Φωτογραφία | Νέα

Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" 29 Αυγούστου 2017

Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων".

Ολα δείχνουν πως θα συνδυάζει την καλλιτεχνική αξία με το ιστορικό ενδιαφέρον η έκθεση φωτογραφίας «Victorian Giants: the Birth of Art Photography», που θα παρουσιαστεί το 2018 (από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου) στη National Portrait Gallery του Λονδίνου και θα είναι αφιερωμένη στις ανησυχίες των πρωτοπόρων της φωτογραφίας της βικτωριανής εποχής.

Οι εικόνες τις οποίες θα αντικρίσουν οι επισκέπτες της εκτίθενται σπανίως, καθώς οι εκτυπώσεις και τα αρνητικά τους βρίσκονται σε ιδιαιτέρως εύθραυστη κατάσταση. Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για τις πρώτες φωτογραφίες που δεν εστίαζαν στην απλή καταγραφή, αλλά προσπάθησαν να αναδείξουν την εκφραστική δύναμη που διαθέτει αυτό το καλλιτεχνικό μέσο.

Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων θα βρίσκονται και τα πορτρέτα που τράβηξε ο πολυσχιδής Άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος, Λούις Κάρολ, με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", αλλά και άγνωστες εικόνες της σε μεγαλύτερη ηλικία από την Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον, μία φημισμένη φωτογράφο της εποχής. Η Κάμερον διάλεγε συχνά τα ίδια μοντέλα με έναν άλλο συνάδελφο της, τον Οσκαρ Ρειλάντερ. Γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη σίγουρα στην περίπτωση της ηθοποιού Ελεν Τέριμ αλλά και του φημισμένου ποιητή Αλφρεντ Λορντ Τένισον.

Ο Ρεϊλάντερ, αυτός ο σπουδαίος Σουηδός φωτογράφος, ο πρώτος ίσως αληθινός καλλιτέχνης του επαγγέλματος, θεωρείται ένας παραγνωρισμένος γίγαντας, κάποιοι τον αποκαλούν ακόμη και πατέρα του photoshop, καθώς συχνά δημιουργούσε σύνθετες εικόνες χρησιμοποιώντας έως και 30 διαφορετικά αρνητικά. Κάποιες από αυτές εκτίθενται δημοσίως για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, το 1875. Μνημειώδες παραμένει το έργο του "Two Ways of Life" που δείχνει τις διαφορετικές πορείες που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ζωή κάποιου νέου όταν κάνει την επιλογή του ανάμεσα σε δύο μονοπάτια: εκείνο της αρετής και αυτό της ακολασίας. Ειχε θεωρηθεί προκλητικό τότε λόγω των πολλών ελαφριά ενδεδυμένων γυναικών που εμφανίζονται σε αυτό, όμως η βασίλισσα Βικτωρία είχε εντυπωσιαστεί τόσο όταν το είδε που αγόρασε ένα αντίτυπο ως δώρο γενεθλίων στον σύζυγό της, Αλμπερτ.

Στα εκθέματα θα περιλαμβάνεται μια σειρά σχεδίων που φιλοτέχνησε ο Ρειλάντερ με θέμα τα ανθρώπινα συναισθήματα, πρόκειται για μια παραγγελία που του είχε γίνει από τον Κάρολο Δαρβίνο. Αλλη μια ενδιαφέρουσα συνδρομή στον κατάλογο με τα έργα είναι εκείνη της Κλεμεντίνα Χαγουόρντεν, μιας πειραματίστριας φωτογράφου που πέθανε στα 42 της - λέγεται πως η έκθεσή της στα χημικά υλικά που έπρεπε να χρησιμοποιεί κανείς για να εκτυπώσει τότε ευθύνεται για τον θάνατό της. Το ξέρουμε αυτό για όσους ανοίγουν τον δρόμο για τους υπόλοιπους. Καμιά φορά το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας. Main_c%c3%a9sar_dezfuli Το θυμωμένο βλέμμα του μετανάστη με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου Πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διαγωνισμό της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου. Main_nageur_sous_leau_esztergom_hongrie_1917_c_andre_kertesz_rezwt_w1600_h1167_h1167_q85 Ενας μετρ της φωτογραφίας στο Αμστερνταμ Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αντρέ Κερτέζ στο μουσείο Foam. Main_3395 Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.
#load_content_with_ajax