ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ 28 Αυγούστου 2017

Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού.

Τον Ρενέ Μαγκρίτ, αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, τον γνωρίζουμε κυρίως χάρη στους σουρεαλιστικούς πίνακές του, στους οποίους απεικόνιζε αντικείμενα τις καθημερινότητας, τοποθετώντας τα όμως σε πλαίσιο πολύ διαφορετικό από το σύνηθες, δίνοντάς τους καινούργιο νόημα, ωθώντας τους συνομιλούντες με τα έργα του να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το τι σημαίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, στα μέσα της δεκαετίας του '70, αποκαλύφθηκε και μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Η ανακάλυψη των φωτογραφιών και των βίντεο που είχε τραβήξει ο ίδιος (ή για τα οποία είχε ποζάρει), φανέρωσε την πιο εύθραυστη διάσταση της προσωπικότητάς του, το πώς φερόταν και έπαιζε στις ανεπίσημες στιγμές, με ποιους ανθρώπους είχε επιλέξει να μοιράζεται τη ζωή και τη δημιουργία. Ξεκαθάρισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα πιο σύγχρονα καλλιτεχνικά μέσα τον ενέπνευσαν και στο υπόλοιπο έργο του.

132 φωτογραφίες και 8 φιλμ παρουσιάζονται στη Latrobe Regional Gallery στην Αυστραλία σε μια έκθεση με τίτλο «RENÉ MAGRITTE: THE REVEALING IMAGE, PHOTOS AND FILMS» που θα ρίξει αυλαία στις 9 Νοεμβρίου.
Ο επιμελητής της Havier Canonne εξασφάλισε τα περισσότερα έργα από ιδιωτικές συλλογές, στις οποίες σπάνια έχει πρόσβαση το κοινό. Η σημαντική εκδήλωση συνοδεύεται από έναν πολυτελή, εξόχως ενδιαφέροντα κατάλογο και μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο της στη μακρινή αυτή ήπειρο θα περιοδεύσει σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_001 Γκρούπις με άποψη φωτογραφίζουν τα ροκ είδωλά τους Ο μύθος της ροκ μέσα από τις φωτογραφίες 125 πρωτοπόρων της μουσικής. Main_1218815 Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Main_vintage-photographs-new-york-street-life-stanley-kubrick-35-59a91cd6a7d99__700 Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του. Main_2400 Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Main_capture Man Ray και Bresson ζωντανεύουν από τα αρχεία του MoMA 3.6 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασίες φωτογραφικών έργων του MoMA. Main_slider Χαμογελαστές κατσίκες, μονομαχίες σκύλων και λύκοι που... χορεύουν! Τα πιο απολαυστικά βραβεία ονομάζονται Comedy Wildlife Photography Awards και έχουν δημιουργηθεί για να μας διασκεδάσουν.
#load_content_with_ajax