ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Φωτογραφία | Νέα

Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη 06 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν μόλις 17 χρόνων όταν τραβούσε αυτές τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’50 και ο διάσημος σκηνοθέτης είναι απλώς ένας έφηβος που ψάχνει για πληρωμένη απασχόληση. Και όπως είναι γνωστό, μία από τις πρώτες δουλειές του ήταν εκείνη του φωτογράφου σε περιοδικά. Εκείνος όμως δεν αρκέστηκε αποκλειστικά στις παραγγελιές που του ανάθεταν.

Διψασμένος για ενδιαφέρουσες ιστορίες και ωραίες εικόνες, έπαιρνε τη φωτογραφική του μηχανή και κατέγραφε ό,τι ενδιαφέρον συναντούσε στο δρόμο του. Και αυτό που έκλεβε την προσοχή του, περισσότερο απ’ όλα, ήταν ο αυθορμητισμός στις καθημερινές σκηνές απλών, συνηθισμένων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας του μάλιστα ο Κιούμπρικ καταστάλαξε στο τι κάνει μία φωτογραφία ξεχωριστή: «Η αισθητική απόδοση μίας αυθόρμητης σκηνής, αντί για μία προσεκτικά στημένη παρουσίαση της, είναι η πιο έγκυρη και εκφραστική χρήση της φωτογραφίας».

Όλα αυτά συνέβησαν συγκεκριμένα την περίοδο από το 1945 έως το 1950, όταν ο Κιούμπρικ εργαζόταν στο περιοδικό Look και δεν άργησε να ξεχωρίσει μέσα από την φωτογραφική του δουλειά. Γιατί οι φωτογραφίες που έβγαζε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, δεν ήταν μόνο αυθόρμητες, αλλά και διηγούνταν πλήρως τις ιστορίες που ήθελε ο Κιούμπρικ να πει μέσα από αυτές. Και όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, δε φοβόταν ούτε εκείνος να μοιραστεί το μυστικό του: «Σκεφτείτε καλές ιστορίες, βγείτε έξω στον δρόμο και τραβήξτε τις. Ήμουν τυχερός, το κατάλαβα και ξεκίνησα να το κάνω από πολύ νωρίς». Δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που έβγαλε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ όταν ήταν μόλις 17.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_001 Γκρούπις με άποψη φωτογραφίζουν τα ροκ είδωλά τους Ο μύθος της ροκ μέσα από τις φωτογραφίες 125 πρωτοπόρων της μουσικής. Main_1218815 Σύλβια Πλαθ, όχι μόνο μία μελαγχολική ποιήτρια Μία έκθεση στη National Portrait Gallery στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Αμερικανίδας ποιήτριας. Main_2400 Σπάνιες εικόνες της αληθινής "Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" Μεταξύ των εντυπωσιακών εκθεμάτων και τα πορτρέτα που τράβηξε ο Λούις Κάρολ με την Αλις Λίντελ, το κορίτσι που τον ενέπνευσε να γράψει την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων". Main_2508 Η άλλη πλευρά του Ρενέ Μαγκρίτ Μια άλλη πλευρά του Βέλγου εικαστικού. Main_capture Man Ray και Bresson ζωντανεύουν από τα αρχεία του MoMA 3.6 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασίες φωτογραφικών έργων του MoMA. Main_slider Χαμογελαστές κατσίκες, μονομαχίες σκύλων και λύκοι που... χορεύουν! Τα πιο απολαυστικά βραβεία ονομάζονται Comedy Wildlife Photography Awards και έχουν δημιουργηθεί για να μας διασκεδάσουν.
#load_content_with_ajax