Φωτογραφία | Νέα

Όταν ο Κιούμπρικ φωτογράφιζε τη Νέα Υόρκη 06 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σπουδαίου σκηνοθέτη αποτυπώνουν τα πρώτα ψήγματα της ιδιοφυΐας του.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήταν μόλις 17 χρόνων όταν τραβούσε αυτές τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Βρισκόμαστε στη δεκαετία του ’50 και ο διάσημος σκηνοθέτης είναι απλώς ένας έφηβος που ψάχνει για πληρωμένη απασχόληση. Και όπως είναι γνωστό, μία από τις πρώτες δουλειές του ήταν εκείνη του φωτογράφου σε περιοδικά. Εκείνος όμως δεν αρκέστηκε αποκλειστικά στις παραγγελιές που του ανάθεταν.

Διψασμένος για ενδιαφέρουσες ιστορίες και ωραίες εικόνες, έπαιρνε τη φωτογραφική του μηχανή και κατέγραφε ό,τι ενδιαφέρον συναντούσε στο δρόμο του. Και αυτό που έκλεβε την προσοχή του, περισσότερο απ’ όλα, ήταν ο αυθορμητισμός στις καθημερινές σκηνές απλών, συνηθισμένων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας του μάλιστα ο Κιούμπρικ καταστάλαξε στο τι κάνει μία φωτογραφία ξεχωριστή: «Η αισθητική απόδοση μίας αυθόρμητης σκηνής, αντί για μία προσεκτικά στημένη παρουσίαση της, είναι η πιο έγκυρη και εκφραστική χρήση της φωτογραφίας».

Όλα αυτά συνέβησαν συγκεκριμένα την περίοδο από το 1945 έως το 1950, όταν ο Κιούμπρικ εργαζόταν στο περιοδικό Look και δεν άργησε να ξεχωρίσει μέσα από την φωτογραφική του δουλειά. Γιατί οι φωτογραφίες που έβγαζε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, δεν ήταν μόνο αυθόρμητες, αλλά και διηγούνταν πλήρως τις ιστορίες που ήθελε ο Κιούμπρικ να πει μέσα από αυτές. Και όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, δε φοβόταν ούτε εκείνος να μοιραστεί το μυστικό του: «Σκεφτείτε καλές ιστορίες, βγείτε έξω στον δρόμο και τραβήξτε τις. Ήμουν τυχερός, το κατάλαβα και ξεκίνησα να το κάνω από πολύ νωρίς». Δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες που έβγαλε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ όταν ήταν μόλις 17.

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Είσαι Αθηναίος; Φωτογράφησε την πόλη σου! Οι 100 καλύτερες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην Τεχνόπολη. Main_img_2588 «1000 λέξεις» στο «Δέντρο» Τις φωτογραφίες του από τους δρόμους της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Νικήτας Καραγιάννης. Main_slider Ελληνικοί «Διάλογοι» στην Τσεχία Φωτογραφίες και σχέδια παρουσιάζουν δύο δικοί μας δημιουργοί σε μια γκαλερί της Πράγας. Main_c%c3%a9sar_dezfuli Το θυμωμένο βλέμμα του μετανάστη με φόντο το γαλάζιο της Μεσογείου Πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διαγωνισμό της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου. Main_nageur_sous_leau_esztergom_hongrie_1917_c_andre_kertesz_rezwt_w1600_h1167_h1167_q85 Ενας μετρ της φωτογραφίας στο Αμστερνταμ Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Αντρέ Κερτέζ στο μουσείο Foam. Main_3395 Οι polaroids του Βιμ Βέντερς σε κοινή θέα Δε λείπουν ημερολογιακές καταγραφές, φόροι τιμής σε καλλιτέχνες, όπως ο Φασμπίντερ και ο Γουόρχολ, αλλά και εντυπώσεις από ταξίδια.
#load_content_with_ajax