ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Γκρούπις με άποψη φωτογραφίζουν τα ροκ είδωλά τους 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο μύθος της ροκ μέσα από τις φωτογραφίες 125 πρωτοπόρων της μουσικής.

Πιθανώς πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής, η ροκ σημαδεύεται από το ζωντανό performance ενός καλλιτέχνη στη σκηνή. Από το θρυλικό κούνημα των σέξι γοφών του Elvis Presley μέχρι τους αλλόφρονες έφηβους πρώτη σειρά στους Rolling Stones και από τα σπασμένα πλευρά του Iggy Pop μέχρι το εκτόπισμα του «The Boss» Bruce Springsteen στη σκηνή – οι live εμφανίσεις των θεών της ροκ δεν ξεχνιούνται ποτέ. Είναι αυτές που χτίζουν τον μύθο!

Το φωτογραφικό λεύκωμα «Smithsonian Rock and Roll: Live and Unseen» επιμελημένο από τον βετεράνο της μουσικής βιομηχανίας Bill Bentley, ρίχνει φως στη μουσική ιστορία των live εμφανίσεων μερικών από τους θρύλους της ροκ. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των ίδιων των θεατών που βρίσκονταν στις συναυλίες ή στα παρασκήνια. Από τον Chuck Berry μέχρι σήμερα, καλύπτει 60 χρόνια πορείας με 125 πρωτοπόρους της μουσικής και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 24 Οκτωβρίου.

Το website The Smithsonian ενθάρρυνε τον απλό κόσμο να στείλει τις φωτογραφίες του - όχι τόσο τους επαγγελματίες όσο τους ερασιτέχνες εραστές της ροκ, που βγάζουν εμμονικά φωτογραφίες στις συναυλίες. Μαζεύτηκαν 4.000 φωτογραφίες και κατόπιν επιλογής προστέθηκαν και κάποιες εικόνες από επαγγελματίες (καθώς στα 80ς οι κάμερες απαγορεύονταν στις συναυλίες και δεν υπήρχαν i-phones ή κινητά για μια καλή λήψη).

Το Billboard μοιράστηκε μερικές αποκλειστικές φωτογραφίες από το βιβλίο:

- O David Bowie ως Ziggy Stardust την τελευταία βραδιά στο Marquee Club του Λονδίνου -Οκτώβριος 1973.
- Ο Roger Daltrey στο Houston το 1976.
- Ο Prince στο Greensboro Coliseum στην Βόρεια Καρολίνα 14 Νοεμβρίου 1984.
- Οι The Rolling Stones στο Forum του Inglewood, Calif., το 1972.
- O Kurt Cobain στην περιοδεία Nevermind στο Nachtwerk του Μονάχου, 13 Νοεμβρίου 1991.
- Η Amy Winehouse στο Octagon Centre του Sheffield, Βρετανία, 3 Μαρτίου 2007.
- Οι Red Hot Chili Peppers στο Los Angeles το 1982.
- Ο Jimi Hendrix στο Fillmore East – Νέα Υόρκη – 10 Μαϊου - 1968.
- Η Janis Joplin στο Madison Square Garden Νέα Υόρκη στις 19 Δεκεμβρίου 1969.
- The White Stripes στο Cantos Music Foundation στο Calgary στις 29 Ιουνίου του 2007.
- Οι The Clash στοTemple Beautiful του Σαν Φρανσίσκοτον Φεβρουάριο του 1979.
- Οι U2 στο Forum του Inglewood, Καλιφόρνια το 2015.

Χριστίνα Ράγκου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_1218815 Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Main_vintage-photographs-new-york-street-life-stanley-kubrick-35-59a91cd6a7d99__700 Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του. Main_2400 Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Main_2508 Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Main_capture Man Ray και Bresson ζωντανεύουν από τα αρχεία του MoMA 3.6 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασίες φωτογραφικών έργων του MoMA.
#load_content_with_ajax