Θέατρο | Είδα...

Είδα: το «Please, continue (Hamlet)» των Roger Bernat και Yan Duyvendak 16 Απριλίου 2018

Εκεί όπου ο δικανικός λόγος συνάντησε τους σαιξπηρικούς ήρωες.

Στο βάθος της Πειραματικής Σκηνής έχει στηθεί ένα δικαστήριο, κανονικό δικαστήριο. Και στα έδρανα κάθονται αληθινοί λειτουργοί της δικαιοσύνης. Τρεις δικαστές (δύο άνδρες και μία γυναίκα) κι ένας εισαγγελέας. Μπροστά τους και αριστερά η πολιτική αγωγή και δικηγόρος της ενάγουσας, μπροστά τους και δεξιά η δικηγόρος υπεράσπισης. Ο δικαστής αφού μας ενημερώνει για την ρεαλιστικότητα της δίκης, κληρώνει τέσσερις ενόρκους από το κοινό.

Στην παράσταση δικάζεται ο Άμλετ - ναι, ο ήρωας του Σαίξπηρ- για τη δολοφονία του Πολώνιου. Τον κατηγορεί για τη δολοφονία του πατέρα της η ίδια η αγαπημένη του, η Οφηλία. Η υπόθεση έχει μεταφερθεί από τους Roger Bernat και Yan Duyvendak στο σήμερα. Ο Αμλετ είναι ένας 23χρονος φοιτητής του ΤΕΙ Πατρών και ζει με τη μητέρα του σε μία φτωχογειτονιά γεμάτη αρουραίους. Την 1η Μαίου του 2017 πέθανε ο πατέρας και βασιλιάς του και στις 7 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο ίδιος «μπέρδεψε» τον Πολώνιο μ’ έναν αρουραίο και του μαχαίρωσε την καρδιά μ΄ένα στιλέτο προκαλώντας τον θάνατό του.

Ο εισαγγελέας μάς ενημερώνει πως ο Αμλετ κατηγορείται για τρία αδικήματα: ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία. Και η δίκη ξεκινά. Ο Αμλετ εισέρχεται στη σκηνή, στέκεται στο κέντρο της και στην ερώτηση του δικαστή για το αν είναι αθώος ή ένοχος, δηλώνει αθώος. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται υπό μία άκρως ρεαλιστική ατμόσφαιρα. Ακολούθως μπαίνουν στη σκηνή και οι μάρτυρες δίνοντας τις δικές τους εκδοχές, ενώ τις επιστημονικές τους απόψεις καταθέτουν ένας ιδιαίτερα εύγλωττος ιατροδικαστής κι ένας ψυχίατρος. Τον κατηγορούμενο Άμλετ ενσαρκώνει ο Δημήτρης Πασσάς, την Οφηλία η Στέλλα Βογιατζάκη και τη Γερτρούδη η Τζίνη Παπαδοπούλου. Τρεις μόνο ηθοποιοί δηλαδή, οι υπόλοιποι συντελεστές.

Στην παράσταση αυτή κείμενο με λόγια δεν έχει δοθεί σε κανέναν. Ο λόγος του Σαίξηρ δεν ακούγεται ποτέ. Μόνο ένα ντοσιέ έχει μοιραστεί σε συντελεστές και κοινό που εμπεριέχει τις λεπτομέρειες του φονικού, το πόρισμα της αστυνομίας, την ιατροδικαστική έκθεση και τα ευρήματα, καθώς και την ψυχιατρική, αλλά και φωτογραφίες του θύματος και των φονικών του μέσων. Η νομική πραγματικότητα και το δικαστικό σύστημα «εμπλέκεται» με το θέατρο και τον σαιξπηρικό λυρισμό με πυρήνα τον αυτοσχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και στην εργασιακή εμπειρία του καθενός εκ των συντελεστών. Και των επαγγελματιών του είδους δηλαδή, που υπερασπίζονται σθεναρά τις θέσεις τους, αλλά και των ηθοποιών που προσπαθούν να μπουν μέσα στον ψυχισμό των σαιξπηρικών ηρώων και τους ενσαρκώσουν όσο πιο πειστικά μπορούν.

Το αποτέλεσμα αυτής τη αλλόκοτης μείξης μπορεί να μην αποδείχθηκε εκρηκτικό στην Ελλάδα- σε άλλες χώρες μαθαίνουμε πως ο Αμλετ «γυρνάει» και σπάει τραπέζια ουρλιάζοντας για την αθωότητά του - είχε ωστόσο μία υφέρπουσα δυναμική που μαγνήτιζε και γοήτευε ταυτόχρονα στη θέαση. Η τσακισμένη ψυχολογικά Οφηλία της Στέλλας Βογιατζάκη, η δυναμική Γερτρούδη της Τζίνης Παπαδοπούλου που δε διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να διασφαλίσει τη σωτηρία του γιου της και ο νευρικός κι ασίγαστος κινησιολογικά Αμλετ του Δημήτρη Πασσά που παραπαίει από την αρχή του έργου ανάμεσα στην τρέλα και τη λογική και κρατώντας και φτιάχνοντας ομοιόμορφά χρωματικά έναν κύβο του Ρούμπικ, παρακολουθεί τη δίκη σαν ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί.

Το ελληνικό δικαστήριο απεφάνθη. «Εριξε» στον Αμλετ την ποινή των δέκα ετών και δύο μηνών, μία από τις βαρύτερες ποινές που έχουν εκδικαστεί στις χώρες που παρουσιάστηκε η εν λόγω παράσταση. Ενοχος για τη δολοφονία του Πολώνιου, αλλά με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου… Τελικά εμείς οι Ελληνες, μάλλον είμαστε υπέρ το δέον αυστηροί…

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_slider Είδα: την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια Αρτιο αποτέλεσμα σε μια από τις παραστάσεις που θα ξεχωρίσουν αυτό το καλοκαίρι. Main_slider Είδα: τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς Μία εύστοχη διασκευή με εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών. Main_cezaris_grauzinis_agamemnon_site_29_photo_evi_fylaktou Είδα: τον «Αγαμέμνονα» σε σκηνοθεσία Τσεζάρε Γκραουζίνις Η σκηνοθετική γραμμή λοιπόν αντικατέστησε τις πράξεις με το λόγο, αλλά όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στην Ποιητική του, το θέατρο είναι μίμηση πράξεων. Main_slider Είδα: τις «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου Μια συνταρακτική τελετουργική απόδοση της τραγωδίας του Ευριπίδη. Main_mapa_teatro_apoxairetismos_site_1_photo_camille_barnaud-1 Είδα: τον «Αποχαιρετισμό» σε σκηνοθεσία Heidi Abderhalden και Rolf Abderhalden Μία παράσταση που καταφέρνει να δείξει τη ζωή της Κολομβίας, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει. Main_skin-lia_haraki Είδα [κι ένιωσα]: το «Skin» της Λίας Χαράκη Μία συγκινητική performance - εμπειρία γύρω από την έννοια της εμπιστοσύνης.
#load_content_with_ajax