Θέατρο | Είδα...

Είδα: τον «Τριστάνο» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη 29 Μαΐου 2018

Η σχετικά άγνωστη νουβέλα του Τόμας Μαν σε μια θεατροποίηση καλών προθέσεων.

Αναπαρίσταται ο Τόμας Μαν; Αυτή η απορία συνοδεύει την παρακολούθηση της παράστασης που έχει σκηνοθετήσει η Μαρία Μαγκανάρη, φιλική (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στη βορειοευρωπαϊκή λογοτεχνία και δραματουργία.

Η μικρή νουβέλα του, που έγραψε στις αρχές του 20ου αιώνα ως συνήχηση της διάσημης όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» συναντά σε πολλά σημεία το «Μαγικό βουνό» του, τόσο σε θεματικό επίπεδο, αφού κι εδώ εξετάζει κεντρικά ζητήματα της ευρωπαϊκής κουλτούρας (την αισθητική, τη φιλοσοφία, την τέχνη και ειδικότερα τη μουσική), σε επίπεδο τοπίου (αφού επίσης διαδραματίζεται στο χώρο ενός σανατορίου), όσο και σε ψυχαναλυτική διάθεση και εσωτερικότητα.
Στο επίκεντρο της δράσης του βρίσκεται η παντρεμένη μ’ έναν αστό επιχειρηματία, Γκαμπριέλε Κλετεριάν, η οποία μόλις έχει γεννήσει τον «υγιή» γιο της, ενώ η ίδια πάσχει μάλλον από φυματίωση και η τύχη της καθορίζεται από τη θυελλώδη γνωριμία της με τον μονήρη συγγραφέα Ντέτλεβ. Και μολονότι ο «Τριστάνος» είναι ένα πολύ πιο συμπυκνωμένο κείμενο -συγκριτικά πάντα με τον ογκωδέστατο τόμο του «Μαγικού Βουνού»- επιχειρεί επίσης να προσδιορίσει τη σχέση της ομορφιάς, του πνεύματος, του λόγου απέναντι στον φόβο της πραγματικότητας.
Η δυσκολία, ωστόσο, στην αναπαράστασή του φαντάζει εξίσου μεγάλη, όσο αν το ερώτημα ετίθετο και για τη θεατροποίηση του «Μαγικού βουνού». Πώς καλύπτονται όλες αυτές οι πτυχές και οι θεμελιώδεις προβληματισμοί του βιβλίου από μια παράσταση μιας και κάτι ώρας; Είναι αναμενόμενο, όπως και συνέβη, αρκετά να θυσιαστούν.

Αν και η ανάγνωση της Μαρίας Μαγκανάρη θα μπορούσε να αιτιολογηθεί σαν μια ονειρική, ποιητική αφήγηση πάνω στον «Τριστάνο», η προσαρμογή του κειμένου αφήνεται συχνά σε εκκρεμότητα, χάνεται η ροή και τελικά δίνεται η εντύπωση πως η δραματουργία δεν έχει συνοχή. Σωτήρια αποδεικνύεται η επιλογή να προβληθεί εμφατικά η χαρακτηριστική ειρωνεία του Τόμαν Μαν, που αποκαθιστά εν μέρει το ενδιαφέρον παρακολούθησης της.

Καθώς το κυρίως σώμα της παράστασης πάσχει, τα ωφέλιμα στοιχεία της είναι, μοιραία, μεμονωμένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η αισθητική όψη της που προωθείται τόσο από τις εντυπωσιακές προβολές (Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου) όσο και από τους υποβλητικούς φωτισμούς (Μαρία Γοζανίδου). Το απροσδόκητο είναι ότι διακρίνονται και ερμηνείες. Από την πενταμελή ομάδα των καλών ηθοποιών ξεχωρίζουν η Σύρμω Κεκέ στον ρόλο της Γκαμπριέλε για την αξιοσημείωτη φυσικότητα, ο Κώστας Κορωναίος για το σουρεαλιστικό ξέσπασμα στο μονόλογο του ως σύζυγος Κλετεριάν και κυρίως η ίδια η σκηνοθέτις Μαρία Μαγκανάρη για τον αέρα και την κομψότητα με την οποία κυοφορεί την ζωογόνα ειρωνική διάθεση του έργου.
Σε τελική ανάλυση, μια παράσταση καλών προθέσεων μα μερικού ενδιαφέροντος.

Γιατί να το δω:
1. Για τους καλούς ηθοποιούς.
2. Για την ωραία αισθητική της παράστασης.
Γιατί να μην το δω:
Γιατί η δραματουργία πάσχει.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_original_703 Είδα: τις «Δούλες» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις Ενδιαφέρουσα ανάγνωση που στερεώνεται γύρω από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Main_slider Είδα: το «Θα ονειρεύεσαι πάλι μια καινούρια φορεσιά» σε σκηνοθεσία Η. Ελληνικιώτη Μία ενδιαφέρουσα σκηνοθετική πρόταση. Main_original_slider_(1) Είδα: «Το Σώσε» σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου Ξεκαρδιστική, ευφυής, παρά το φορμαλισμό της, μετα-φάρσα. Main_slider Είδα: το «Ριχάρδος Β’- Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky Ο Τάσος Νούσιας ερμηνεύει τον Ριχάρδο Β’ επιτυγχάνοντας έναν υποκριτικό και κινησιολογικό άθλο, καθώς ζωντανεύει την ιστορία του βασιλιά όντας ουσιαστικά μόνος του πάνω σε μια άδεια σκηνή. Main_main_01_left Είδα: την «Κουζίνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη Ενδιαφέρουσα και αισθητικά άψογη προσπάθεια αλλά με άτεχνες ερμηνείες. Main__elg0195 Είδα: τον «Τίμωνα τον Αθηναίο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού Μια πρώτης τάξεως εκκίνηση για το χειμερινό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου.
#load_content_with_ajax