ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Φωτογραφία | Εκθέσεις

Πάρε ένα έργο τέχνης στο καθιστικό σου 17 Νοεμβρίου 2017

Το εικαστικό πρότζεκτ της Marian Wijnvoord επιφυλάσσει μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για το κοινό.

Λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ένα πραγματικό έργο τέχνης στο χώρο τους. Ξεφεύγοντας εντελώς από το ρόλο της διακόσμησης, ένας πίνακας ζωγραφικής έχει απρόβλεπτη ενέργεια και τρομερή δυναμική –δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες γίνονται συλλέκτες, έχοντας τα αγαπημένα τους έργα τέχνης, ενταγμένα μέσα στην καθημερινή τους ζωή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ιδιοφυή David Bowie, ο οποίος ήταν πιστός συλλέκτης έργων και συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά: «Η Τέχνη ήταν το μόνο πράγμα που σοβαρά ήθελα να έχω. Υπήρξε πάντα για μένα μια σταθερή τροφή. Τη χρησιμοποιώ. Μπορεί να αλλάξει ακόμη και το πώς αισθάνομαι τα πρωινά. Το ίδιο έργο μπορεί να με αλλάξει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι».

Η Ολλανδή εικαστικός Marian Wijnvoord μάς δίνει σήμερα την ευκαιρία να ζήσουμε και εμείς με ένα έργο τέχνης, καταγράφοντας παράλληλα την εμπειρία μας. Το διαδραστικό εικαστικό εγχείρημα της καλλιτέχνιδος έχει τίτλο “Living Room Project” και ξεκινάει με μία ατομική έκθεση ζωγραφικής. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ένα έργο της Wijnvoord, το οποίο προτιμούν, και έπειτα να το πάρουν στο σπίτι τους για ένα μήνα. Ο εκθεσιακός χώρος σταδιακά θα αδειάζει, ενώ παράλληλα η καλλιτέχνις θα φωτογραφίζει τα έργα της στις νέες προσωρινές τους κατοικίες. Στο τέλος του εγχειρήματος, μία έκδοση θα συμπεριλάβει όλα τα διαφορετικά στάδια του πρότζεκτ, τα οποία θα μαρτυρούν τη διαδικασία και το πέρασμα των έργων από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, αλλά και αντίστροφα.
Το διαδραστικό εικαστικό εγχείρημα της Marian Wijnvoord “Living Room Project” επιδιώκει να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ζήσει με ένα έργο τέχνης αλλά και να ενώσει τον ιδιωτικό χώρο του έργου με ένα ευρύτερο πλαίσιο. Το όλο εγχείρημα θέλει να ασκήσει τριπλή εικαστική δράση (ως έκθεση, περφόρμανς και φωτογραφία), αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του χώρου με το έργο και τον άνθρωπο.
Ο ρόλος του κοινού θα παίζει καταλυτικό ρόλο στο πρότζεκτ, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο παρατηρείται και παρουσιάζεται η τέχνη, αλλά και στη σημασία που έχει το περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτίθενται ένα έργο.

Το “Living Room Project” εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και ξεκινά με την ατομική έκθεση της Ολλανδής εικαστικού στις 16 Νοεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών.

Γιώτα Αργυροπούλου

Info

16 Νοεμβρίου 2017
Έως14 Ιανουαρίου 2018 Εγκαίνια: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, 20:00. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00, Δευτέρα κλειστά.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider Πώς αποτυπώνεται η... αηδία; Στον Πολυχώρο VAULT από 8 Ιανουαρίου. Main_stefanos_papazapraidis_agapi Αγάπη, τι δύσκολο πράγμα! Το επόμενο... Συναίσθημα του φωτογραφικού project «Feelings» που διοργανώνει ο Πολυχώρος Vault. Main_annita_christoforidou Στη χώρα της θλίψης, ο καθένας είναι μόνος... Με τι χαιρόμαστε, τι μας προξενεί θλίψη, τι αγαπάμε, τι μας αηδιάζει, τι μας φοβίζει, τι μας θυμώνει. Main_dsc_0049_2_petros_fiakkas_salamina_tis_kyprou_(2) Αμμόχωστος - Η ψυχή και η πορεία ενός βασιλείου Ο Κύπριος φωτογράφος Πέτρος Φιάκκας απαθανατίζει την πορεία της Αμμοχώστου μέσα στο χρόνο. Main_eik_1 Στις αίθουσες του Αρχαιολογικού πριν και μετά την κατοχή Το έργο της απόκρυψης των αρχαιοτήτων σε μια ιδιαίτερη έκθεση ιστορικής φωτογραφίας. Main_pavlos_tsaousakis Κράτα όλη τη χαρά σε μια φωτογραφία! Με το πρώτο συναίσθημα, τη Χαρά ξεκινάει τo Φωτογραφικό Project FEELINGS.
#load_content_with_ajax