ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Πειράζοντας τα χρώματα της ανθρώπινης δυστυχίας 17 Φεβρουαρίου 2017

Η βίντεο-εγκατάσταση του Richard Mosse αποδίδει την προσφυγική κρίση σε ασπρόμαυρους, απόκοσμους τόνους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Richard Mosse, ο Ιρλανδός εννοιολογικός ντοκιουμενταρίστας, «πειράζει» τα χρώματα της ανθρώπινης πραγματικότητας και δυστυχίας. Όπως παλιότερα είχε αποτυπώσει στις φωτογραφίες του τον πόλεμο στο Ανατολικό Κονγκό, χρησιμοποιώντας έντονο χρώμα και υπέρυθρο φιλμ δίνοντας μια νέα προοπτική στα συμβάντα και τις συγκρούσεις, τώρα «κλέβει» το χρώμα από το προσφυγικό και αποδίδει τα θύματά του σε ασπρόμαυρους τόνους.

Θυμίζοντας περισσότερο φαντάσματα και νεκροζώντανους, παρά πραγματικούς ανθρώπους, ο Richard Mosse έχει αποτυπώσει τη βίαιη μετακίνηση των πληθυσμών από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες περιοχές. Χρησιμοποιώντας μία ειδική θερμική/στρατιωτική κάμερα, η οποία του επιτρέπει να δει σε μακρινές αποστάσεις και είναι ικανή να ανιχνεύσει τη θερμική ακτινοβολία και τη θερμότητα του σώματος σε απόσταση πάνω από 30 χιλιόμετρα, η κάμερα καταγράφει τους ανθρώπους με έναν ιδιαίτερο ασπρόμαυρο τρόπο.
Αυτήν την κάμερα, λοιπόν, χρησιμοποίησε ο Mosse πριν δύο χρόνια για να εντοπίσει και να καταγράψει τις μετακινήσεις των προσφύγων και των μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και τη Σενεγάλη και τη Σομαλία.

Σήμερα ο Mosse εκθέτει το υλικό του σε μορφή μίας τριπλής βίντεο-εγκατάστασης με τον τίτλο «Incoming». Και το αποτέλεσμα είναι εξίσου εντυπωσιακό όσο και απόκοσμο. Σε απόλυτη μονοχρωμία, οι άνθρωποι εμφανίζονται σαν φαντάσματα, με τα ίχνη του ιδρώτα, του σάλιου και της υγρασίας να γυαλίζουν στο πρόσωπο τους.  Ο κόσμος γύρω τους, είτε πρόκειται για την κυματιστή άγρια θάλασσα είτε για τους δρόμους του καταυλισμού στο Καλαί, φαντάζει δυστοπική μέσα από την σκληρή γκρι διαφορετικότητα του. Και οι εικόνες του Mosse σκιαγραφούν έναν κόσμο οικείο αλλά αφιλόξενο.

Η έκθεση του Mosse «Incoming», η οποία έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο Λονδίνο, μόλις ξεκίνησε στο Barbican όπου θα εκτίθεται μέχρι τις 23 Απριλίου.

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_ebfc125ef1b775b2367c7bb3418bac554a59aea5 Φτιάξε το δικό σου φωτογραφικό πρότζεκτ Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου καθοδηγεί φωτογράφους σε ένα σεμινάριο. Main_bruno_ganz_1__%c2%a9nelly_tragousti Φωτογραφίζοντας τη «Σκόνη του χρόνου» Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη με θέμα τα γυρίσματα της τελευταίας ολοκληρωμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο. Main_slider Ένας μαγικός κόσμος κάτω από το νερό Μέσα στο βυθό ο φωτογράφος Νίκος Νικολάου σκηνοθετεί με το φακό του τους δικούς του, υποβρύχιους κόσμους. Main_slider Ο Κεν Ράσελ φωτογραφίζει το μεταπολεμικό Λονδίνο Μια έκθεση αποκαλύπτει μία ακόμα δημιουργική πλευρά του ανατρεπτικού σκηνοθέτη. Main_222 Έλτον Τζον, ένας συλλέκτης στην Tate Modern Μία έκθεση μας πάει μία σπάνια βόλτα στην προσωπική συλλογή φωτογραφίας του διάσημου μουσικού.
#load_content_with_ajax