Φωτογραφία | Νέα

Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας.

Η Σύλβια Πλαθ, η σπουδαία ποιήτρια των αυτοβιογραφικών ποιημάτων και η εύθραυστη γυναικεία φωνή της δεκαετίας του ‘50, έχει μείνει στην Ιστορία γνωστή κυρίως για το τραγικό τέλος της, αφήνοντας στη σκιά πολλές άλλες σημαντικές πλευρές της. Μία γυναίκα και ποιήτρια που άργησε να αναγνωριστεί σε όλο της το μέγεθος –κάτι που συνέβαινε άλλωστε συχνά στις νεαρές γυναίκες της γενιάς της- έζησε κάτω από τη σκιά της αγάπης της για το σύζυγο και επίσης σπουδαίο Βρετανό ποιητή τον Τεντ Χιούζ. Και είχε πολλά περισσότερα πράγματα να μοιραστεί με τον κόσμο, πέρα από τα μελαγχολικά τελευταία χρόνια και την αυτοκτονία της.

Γιατί πέρα από την ιδιοφυή ποιήτρια, η Πλαθ υπήρξε και μία λαμπερή γυναίκα με έντονη αίσθηση του χιούμορ, μία ζεστή μητέρα δύο παιδιών, μία «αστεία, ζεστή, έξυπνη, πολύ πνευματώδης και ταλαντούχα γυναίκα, πολύ διαφορετική από το πολιτισμικό στερεότυπο που συνήθως συνδέεται με εκείνην»,  όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που έχουν γραφτεί για εκείνην από μελετητές και φίλους της.

Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» αποτελεί την πρώτη απόπειρα να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα την ταυτότητα της Πλαθ, καθώς διαμορφωνόταν ως γυναίκα και ποιήτρια μέσα στη δεκαετία του ’50. Μέσα από προσωπικές επιστολές, δικά της έργα τέχνης, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα (η στολή της ως νεαρή πρόσκοπος και η παιδική της κοτσίδα από το αρχείο της μητέρας της είναι μερικά από αυτά), η έκθεση αναδεικνύει την προσπάθεια της Πλαθ να κατανοήσει τον εαυτό της, να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές πιέσεις που ασκούνταν στις νέες γυναίκες της εποχή, αλλά και να αντέξει την αμφισβήτηση που έδειχναν προς το έργο της οι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι κύκλοι.

Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη National Portrait Gallery της Ουάσινγκτον και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου του 2108.
 

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας. Main_c%c3%a9sar_dezfuli Το θυμωμένο βλέμμα του μετανάστη με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου Πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διαγωνισμό της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου. Main_nageur_sous_leau_esztergom_hongrie_1917_c_andre_kertesz_rezwt_w1600_h1167_h1167_q85 Ενας μετρ της φωτογραφίας στο Αμστερνταμ Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αντρέ Κερτέζ στο μουσείο Foam. Main_3395 Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.
#load_content_with_ajax