ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας.

Η Σύλβια Πλαθ, η σπουδαία ποιήτρια των αυτοβιογραφικών ποιημάτων και η εύθραυστη γυναικεία φωνή της δεκαετίας του ‘50, έχει μείνει στην Ιστορία γνωστή κυρίως για το τραγικό τέλος της, αφήνοντας στη σκιά πολλές άλλες σημαντικές πλευρές της. Μία γυναίκα και ποιήτρια που άργησε να αναγνωριστεί σε όλο της το μέγεθος –κάτι που συνέβαινε άλλωστε συχνά στις νεαρές γυναίκες της γενιάς της- έζησε κάτω από τη σκιά της αγάπης της για το σύζυγο και επίσης σπουδαίο Βρετανό ποιητή τον Τεντ Χιούζ. Και είχε πολλά περισσότερα πράγματα να μοιραστεί με τον κόσμο, πέρα από τα μελαγχολικά τελευταία χρόνια και την αυτοκτονία της.

Γιατί πέρα από την ιδιοφυή ποιήτρια, η Πλαθ υπήρξε και μία λαμπερή γυναίκα με έντονη αίσθηση του χιούμορ, μία ζεστή μητέρα δύο παιδιών, μία «αστεία, ζεστή, έξυπνη, πολύ πνευματώδης και ταλαντούχα γυναίκα, πολύ διαφορετική από το πολιτισμικό στερεότυπο που συνήθως συνδέεται με εκείνην»,  όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που έχουν γραφτεί για εκείνην από μελετητές και φίλους της.

Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» αποτελεί την πρώτη απόπειρα να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα την ταυτότητα της Πλαθ, καθώς διαμορφωνόταν ως γυναίκα και ποιήτρια μέσα στη δεκαετία του ’50. Μέσα από προσωπικές επιστολές, δικά της έργα τέχνης, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα (η στολή της ως νεαρή πρόσκοπος και η παιδική της κοτσίδα από το αρχείο της μητέρας της είναι μερικά από αυτά), η έκθεση αναδεικνύει την προσπάθεια της Πλαθ να κατανοήσει τον εαυτό της, να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές πιέσεις που ασκούνταν στις νέες γυναίκες της εποχή, αλλά και να αντέξει την αμφισβήτηση που έδειχναν προς το έργο της οι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι κύκλοι.

Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη National Portrait Gallery της Ουάσινγκτον και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου του 2108.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_001 Γκρούπις με άποψη φωτογραφίζουν τα ροκ είδωλά τους Ο μύθος της ροκ μέσα από τις φωτογραφίες 125 πρωτοπόρων της μουσικής. Main_vintage-photographs-new-york-street-life-stanley-kubrick-35-59a91cd6a7d99__700 Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του. Main_2400 Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Main_2508 Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Main_capture Man Ray και Bresson ζωντανεύουν από τα αρχεία του MoMA 3.6 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασίες φωτογραφικών έργων του MoMA. Main_slider Χαμογελαστές κατσίκες, μονομαχίες σκύλων και λύκοι που... χορεύουν! Τα πιο απολαυστικά βραβεία ονομάζονται Comedy Wildlife Photography Awards και έχουν δημιουργηθεί για να μας διασκεδάσουν.
#load_content_with_ajax