ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Φωτογραφίζοντας τη «Σκόνη του χρόνου» 11 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη με θέμα τα γυρίσματα της τελευταίας ολοκληρωμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο υποδέχεται και πάλι τον σπουδαίο δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες της Νέλλης Τραγούστη που αιχμαλώτισε την εικόνα του αξέχαστου Έλληνα σκηνοθέτη το 2008, τις μέρες δηλαδή που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στην Γερμανία, και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του «Η σκόνη του Χρόνου».
Το HELLAS FILMBOX BERLIN (18-22/1), το 2ο Φεστιβάλ Eλληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στο Βερολίνο και ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, και το BOX FREIRAUM σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία (Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας), εγκαινιάζουν την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» της Νέλλης Τραγούστη στις 17 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.. Την έκθεση, που επιμελήθηκε το 2015 η Ελένη Βαροπούλου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και οι επισκέπτες του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς είχε φιλοξενηθεί σε χώρο του Λιμανιού.
Οι φωτογραφίες της Τραγούστη είναι συγκινητικές: Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται η μορφή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, το πρόσωπό του κάτω από τη μηχανή λήψης, οι χειρονομίες του την ώρα που μιλά, δίνει εξηγήσεις ή οδηγίες σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Στους ηθοποιούς, η φωτογράφος συλλαμβάνει και αποτυπώνει κάτι παροδικό και πολύ προσωπικό από στιγμές που προηγούνται ή έπονται της καθαρά ερμηνευτικής εργασίας τους πάνω στον ρόλο. Συγχρόνως παραθέτει μπροστά στα μάτια μας το αστικό τοπίο και τους χώρους που στέγασαν τη δουλειά των ηθοποιών, του συνεργείου, του σκηνοθέτη.
Κάθε φωτογραφία μοιάζει να συμπυκνώνει μιαν ολόκληρη ιστορία μέσα σε μία και μόνη σκηνή. Οι φωτογραφίες κρατούν για πάντα τις νιφάδες της στιγμής, την στιγμή μιας παύσης, ενός χρόνου «ενδιάμεσου». Μόνον αν αφήσεις για κάμποση ώρα την εικόνα του Μπρούνο Γκανζ, της Ιρέν Ζακόμπ ή του Μισέλ Πικολί να επιδράσει πάνω σου, αρχίζεις να διακρίνεις πίσω από τη φωτογραφία. Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των φωτογραφιών ωστόσο είναι ο ίδιος Αγγελοπουλος, με την αυστηρή φυσιογνωμία του να κυριαρχεί στις εικόνες.

Info: 17-28 Ιανουαρίου , BOX FREIRAUM (Boxhagener Straße 93/96 -court yard-
10245 Berlin-Friedrichshain). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
http://www.box-freiraum.berlin/box-meets-box/
http://www.hellasfilmbox.de/

Ευάννα Βενάρδου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_001 Γκρούπις με άποψη φωτογραφίζουν τα ροκ είδωλά τους Ο μύθος της ροκ μέσα από τις φωτογραφίες 125 πρωτοπόρων της μουσικής. Main_1218815 Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Main_vintage-photographs-new-york-street-life-stanley-kubrick-35-59a91cd6a7d99__700 Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του. Main_2400 Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Main_2508 Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Main_capture Man Ray και Bresson ζωντανεύουν από τα αρχεία του MoMA 3.6 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασίες φωτογραφικών έργων του MoMA.
#load_content_with_ajax