ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
Θέατρο | Είδα...

Είδα: τον «Τριστάνο» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη 29 Μαΐου 2018

Η σχετικά άγνωστη νουβέλα του Τόμας Μαν σε μια θεατροποίηση καλών προθέσεων.

Αναπαρίσταται ο Τόμας Μαν; Αυτή η απορία συνοδεύει την παρακολούθηση της παράστασης που έχει σκηνοθετήσει η Μαρία Μαγκανάρη, φιλική (ειδικά τα τελευταία χρόνια) στη βορειοευρωπαϊκή λογοτεχνία και δραματουργία.

Η μικρή νουβέλα του, που έγραψε στις αρχές του 20ου αιώνα ως συνήχηση της διάσημης όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» συναντά σε πολλά σημεία το «Μαγικό βουνό» του, τόσο σε θεματικό επίπεδο, αφού κι εδώ εξετάζει κεντρικά ζητήματα της ευρωπαϊκής κουλτούρας (την αισθητική, τη φιλοσοφία, την τέχνη και ειδικότερα τη μουσική), σε επίπεδο τοπίου (αφού επίσης διαδραματίζεται στο χώρο ενός σανατορίου), όσο και σε ψυχαναλυτική διάθεση και εσωτερικότητα.
Στο επίκεντρο της δράσης του βρίσκεται η παντρεμένη μ’ έναν αστό επιχειρηματία, Γκαμπριέλε Κλετεριάν, η οποία μόλις έχει γεννήσει τον «υγιή» γιο της, ενώ η ίδια πάσχει μάλλον από φυματίωση και η τύχη της καθορίζεται από τη θυελλώδη γνωριμία της με τον μονήρη συγγραφέα Ντέτλεβ. Και μολονότι ο «Τριστάνος» είναι ένα πολύ πιο συμπυκνωμένο κείμενο -συγκριτικά πάντα με τον ογκωδέστατο τόμο του «Μαγικού Βουνού»- επιχειρεί επίσης να προσδιορίσει τη σχέση της ομορφιάς, του πνεύματος, του λόγου απέναντι στον φόβο της πραγματικότητας.
Η δυσκολία, ωστόσο, στην αναπαράστασή του φαντάζει εξίσου μεγάλη, όσο αν το ερώτημα ετίθετο και για τη θεατροποίηση του «Μαγικού βουνού». Πώς καλύπτονται όλες αυτές οι πτυχές και οι θεμελιώδεις προβληματισμοί του βιβλίου από μια παράσταση μιας και κάτι ώρας; Είναι αναμενόμενο, όπως και συνέβη, αρκετά να θυσιαστούν.

Αν και η ανάγνωση της Μαρίας Μαγκανάρη θα μπορούσε να αιτιολογηθεί σαν μια ονειρική, ποιητική αφήγηση πάνω στον «Τριστάνο», η προσαρμογή του κειμένου αφήνεται συχνά σε εκκρεμότητα, χάνεται η ροή και τελικά δίνεται η εντύπωση πως η δραματουργία δεν έχει συνοχή. Σωτήρια αποδεικνύεται η επιλογή να προβληθεί εμφατικά η χαρακτηριστική ειρωνεία του Τόμαν Μαν, που αποκαθιστά εν μέρει το ενδιαφέρον παρακολούθησης της.

Καθώς το κυρίως σώμα της παράστασης πάσχει, τα ωφέλιμα στοιχεία της είναι, μοιραία, μεμονωμένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η αισθητική όψη της που προωθείται τόσο από τις εντυπωσιακές προβολές (Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου) όσο και από τους υποβλητικούς φωτισμούς (Μαρία Γοζανίδου). Το απροσδόκητο είναι ότι διακρίνονται και ερμηνείες. Από την πενταμελή ομάδα των καλών ηθοποιών ξεχωρίζουν η Σύρμω Κεκέ στον ρόλο της Γκαμπριέλε για την αξιοσημείωτη φυσικότητα, ο Κώστας Κορωναίος για το σουρεαλιστικό ξέσπασμα στο μονόλογο του ως σύζυγος Κλετεριάν και κυρίως η ίδια η σκηνοθέτις Μαρία Μαγκανάρη για τον αέρα και την κομψότητα με την οποία κυοφορεί την ζωογόνα ειρωνική διάθεση του έργου.
Σε τελική ανάλυση, μια παράσταση καλών προθέσεων μα μερικού ενδιαφέροντος.

Γιατί να το δω:
1. Για τους καλούς ηθοποιούς.
2. Για την ωραία αισθητική της παράστασης.
Γιατί να μην το δω:
Γιατί η δραματουργία πάσχει.

Στέλλα Χαραμή

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_kthve_giannis_anastasakis_orestis_site_18_photo_tasos_thomoglou Είδα: τον «Ορέστη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη Ανισο και ετεροβαρές αποτέλεσμα με επί μέρους καλές στιγμές. Main_vangelis_theodoropoulos_thesmoforiazouses_press_29_photo_evi_fylaktou Είδα: Τις «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου Μία ολοκληρωμένη, φρέσκια, πολύχρωμη και πλήρη έμπνευσης δουλειά. Main_ethniko_theatro_thanos_papakonstadinou_ilektra_press_01_photo_elina_giounanli-1 Είδα: την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου Ο σκηνοθέτης πραγματοποιεί το επιδαύριο ντεμπούτο του κάτω από πολύ καλές συνθήκες. Main_blindspot_theatre_group_michalis_konstantatos_site_19_photo_pinelopi_gerasimou Είδα: τους «Βρικόλακες» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου Μια εμπνευσμένη παράσταση στην οποία φωτίζεται όλος ο ψυχικός και μη συνειδητός κόσμος των ηρώων. Main_slider Είδα: την «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια Αρτιο αποτέλεσμα σε μια από τις παραστάσεις που θα ξεχωρίσουν αυτό το καλοκαίρι. Main_slider Είδα: τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς Μία εύστοχη διασκευή με εξαιρετικές ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών.
#load_content_with_ajax