ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
Θέατρο | Είδα...

Είδα: την «Προδοσία» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου 05 Απριλίου 2016

Εμπνευσμένη σκηνοθεσία και ωραία εκτέλεση σε μια παράσταση – εμπειρία.

Πόσες φορές έχουμε μιλήσει για μια καλή παράσταση αλλά όχι για μια γοητευτική παράσταση; Για μια παράσταση που παίρνεις μαζί σου φεύγοντας από το θέατρο, για μια παράσταση που σε «παίρνει», σε παρασύρει σ' ένα κόσμο, σε ταξιδεύει; Η διαφορά ανάμεσα στις δύο, αυτές, περιπτώσεις είναι πως την πρώτη την επιβραβεύεις, ενώ την δεύτερη δεν μπορείς να την ξεχάσεις. Στην περίπτωση της «Προδοσίας» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε και για τα δύο αυτά αξιώματα. Ας ξεκινήσουμε από το πιο σπάνιο.
Η γοητεία της «Προδοσίας» έχει να κάνει με το «άγγιγμά» της, το βίωμα της. Εκκεντρική και φρέσκια ως site specific θέατρο, φίνα χάρη στην όψη της (τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Τίνας Τζόκα), περιπετειώδης ως προς την αναπαράσταση της. Η «Προδοσία» είναι μια παράσταση που, μέσα στη σύμβαση της, καλεί το κοινό να την ακολουθήσει – κι όχι μόνο να την παρακολουθήσει. Καθώς εκτυλίσσεται σε πέντε διαφορετικούς χώρους του Δημοτικού θεάτρου – από την αίθουσα εκδηλώσεων, στο χώρο υποδοχής, στο πολυτελές φουαγιέ του πρώτου ορόφου, στο πλάτωμα του κλιμακοστασίου και στα θεωρεία – είναι μια πρόσκληση για θέατρο που διαρκώς ανανεώνεται. Ο Μόσχος αναποδογυρίζει τη σχέση του θεατή με την σκηνογραφία, ταρακουνάει την αντίληψη της στατικότητας που έχουμε για το θέατρο ώστε αντί να «κινείται» μόνο η παράσταση (μέσα από την αλλαγή σκηνικών χώρων) να μετακινούνται οι θεατές μέσα σε πραγματικούς χώρους. Η γνήσια ομορφιά του Δημοτικού κάνει αυτή τη διαδρομή έως και σαγηνευτική με διπλό κέρδος: Επανατροφοδοτούμε την επαφή με το θέατρο (ως καλλιτεχνική συνθήκη) και με το θέατρο (ως αρχιτεκτόνημα).
Στην ανάμνηση της τελευταίας σκηνής της, με τους θεατές «κρεμασμένους» από τα θεωρεία και το βλέμμα στραμμένο στο πέταλο μιας άδειας πλατείας υπό τον εμψυχωτικό ήχο των «Absolute begginers» και τη συγκίνηση στη φωνή του David Bowie, αρχίζει πια η μη συναισθηματική επεξεργασία της παράστασης• η επεξήγηση της ως «καλή». Στο «διαμαντάκι» της «Προδοσίας» ο Χάρολντ Πίντερ αντιστρέφει τη φορά του χρόνου, ξεκινάει από το παρόν και οδηγείται μέσα από εννιά σκηνές σε ένα flash back στο παρελθόν όπου αποκαλύπτονται διάφορα κάδρα από την σχέση ενός ερωτικού τριγώνου: Της Έμμα η οποία αν και παντρεμένη με τον Ρόμπερτ συνάπτει δεσμό με τον στενό του φίλο, Τζέρι - επίσης παντρεμένο με παιδιά.
Η αντιστροφή της θεατρικής σύμβασης συνδέεται με αυτήν της χρονικής κι έτσι το ένα «παιχνίδι» μπερδεύεται γλυκά με το άλλο, αφού τελικά η πιο μεγάλη προδοσία δεν συμβαίνει ανάμεσα στα πρόσωπα αλλά στις προσδοκίες που είχαν από την ζωή τους, δηλαδή από τον χρόνο και τον εαυτό τους μέσα σε αυτόν.
Την ίδια ώρα, ο χρόνος – με την έννοια του ρυθμού- είναι κλειδί για την σκηνοθεσία ν' ανοίξει και να “παραβιάσει” το νόημα των λέξεων. Σχεδόν τίποτα απ' όσα λέγονται δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από τις σιωπές και τις παύσεις ανάμεσα στα λόγια. Κι αυτή είναι μια γνώριμη συνθήκη για τα έργα του Πίντερ. Οι τρεις πρωταγωνιστές Μαρία Σκουλά, Νίκος Ψαρράς και Γιώργος Γλάστρας είναι έξοχοι• ακριβείς σαν δείκτες καλοκουρδισμένου ρολογιού δουλεύοντας τόσο πάνω στην συχνότητα όσο και στην ατμόσφαιρα του λόγου. Βεβαίως οι ηθοποιοί είναι και παράγοντας της γοητείας της παράστασης, που, όπως είπαμε και πιο πάνω, εδώ συνδυάζεται περίφημα με το αξίωμα του «καλού».

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ethniko_theatro_thanos_papakonstadinou_ilektra_press_01_photo_elina_giounanli-1 Είδα: την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου Ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί το επιδαύριο ντεμπούτο του κάτω από πολύ καλές συνθήκες. Main_blindspot_theatre_group_michalis_konstantatos_site_19_photo_pinelopi_gerasimou Είδα: τους «Βρικόλακες» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου Μια εμπνευσμένη παράσταση στην οποία φωτίζεται όλος ο ψυχικός και μη συνειδητός κόσμος των ηρώων. Main_slider Είδα: την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια Αρτιο αποτέλεσμα σε μια από τις παραστάσεις που θα ξεχωρίσουν αυτό το καλοκαίρι. Main_slider Είδα: τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς Μία εύστοχη διασκευή με εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών. Main_cezaris_grauzinis_agamemnon_site_29_photo_evi_fylaktou Είδα: τον «Αγαμέμνονα» σε σκηνοθεσία Τσεζάρε Γκραουζίνις Η σκηνοθετική γραμμή λοιπόν αντικατέστησε τις πράξεις με το λόγο, αλλά όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του, το θέατρο είναι μίμηση πράξεων. Main_slider Είδα: τις «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου Μια συνταρακτική τελετουργική απόδοση της τραγωδίας του Ευριπίδη.
#load_content_with_ajax