ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Πάρε ένα έργο τέχνης στο καθιστικό σου 17 Νοεμβρίου 2017

Το εικαστικό πρότζεκτ της Marian Wijnvoord επιφυλάσσει μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για το κοινό.

Λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ένα πραγματικό έργο τέχνης στο χώρο τους. Ξεφεύγοντας εντελώς από το ρόλο της διακόσμησης, ένας πίνακας ζωγραφικής έχει απρόβλεπτη ενέργεια και τρομερή δυναμική –δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες γίνονται συλλέκτες, έχοντας τα αγαπημένα τους έργα τέχνης, ενταγμένα μέσα στην καθημερινή τους ζωή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ιδιοφυή David Bowie, ο οποίος ήταν πιστός συλλέκτης έργων και συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά: «Η Τέχνη ήταν το μόνο πράγμα που σοβαρά ήθελα να έχω. Υπήρξε πάντα για μένα μια σταθερή τροφή. Τη χρησιμοποιώ. Μπορεί να αλλάξει ακόμη και το πώς αισθάνομαι τα πρωινά. Το ίδιο έργο μπορεί να με αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι».

Η Ολλανδή εικαστικός Marian Wijnvoord μάς δίνει σήμερα την ευκαιρία να ζήσουμε και εμείς με ένα έργο τέχνης, καταγράφοντας παράλληλα την εμπειρία μας. Το διαδραστικό εικαστικό εγχείρημα της καλλιτέχνιδος έχει τίτλο “Living Room Project” και ξεκινάει με μία ατομική έκθεση ζωγραφικής. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ένα έργο της Wijnvoord, το οποίο προτιμούν, και έπειτα να το πάρουν στο σπίτι τους για ένα μήνα. Ο εκθεσιακός χώρος σταδιακά θα αδειάζει, ενώ παράλληλα η καλλιτέχνις θα φωτογραφίζει τα έργα της στις νέες προσωρινές τους κατοικίες. Στο τέλος του εγχειρήματος, μία έκδοση θα συμπεριλάβει όλα τα διαφορετικά στάδια του πρότζεκτ, τα οποία θα μαρτυρούν τη διαδικασία και το πέρασμα των έργων από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, αλλά και αντίστροφα.
Το διαδραστικό εικαστικό εγχείρημα της Marian Wijnvoord “Living Room Project” επιδιώκει να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ζήσει με ένα έργο τέχνης αλλά και να ενώσει τον ιδιωτικό χώρο του έργου με ένα ευρύτερο πλαίσιο. Το όλο εγχείρημα θέλει να ασκήσει τριπλή εικαστική δράση (ως έκθεση, περφόρμανς και φωτογραφία), αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του χώρου με το έργο και τον άνθρωπο.
Ο ρόλος του κοινού θα παίζει καταλυτικό ρόλο στο πρότζεκτ, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο παρατηρείται και παρουσιάζεται η τέχνη, αλλά και στη σημασία που έχει το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτίθενται ένα έργο.

Το “Living Room Project” εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και ξεκινά με την ατομική έκθεση της Ολλανδής εικαστικού στις 16 Νοεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

16 Νοεμβρίου 2017
Έως14 Ιανουαρίου 2018 Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, 20:00. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00, Δευτέρα κλειστά.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider Τα «100 χρόνια μοναξιά» ενώνουν Ματίς και Μάρκες στο Μουσείο Μπενάκη Όταν η φωτογραφία συναντά τη λογοτεχνία. Main_photo1 «Σςςς…»: Όταν η σιωπή αποτυπώνεται στο χαρτί Από την ομάδα φωτογραφίας Αν.ISO.ρροποι. Main_slider Πώς μπορεί να αποτυπωθεί η Ντροπή στον φακό; Ολοκληρώνεται τo φωτογραφικό project Feelings στο Vault. Main_panagiotis_feloukas Πώς μπορεί να αποτυπωθεί η Έκπληξη στον φακό; Στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Project Feelings στο Vault. Main_al.106.152-3 Ιστορικές φωτογραφίες μιας άγνωστης Αθήνας στο αεροδρόμιο Εικόνες από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Main_orgi_katerina_pavlidaki Ο «Θυμός» κατακλύζει το Vault Πώς αποτυπώνεται φωτογραφικά το θέμα του «Θυμού»;
#load_content_with_ajax