρεπείς Ελληνες και οι καλλιτέχνες; Τίποτε δεν σεβόμαστε πια και αυτό φαίνεται σε κάθε βήμα μας. Και στον απερίγραπτο, ντροπιαστικό για ένα έθνος, τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα αγάλματά μας.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Γνώμες"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΓΝΩΜΕΣ" Main_slider Η θλιβερή ιστορία του Θεατρικού Μουσείου Στα δικαστήρια σέρνεται κάθε λίγο και λιγάκι ο πρόεδρός του, Κώστας Γεωργουσόπουλος, για τα μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί. Main_lanthimos_252863_125853 Γιατί μας αρέσει ο Γιώργος Λάνθιμος; Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα, για να ανοιχτεί μετά στη διεθνή αγορά έχει κάτι το σχεδόν συγκινητικό, γιατί δίνει «σάρκα» σε ένα όνειρο που για έναν Ελληνα καλλιτέχνη αρχικά μπορεί να μοιάζει ουτοπικό. Main_eirini-pappafg Πόλεμος ανακοινώσεων για την Ειρήνη Παππά Ευχόμαστε ο θόρυβος να σταματήσει εδώ και να αφήσουμε την ηθοποιό στην ησυχία που έχει επιλέξει να ζει. Main_slider Σώστε τα «Ξενία» Τα γεμάτα κόσμο κάποτε ξενοδοχεία, τα αρχιτεκτονικά αυτά κοσμήματα, εγκαταλείφθηκαν και αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου. Main_37121999_304 Ο Γαβράς ζει, η διαδικτυακή ενημέρωση ψυχορραγεί Με την επικράτηση του Internet και στο θέμα της ενημέρωσης, το να είσαι πρώτος έχει γίνει, δυστυχώς, μοναδικός σκοπός. Main_slider Τα γαϊδουράκια πήγαν… θέατρο Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα μαρτύρια που τραβούν τα συμπαθή τετράποδα.
#load_content_with_ajax