ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2017
Θέατρο | Είδα...

Είδα: «Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη 22 Μαΐου 2017

Η Ιωάννα Παππά «βυθίζεται» μέσα στην υψηλού ήθους ιδιόλεκτο του Βιζυηνού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το παραμυθένιο σύμπαν του Γεώργιου Βιζυηνού γοητεύει και μαγνητίζει τον Δήμο Αβδελιώδη. 24 χρόνια πριν, είχε περπατήσει στα ίδια λογοτεχνικά μονοπάτια μαζί με την Άννα Κοκκίνου στις «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» στο θέατρο Σφενδόνη, μία συγκλονιστική παράσταση- ορόσημο που αποτελείτο από αποσπάσματα των διηγημάτων του συγγραφέα.

«Το Μόνον της Ζωής του Ταξίδειον», που ήταν τότε ενταγμένο μέσα σ’ αυτή, τώρα «επιστρέφει» αυτόνομο. O Αβδελιώδης γνωρίζει πολύ καλά πως το διήγημα αυτό έχει μέσα του κρυμμένο έναν απαράμιλλο μηχανισμό δραματουργίας και πως είναι τόσο βαθιά ηθογραφικό, που αναδύει έντονα την ταυτότητα του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, γι΄αυτό και επιχείρησε να το ανεβάσει μόνο του και μάλιστα στη δική του γλώσσα, την καθαρεύουσα. Ρίσκο; Σε καμία περίπτωση, καθώς ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης πάντα ακολουθεί τη γλώσσα των κειμένων που επεξεργάζεται -το έκανε και στην «Απολογία του Σωκράτη» πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα στη συνεργασία του με την Κοκκίνου- αποδεικνύοντας πως στα κείμενα δε φταίει η γλώσσα που δεν καταλαβαίνουμε, αλλά ο τρόπος που μεταβιβάζεται ο λόγος στο κοινό. Και η γλώσσα του Βιζυηνού, αν ειπωθεί σωστά σε παρασύρει και προκαλεί συγκλονιστικές λεκτικές δονήσεις.

Το διήγημα αυτό είναι αντλημένο από προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του ίδιου του Βιζυηνού, όταν σε ηλικία δέκα χρόνων δούλεψε παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράπτη στην Κωνσταντινούπολη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι και οι προσδοκίες του, η φαντασία του μικρού παιδιού, όταν μαθαίνει την ύστατη επιθυμία του παππού του, να ταξιδέψει μέσα στη νύχτα, πάνω σ' ένα άλογο, για να του κλείσει τα μάτια, εξάπτει τη φαντασία, τις επιθυμίες και τους φόβους του, μ’ ένα συναρπαστικό ρεαλιστικό και μαζί ποιητικό στοχασμό, γεγονός που κάνει το έργο διαχρονικό και διαρκώς επίκαιρο.

Ο Δήμος Αβδελιώδης επέλεξε για συνοδοιπόρο του την Ιωάννα Παππά - που είχε δώσει πέρσι τα διαπιστευτήριά της στο μονόλογο της «Οδού Πολυδούρη». Άριστη επιλογή, καθώς το εύθραυστο παρουσιαστικό της ταίριαξε απόλυτα με αυτό του μικρού ραφτόπουλου. Η σκηνοθεσία του ήταν ευρηματική και ως επί το πλείστον λιτή, αλλά και σε σημεία υπερβάλλουσα στατική και φλύαρη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που νιώσαμε πως το υπερβολικό στυλιζάρισμα, εγκλώβιζε την ταλαντούχα ηθοποιό «ευνουχίζοντας» μεγάλο μέρος της δικής της προσωπικής έκφρασης. Στο σύνολό της, ωστόσο, η οπτική του κατάφερε να δημιουργήσει την απαραίτητη ατμόσφαιρα και παίζοντας με τις σκιές στο πίσω μέρος της σκηνής συνέδεσε εξαιρετικά εύστοχα τον κόσμο της πραγματικότητας μ΄αυτόν της φαντασίας, εξαίροντας την έντονα ψυχογραφική διάσταση του κειμένου.
Η Ιωάννα Παππά κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο της γλωσσικής ιδιολέκτου και κινήθηκε μέσα σ΄αυτήν με χαρακτηριστική άνεση και εκφραστικότητα. Η αφήγησή της παραστατική και η ερμηνεία της -αν και αμήχανη στην αρχή- απολύτως πειστική με δυνατές κορυφώσεις.

Γιατί να δω την παράσταση:
-Γιατί θα ακούσετε την υψηλού ήθους γλώσσα του Βιζυηνού και θα παρασυρθείτε στις αφηγηματικές ατραπούς που πλέκει μ' αυτή.
- Γιατί οι συνδέσεις με τη σύγχρονη ματαιότητα είναι αναπόφευκτη.

Γιατί να μη τη δω:
- Για το σκηνοθετικό στυλιζάρισμα που στέρησε από την πρωταγωνίστρια την εκφραστική της ελευθερία.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_phobiarama_dries_verhoeven_photo_by_willem_popelier_lowres__mg_4622 Πήγα στο Phobiarama: Ξορκίζοντας τους φόβους μου στην Πλατεία Συντάγματος Μία από τις πιο εύστοχες παραστάσεις που δόθηκαν φέτος στο πλαίσιο του Fast Forward Festival. Main_%ce%9c%ce%b5%ce%b3%ce%b1%cc%81%ce%bb%ce%b7_%ce%b5%cc%81%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be%ce%b7_3 Είδα: το «Μια τεράστια έκρηξη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σπιντάτη και διασκεδαστική κωμωδία, νεανικού ύφους. Main_colossus_7a%c2%a9stavroshabakis Είδα: το Colossus σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου Ένα έξοχο εικονοκλαστικό σκηνικό σύμπαν που ζωοδοτείται μέσω έντονων τελετουργικών, επαναληπτικών κινήσεων και συμβολισμών. Main_to-thruliko-miouzikal-evita-sto-dimotiko-theatro-peiraia.w_l Είδα: την «Εβίτα» με τη Νάντια Μπουλέ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα Κομψή και καλόγουστη η σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα. Main_opereta1 Είδα την «Οπερέτα» σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου Ενα υπέροχο σουρεαλιστικό τσίρκο για το τέλος του κόσμου.
#load_content_with_ajax