Φωτογραφία | Νέα

Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ 28 Αυγούστου 2017

Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού.

Τον Ρενέ Μαγκρίτ, αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, τον γνωρίζουμε κυρίως χάρη στους σουρεαλιστικούς πίνακές του, στους οποίους απεικόνιζε αντικείμενα τις καθημερινότητας, τοποθετώντας τα όμως σε πλαίσιο πολύ διαφορετικό από το σύνηθες, δίνοντάς τους καινούργιο νόημα, ωθώντας τους συνομιλούντες με τα έργα του να αμφισβητήσουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις για το τι σημαίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, στα μέσα της δεκαετίας του '70, αποκαλύφθηκε και μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Η ανακάλυψη των φωτογραφιών και των βίντεο που είχε τραβήξει ο ίδιος (ή για τα οποία είχε ποζάρει), φανέρωσε την πιο εύθραυστη διάσταση της προσωπικότητάς του, το πώς φερόταν και έπαιζε στις ανεπίσημες στιγμές, με ποιους ανθρώπους είχε επιλέξει να μοιράζεται τη ζωή και τη δημιουργία. Ξεκαθάρισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα πιο σύγχρονα καλλιτεχνικά μέσα τον ενέπνευσαν και στο υπόλοιπο έργο του.

132 φωτογραφίες και 8 φιλμ παρουσιάζονται στη Latrobe Regional Gallery στην Αυστραλία σε μια έκθεση με τίτλο «RENÉ MAGRITTE: THE REVEALING IMAGE, PHOTOS AND FILMS» που θα ρίξει αυλαία στις 9 Νοεμβρίου.
Ο επιμελητής της Havier Canonne εξασφάλισε τα περισσότερα έργα από ιδιωτικές συλλογές, στις οποίες σπάνια έχει πρόσβαση το κοινό. Η σημαντική εκδήλωση συνοδεύεται από έναν πολυτελή, εξόχως ενδιαφέροντα κατάλογο και μόλις ολοκληρώσει τον κύκλο της στη μακρινή αυτή ήπειρο θα περιοδεύσει σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας. Main_c%c3%a9sar_dezfuli Το θυμωμένο βλέμμα του μετανάστη με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου Πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διαγωνισμό της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου. Main_nageur_sous_leau_esztergom_hongrie_1917_c_andre_kertesz_rezwt_w1600_h1167_h1167_q85 Ενας μετρ της φωτογραφίας στο Αμστερνταμ Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αντρέ Κερτέζ στο μουσείο Foam. Main_3395 Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.
#load_content_with_ajax