ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
Θέατρο | Είδα...

Είδα: το «Παιχνίδι της σφαγής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα 21 Μαρτίου 2018

Μια ευτυχής στιγμή για το θέατρο του Ιονέσκο και το ρεπερτόριο του Εθνικού θεάτρου.

Το θέατρο της δυστοπίας είναι, όπως φαίνεται, ένα ανανεούμενο στοίχημα για τον Γιάννη Κακλέα που το επανεξετάζει σε μια χρονική συνέχεια μέσα από έργα της ίδιας περιόδου τα οποία κορυφώνονται (έστω κι αν εκκινούν από διαφορετικές  δραματουργικές αφετηρίες) σε μια κοινή προβληματική γύρω από τα όρια της ανθρώπινης κατάστασης. Ο «Μερσιέ και Καμιέ» του Σάμιουελ Μπέκετ (1970), «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο (1970) – και οι δύο εκπρόσωποι του «θεάτρου του παραλόγου» - «Το κουρδιστό πορτοκάλι» του Μπέρτζες Αντονι (1962) δένονται με την ίδια νοηματική κλωστή στη δημιουργική διαδρομή του Γιάννη Κακλέα σ' ένα θέατρο που εκφράζει μια διαψευσμένη, πικρή αίσθηση για τη ζωή και τον κόσμο. Και καθώς ο σκηνοθέτης επιστρέφει σε αυτό, επιστρέφει κάθε φορά με πιο ώριμη ματιά, αθροίζοντας – πιθανώς - τα φορτία των προηγούμενων παραστάσεων του. Το σίγουρο  είναι πως η τελευταία του σκηνοθεσία για το Εθνικό αντανακλά μια τέτοια στιγμή. Πλησιάζει τον Ιονέσκο ενεργοποιώντας τα εργαλεία που ο τελευταίος προκρίνει: Την εκκεντρικότητα του μπουρλέρκ, την αιματώδη και αιματηρή ζωτικότητα της ειρωνείας και του μαύρου χιούμορ, την αγριότητα που αποκαλύπτει το τραγικό μέσα στο κωμικό.  

Στο «Παιχνίδι της σφαγής» ο Ιονέσκο εκθέτει το χρονικό ξεσπάσματος μιας επιδημίας που «χτυπά ανεξέλεγκτα» και «από το πουθενά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να πεθαίνουν», «σαν τιμωρία από τον ουρανό». Αποσπάσματα και επιθανάτια επεισόδια από τη ζωή μιας άγνωστης και απροσδιόριστης πόλης στον χώρο και τον χρόνο φέρνουν μια σειρά ηρώων (όλων των κοινωνικών και μορφωτικών στρωμάτων) αντιμέτωπους με τον θάνατο, αλλά και την πάλη για ύστατη συνειδητοποίηση της θνητότητάς τους. Στη διάρκεια αυτής της παρέλασης του ολέθρου, ο Ρουμάνος συγγραφέας ρίχνει ένα απελπισμένο βλέμμα στα απανωτά ξεσπάσματα ανθρώπινης γελοιότητας εμπρός στην παντοδυναμία του τέλους, τοποθετεί μεγεθυντικό φακό στις ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν πως ο θάνατος κάνει ταξικές διακρίσεις - όπως οι οργανωμένες κοινωνίες των θνητών - αναδεικνύει τον γκρίζο ρόλο της εξουσίας ως ένα διαχρονικό σκάνδαλο σε περιόδους μεγάλων κρίσεων. Και εν τέλει, σαρκάζει τη διαθεσιμότητα του ανθρώπου στη θηριωδία μόλις βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της επιβίωσης.

Με αισθητικούς όρους που αντλούν από το θέατρο της παραδοξότητας, το cartoon, την τσιρκολάνικη διαλεκτική, το επιθεωρησιακό show, ο Γιάννης Κακλέας κατασκευάζει έναν ανοίκειο (με τελικά εξωφρενικά οικείο) κόσμο που σφύζει από θεατρικότητα. Κι έχει για πολύτιμους συνομιλητές του τη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου που φέρει έντονα μπρεχτικά λειτουργικά χαρακτηριστικά, ζωντανά εκτελεσμένη από τετραμελή ορχήστρα (Πάνος Τσίγκος, Αναστάσης Μισυρλής, Σταμάτης Φουσέκης, Ιάκωβος Παυλόπουλος), τη σκηνογραφία του Σάκη Μπιρμπίλη (σε συνεργασία με τον ίδιο τον σκηνοθέτη) που τοποθετεί τη δράση σ' ένα σκουριασμένο drive in εξυπηρετώντας ευρηματικά τη συνθήκη  του θεάτρου μέσα στο θέατρο, τα βίντεο του Στάθη Αναστασίου που ενισχύουν το περιβάλλον της δυστοπίας και τη χορογραφία της Αγγελικής Τρομπούκη που καθρεφτίζει τόσο τις αισθητικές προθέσεις της παράστασης όσο και την  ανάγκη να ερμηνευτεί ο υπαρξιακός πανικός.

Σαν αποτέλεσμα, «Το παιχνίδι της σφαγής» του Γιάννη Κακλέα (σε μετάφραση και διασκευή του Γεράσιμου Ευαγγελάτου) είναι μια ευτυχής στιγμή τόσο για το θέατρο του Ιονέσκο όσο και για το ρεπερτόριο του Εθνικού θεάτρου που έχει ανοιχτεί στα υβριδικά θεάματα.

Το, επίσης, ευχάριστο είναι πως το πολύπτυχο αυτό θέατρο λειτουργεί κάτω από έναν πολύ καλό συντονισμό, είναι ένα θαυμάσιο και απαιτητικό δείγμα θεάτρου συνόλου που υπηρετεί ισότιμα ένας 20μελής θίασος. Από την ομάδα πετυχαίνουν να αφήσουν ένα προσωπικό αποτύπωμα - αποθεώνοντας άλλοτε την ανθρώπινη γελοιότητα κι άλλοτε την ευθραυστότητα - οι Στέλιος Ιακωβίδης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιωργής Τσουρής, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νικόλας Παπαγιάννης, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου και Ελενα Τοπαλίδου.
Μετά τον «Πέερ Γκυντ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, το «Παιχνίδι της σφαγής» είναι η επόμενη φετινή διάκριση του Εθνικού στις, μεγάλης κλίμακας, παραγωγές. 


Γιατί να το δω:

  • Γιατί το πολυσχιδές θέαμα υπηρετείται άψογα από ένα θέατρο συνόλου.
  • Για τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.
  • Για την αισθητική ταυτότητα της παράστασης.
  • Γιατί το έργο του Ιονέσκο δεν παίζεται συχνά.


Γιατί να μην το δω:
Κανείς λόγος.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_z_stavroshabakis-20 Είδα: το «Ζ» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου Μία κορυφαία στιγμή της πολιτικής μας ζωής παίρνει, μουσικά, σάρκα και οστά φωτίζοντας μοναδικά την προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Main_original_slider Είδα: το «Σου φυλάξαμε μια θέση» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα Eνα one woman show από την Ελένη Κοκκίδου. Main_misery_theatro_ilisia_volanakis_8_c_george_alexandrakis_photography Είδα: το «Misery» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά Προσεγμένη θεατροποίηση του γνωστού μυθιστορήματος που ποντάρει πολλά στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Main_photo_godot5 Είδα: το «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη Μια καθαρόαιμη σκηνοθετική μπεκετική προσέγγιση. Main_main_jesus-christ-super-star-cover Είδα: το «Jesus Christ Superstar» σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου Ενας «Jesus» απλώς αξιοπρεπής
#load_content_with_ajax