ΤΡΙΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Αμμόχωστος - Η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου 06 Νοεμβρίου 2017

Ο Κύπριος φωτογράφος Πέτρος Φιάκκας απαθανατίζει την πορεία της Αμμοχώστου μέσα στο χρόνο.

Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες, αποτελούν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας του Κύπριου φωτογράφου Πέτρου Φιάκκα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, το μεσαιωνικό κάστρο της Καντάρας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα (ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου), τη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου μέχρι το συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέα πόλης.

Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά με την πορεία της Αμμοχώστου μέσα από ένα πλούσιο οπτικό αρχείο με ιδιαίτερες πτυχές και εικόνες, οι οποίες δεν έχουν λησμονηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Αμμόχωστος είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας, του σημαντικότερου ίσως βασιλείου της Κύπρου στην αρχαιότητα. Στη Σαλαμίνα άραξε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την Κωνσταντία.

Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα τείχη, με ναούς και παλάτια, η πόλη που οι Ευρωπαίοι έμποροι και οι έμποροι της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την «πλουσιότερα των πόλεων» μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα βλέπουμε περιφραγμένη από μακριά.

Τις ημέρες της έκθεσης, θα ακολουθήσει μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον τίτλο της έκθεσης, το οποίο θα ξεκινάει στο χώρο του σχολείου διεπιστημονικά και διαθεματικά και θα ολοκληρώνεται στο χώρο της έκθεσης με δραστηριότητες αλληλεπίδρασης εκθεμάτων (φωτογραφίας) και κοινού (μαθητών).

Πρόγραμμα Εγκαινίων Έκθεσης:

Εισαγωγή/Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας
Χαιρετισμός Πρέσβη της Κύπρου
Χαιρετισμός Δημάρχου Αμμοχώστου
Ομιλία Άννας Μαραγκού (αρχαιολόγος κ ιστορική ερευνήτρια)
Ομιλία Κρις Αναστασίου (μέλος της πρωτοβουλίας Αμμόχωστος Θαλασσοφίλητη, Αθήνα)
Ομιλία Παύλου Ιακώβου (μέλος της πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η Πόλη Μας)
Ομιλία Δημήτρη Μπραζά (επιμέλεια φωτογραφιών και διοργανωτής της έκθεσης)
Απαγγελία Ποιημάτων Νίτσας Παπαϊωάννου Καλούδη γραμμένα για την Αμμόχωστο
Ομιλία Πέτρου Φιάκκα

Tospirto Team

Info

11 Νοεμβρίου 2017
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου 2017 η ώρα 19:30, στον χώρο παροικιακών σωματείων στην Αθήνα, την «Κυπριακή Εστία», (Κέκροπος 3, Πλάκα). Οι ώρες επισκέψεων θα είναι 10:00-13:00 και 17:00-21:00.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider H μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη Έως τις 29 Ιουλίου. Main__dsc0728_1 Τα κοσμήματα του Minas αναδεικνύουν τα μοντέλα του Κώστα Κουτάγιαρ 50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη. Main_dries_verhoeven_guilty_landscapes_photo_by_kevin_mcelvaney_for_publicity_use Τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του βραδινού δελτίου ειδήσεων μάς αντιγύριζαν το βλέμμα; «Τοπία Ενοχής» από τον Ντρις Βερχούφεν. Main_slider Τα «100 χρόνια μοναξιά» ενώνουν Ματίς και Μάρκες στο Μουσείο Μπενάκη Όταν η φωτογραφία συναντά τη λογοτεχνία. Main_photo1 «Σςςς…»: Όταν η σιωπή αποτυπώνεται στο χαρτί Από την ομάδα φωτογραφίας Αν.ISO.ρροποι. Main_slider Πώς μπορεί να αποτυπωθεί η Ντροπή στον φακό; Ολοκληρώνεται τo φωτογραφικό project Feelings στο Vault.
#load_content_with_ajax