ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Φωτογραφίζοντας τη «Σκόνη του χρόνου» 11 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη με θέμα τα γυρίσματα της τελευταίας ολοκληρωμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο υποδέχεται και πάλι τον σπουδαίο δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες της Νέλλης Τραγούστη που αιχμαλώτισε την εικόνα του αξέχαστου Έλληνα σκηνοθέτη το 2008, τις μέρες δηλαδή που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στην Γερμανία, και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του «Η σκόνη του Χρόνου».
Το HELLAS FILMBOX BERLIN (18-22/1), το 2ο Φεστιβάλ Eλληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στο Βερολίνο και ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, και το BOX FREIRAUM σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία (Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας), εγκαινιάζουν την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» της Νέλλης Τραγούστη στις 17 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.. Την έκθεση, που επιμελήθηκε το 2015 η Ελένη Βαροπούλου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και οι επισκέπτες του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς είχε φιλοξενηθεί σε χώρο του Λιμανιού.
Οι φωτογραφίες της Τραγούστη είναι συγκινητικές: Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται η μορφή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, το πρόσωπό του κάτω από τη μηχανή λήψης, οι χειρονομίες του την ώρα που μιλά, δίνει εξηγήσεις ή οδηγίες σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Στους ηθοποιούς, η φωτογράφος συλλαμβάνει και αποτυπώνει κάτι παροδικό και πολύ προσωπικό από στιγμές που προηγούνται ή έπονται της καθαρά ερμηνευτικής εργασίας τους πάνω στον ρόλο. Συγχρόνως παραθέτει μπροστά στα μάτια μας το αστικό τοπίο και τους χώρους που στέγασαν τη δουλειά των ηθοποιών, του συνεργείου, του σκηνοθέτη.
Κάθε φωτογραφία μοιάζει να συμπυκνώνει μιαν ολόκληρη ιστορία μέσα σε μία και μόνη σκηνή. Οι φωτογραφίες κρατούν για πάντα τις νιφάδες της στιγμής, την στιγμή μιας παύσης, ενός χρόνου «ενδιάμεσου». Μόνον αν αφήσεις για κάμποση ώρα την εικόνα του Μπρούνο Γκανζ, της Ιρέν Ζακόμπ ή του Μισέλ Πικολί να επιδράσει πάνω σου, αρχίζεις να διακρίνεις πίσω από τη φωτογραφία. Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των φωτογραφιών ωστόσο είναι ο ίδιος Αγγελοπουλος, με την αυστηρή φυσιογνωμία του να κυριαρχεί στις εικόνες.

Info: 17-28 Ιανουαρίου , BOX FREIRAUM (Boxhagener Straße 93/96 -court yard-
10245 Berlin-Friedrichshain). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
http://www.box-freiraum.berlin/box-meets-box/
http://www.hellasfilmbox.de/

Ευάννα Βενάρδου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_3 Ψάχνοντας για την αληθινή Ωντρέ Τοτού Η Γαλλίδα σταρ παρουσιάζει για πρώτη φορά την άγνωστη… φωτογραφική πτυχή της σε μεγάλη έκθεση. Main_01 Respect στις ασπρόμαυρες θεές των 80's Διάσημα μοντέλα στην μεγάλη ατομική έκθεση του φωτογράφου Άρθουρ Έλγκορτ στο Λονδίνο. Main_david-chim-seymour-tereska-1_(1) Πώς ζωγραφίζει το «σπίτι» ένα παιδί πολέμου; Μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες πολέμου όλων των εποχών ξετυλίγει το μυστήριό της μετά από 70 χρόνια. Main_1200px-david_rubinger__photojournalist «Έφυγε» από τη ζωή ο γηραιότερος φωτογράφος του περιοδικού Time Ο βετεράνος Νταβίντ Ρούμπινγκερ «έφυγε» σε ηλικία 92 χρόνων. Main_4200 Πειράζοντας τα χρώματα της ανθρώπινης δυστυχίας Η βίντεο-εγκατάσταση του Richard Mosse αποδίδει την προσφυγική κρίση σε ασπρόμαυρους, απόκοσμους τόνους. Main_ebfc125ef1b775b2367c7bb3418bac554a59aea5 Φτιάξε το δικό σου φωτογραφικό πρότζεκτ Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας της Μαριλένας Σταφυλίδου καθοδηγεί φωτογράφους σε ένα σεμινάριο.
#load_content_with_ajax