ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

«Έφυγε» από τη ζωή ο γηραιότερος φωτογράφος του περιοδικού Time 02 Μαρτίου 2017

Ο βετεράνος Νταβίντ Ρούμπινγκερ «έφυγε» σε ηλικία 92 χρόνων.

Τα πορτρέτα του διατρέχουν την ταραχώδη ιστορία του Ισραήλ. Από τις φωτογραφίες του στα μέτωπα όλων των σημαντικών πολέμων του Ισραήλ, μέχρι σπάνια προσωπικά ενσταντανέ Ισραηλινών πρωθυπουργών και Εβραίων μεταναστών.

Ο λόγος για τον Νταβίντ Ρούμπινγκερ, τον φωτοειδησεογράφο του περιοδικού Time-Life, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Ο σημαντικός αυτός φωτογράφος γεννήθηκε στη Βιέννη το 1924 και μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1939. Ανακάλυψε τη φωτογραφία ενώ υπηρετούσε στην Εβραϊκή Ταξιαρχία του Βρετανικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τιμήθηκε δε με την ύψιστη τιμή του Ισραήλ, το Βραβείο του Ισραήλ, το 1997.

Είναι ο άνθρωπος, του οποίου η φωτογραφία με τους Ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές στο Τείχος των Δακρύων έγινε σύμβολο του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967

Όπως κάθε σεμνός δημιουργός, ο Ρούμπινγκερ φέρεται να είχε πει ότι, παρότι αυτή ήταν η διασημότερη φωτογραφία του, δεν τη θεωρεί άρτια από τεχνικής πλευράς: «Τμήμα του προσώπου είναι κομμένο από την δεξιά πλευρά, στη μέση η μύτη προεξέχει και στα αριστερά διακρίνεται μόνο το μισό πρόσωπο...μιλώντας από τεχνικής πλευράς, αυτή δεν είναι μια καλή φωτογραφία».

Στην αυτοβιογραφία του το 2007 με τίτλο «Το Ισραήλ Μέσα από τους Φακούς μου: Εξήντα Χρόνια ως Φωτοειδησεογράφος» ο Ρούμπινγκερ γράφει: «Συχνά αυτές τις μέρες ανατρέχοντας στο παρελθόν ρωτάω τον εαυτό μου πώς στάθηκα τόσο τυχερός (...) Πέρασα δέκα πολέμους χωρίς να πάθω τίποτα και επέζησα από αναρίθμητες καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Έφτασα στο απόγειο του επαγγέλματος του φωτογράφου με παγκόσμια αναγνώριση της δουλειάς μου και έγινα το γηραιότερο άτομο που εργάζεται στο Time, ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο».

 

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_4200 Πειράζοντας τα χρώματα της ανθρώπινης δυστυχίας Η βίντεο-εγκατάσταση του Richard Mosse αποδίδει την προσφυγική κρίση σε ασπρόμαυρους, απόκοσμους τόνους. Main_ebfc125ef1b775b2367c7bb3418bac554a59aea5 Φτιάξε το δικό σου φωτογραφικό πρότζεκτ Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου καθοδηγεί φωτογράφους σε ένα σεμινάριο. Main_bruno_ganz_1__%c2%a9nelly_tragousti Φωτογραφίζοντας τη «Σκόνη του χρόνου» Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη με θέμα τα γυρίσματα της τελευταίας ολοκληρωμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο. Main_slider Ένας μαγικός κόσμος κάτω από το νερό Μέσα στο βυθό ο φωτογράφος Νίκος Νικολάου σκηνοθετεί με το φακό του τους δικούς του, υποβρύχιους κόσμους. Main_slider Ο Κεν Ράσελ φωτογραφίζει το μεταπολεμικό Λονδίνο Μια έκθεση αποκαλύπτει μία ακόμα δημιουργική πλευρά του ανατρεπτικού σκηνοθέτη.
#load_content_with_ajax