ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Τα «100 χρόνια μοναξιά» ενώνουν Ματίς και Μάρκες στο Μουσείο Μπενάκη 14 Ιουνίου 2018

Όταν η φωτογραφία συναντά τη λογοτεχνία.

Έκθεση φωτογραφίας του Κολομβιανού Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα, γνωστός ως Λεό Ματίς, φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς υπό τον τίτλο «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο». Οι εικόνες του θρυλικού φωτογράφου συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από το βιβλίο του «100 χρόνια μοναξιά».

Στις 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, τραβηγμένες από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 στην πόλη που γεννήθηκαν με διαφορά μιας δεκαετίας και λάτρεψαν και οι δύο την Αρακατάκα, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Μάρκες, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα διαπιστώσουν πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.

Ο Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα (Αρακατάκα, 1917 – Μποκοτά, 1998), γνωστός ως Λεό Ματίς, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Κολομβιανούς φωτογράφους και καρικατουρίστες, με διεθνή αναγνώριση. Δεν έζησε μόνο στη χώρα του. Στο Μεξικό, σχετίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, στις ΗΠΑ, εργάστηκε για το Life και το Reader’s Digest και στη Βενεζουέλα, ως φωτογράφος του Παλάσιο δε Μιραφλόρες (Προεδρική κατοικία). Ένα από τα φωτογραφικά του έργα, το Pavo Real del mar, θεωρείται από τις ωραιότερες φωτογραφίες της Κολομβίας. Το 1949 εξελέγη ως ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

Την έκθεση, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

Tospirto Team

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_photo1 «Σςςς…»: Όταν η σιωπή αποτυπώνεται στο χαρτί Από την ομάδα φωτογραφίας Αν.ISO.ρροποι. Main_slider Πώς μπορεί να αποτυπωθεί η Ντροπή στον φακό; Ολοκληρώνεται τo φωτογραφικό project Feelings στο Vault. Main_panagiotis_feloukas Πώς μπορεί να αποτυπωθεί η Έκπληξη στον φακό; Στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Project Feelings στο Vault. Main_al.106.152-3 Ιστορικές φωτογραφίες μιας άγνωστης Αθήνας στο αεροδρόμιο Εικόνες από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Main_orgi_katerina_pavlidaki Ο «Θυμός» κατακλύζει το Vault Πώς αποτυπώνεται φωτογραφικά το θέμα του «Θυμού»;
#load_content_with_ajax