Φωτογραφία | Νέα

Φωτογραφίζοντας τη «Σκόνη του χρόνου» 11 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση της Νέλλης Τραγούστη με θέμα τα γυρίσματα της τελευταίας ολοκληρωμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο.

Το Βερολίνο υποδέχεται και πάλι τον σπουδαίο δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο μέσα από τις υπέροχες φωτογραφίες της Νέλλης Τραγούστη που αιχμαλώτισε την εικόνα του αξέχαστου Έλληνα σκηνοθέτη το 2008, τις μέρες δηλαδή που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε στην Γερμανία, και κυρίως στο Βερολίνο, την τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του «Η σκόνη του Χρόνου».
Το HELLAS FILMBOX BERLIN (18-22/1), το 2ο Φεστιβάλ Eλληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στο Βερολίνο και ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη, και το BOX FREIRAUM σε συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία (Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας), εγκαινιάζουν την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» της Νέλλης Τραγούστη στις 17 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ.. Την έκθεση, που επιμελήθηκε το 2015 η Ελένη Βαροπούλου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και οι επισκέπτες του τελευταίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς είχε φιλοξενηθεί σε χώρο του Λιμανιού.
Οι φωτογραφίες της Τραγούστη είναι συγκινητικές: Σε πρώτο πλάνο προβάλλεται η μορφή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, το πρόσωπό του κάτω από τη μηχανή λήψης, οι χειρονομίες του την ώρα που μιλά, δίνει εξηγήσεις ή οδηγίες σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Στους ηθοποιούς, η φωτογράφος συλλαμβάνει και αποτυπώνει κάτι παροδικό και πολύ προσωπικό από στιγμές που προηγούνται ή έπονται της καθαρά ερμηνευτικής εργασίας τους πάνω στον ρόλο. Συγχρόνως παραθέτει μπροστά στα μάτια μας το αστικό τοπίο και τους χώρους που στέγασαν τη δουλειά των ηθοποιών, του συνεργείου, του σκηνοθέτη.
Κάθε φωτογραφία μοιάζει να συμπυκνώνει μιαν ολόκληρη ιστορία μέσα σε μία και μόνη σκηνή. Οι φωτογραφίες κρατούν για πάντα τις νιφάδες της στιγμής, την στιγμή μιας παύσης, ενός χρόνου «ενδιάμεσου». Μόνον αν αφήσεις για κάμποση ώρα την εικόνα του Μπρούνο Γκανζ, της Ιρέν Ζακόμπ ή του Μισέλ Πικολί να επιδράσει πάνω σου, αρχίζεις να διακρίνεις πίσω από τη φωτογραφία. Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των φωτογραφιών ωστόσο είναι ο ίδιος Αγγελοπουλος, με την αυστηρή φυσιογνωμία του να κυριαρχεί στις εικόνες.

Info: 17-28 Ιανουαρίου , BOX FREIRAUM (Boxhagener Straße 93/96 -court yard-
10245 Berlin-Friedrichshain). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
http://www.box-freiraum.berlin/box-meets-box/
http://www.hellasfilmbox.de/

Ευάννα Βενάρδου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας. Main_c%c3%a9sar_dezfuli Το θυμωμένο βλέμμα του μετανάστη με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου Πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διαγωνισμό της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου. Main_nageur_sous_leau_esztergom_hongrie_1917_c_andre_kertesz_rezwt_w1600_h1167_h1167_q85 Ενας μετρ της φωτογραφίας στο Αμστερνταμ Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αντρέ Κερτέζ στο μουσείο Foam. Main_3395 Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.
#load_content_with_ajax