ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Έφηβοι ζουμάρουν στο... Δουργούτι 29 Ιουνίου 2017

Την ιστορική γειτονιά του Νέου Κόσμου φωτογραφίζουν οι έφηβοι της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Τα Zoomάκια - οι έφηβοι δηλαδή που συμμετέχουν στο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Zoom στο Παρασκήνιο» - βγήκαν έξω για να γνωρίσουν το Δουργούτι, την ιστορική γειτονιά του Νέου Κόσμου. Αφορμή στάθηκε η παράσταση της Στέγης, «Μουσική για το Νέο Κόσμο», των ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2017.

Η γειτονιά του Δουργουτίου έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Γι αυτό τα Zoomάκια, εξοπλισμένα με τις φωτογραφικές τους μηχανές, τα δημοσιογραφικά τους κασετοφωνάκια και τα μπλοκάκια τους, περιηγηθήκαν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του Δουργουτίου από τους κατοίκους και από καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει εκεί, γνώρισαν τα μνημεία και άκουσαν ιστορίες.

Ιστορίες για τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και για τους εσωτερικούς μετανάστες που έζησαν επί δεκαετίες σε παράγκες, δημιουργώντας ωστόσο μια δυναμική μικροκοινωνία ομοψυχίας και αλληλεγγύης, μέχρι και για το Μπλόκο του Δουργουτίου και τη μαζική εκτέλεση πολιτών από το ναζιστικό καθεστώς.

Φαντάστηκαν τον ποταμό Ιλισό να κυλάει ακόμα εδώ, τα βυρσοδεψεία στις όχθες του, την Αρμένικη Αγορά, το κέντρο της γειτονιάς με τα λαχταριστά καλούδια που προσέλκυαν ανθρώπους από όλη την Αθήνα.

Στη φωτογραφική τους έκθεση, «Zoom στο Δουργούτι» (10 έως 16 Ιουλίου 2017), τα παιδιά μάς καλούν να δούμε τα φωτογραφικά τους έργα που αποτυπώνουν τη διαδρομή τους στη γειτονιά και να πάρουμε τον χάρτη που έφτιαξαν ειδικά για εμάς, προκειμένου να μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε κάποια σημαντικά σημεία της περιοχής και της ζωής της μέσα από τα δικά τους μάτια.
 

Tospirto Team

Info

10 Ιουλίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 10 Ιουλίου, 19:00. Ημέρες και ώρες: Δευτέρα 10 έως Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, 12:00-20:00. Φανοσθένους 17-19, 117 45, Νέος Κόσμος.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_5 Η Στρατιά της Ανατολής φωτογραφίζει την Αθήνα του 1917 Σπάνιες πτυχές της πόλης, οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου λησμονηθεί ή χαθεί. Main_vrettos_1 Ο Βασίλης Βρεττός φωτογραφίζει «Τα έργα των ανθρώπων» Ο Βασίλης Βρεττός απαθανατίζει τους ανθρώπους και την εργασία τους στη Μύκονο και τη Δήλο. Main_unnamed_(1) Βουτιά στο Φλοίσβο και σουλάτσο στο Θησείο Ομαδική έκθεση με εικόνες της καλοκαιρινής Αθήνας που χάνονται στη σκιά της μεγαλούπολης. Main_1497964740_aipf-(1) Φεστιβάλ φωτογραφίας στην Αντίπαρο Φωτογράφοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Γερμανία. Main_makegreecegreatagain17_(1) Τσίπρας - Βαρουφάκης σε στιγμές καθημερινής ευτυχίας Έκθεση φωτογραφίας με πολιτικά πρόσωπα που αλλάζουν με την τεχνική του «photo manipulation». Main_bubi-canal Athens Photo Festival - Ακόμα ψάχνει και ψάχνεται 30 χρόνια συμπληρώνει φέτος ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο
#load_content_with_ajax