ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Είδα...

Είδα: τις «Παράξενες ιστορίες» σε σκηνοθεσία Violet Louise 03 Ιουλίου 2018

Ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

«Όλα όσα βλέπουμε ή ό, τι φαινόμαστε
Όνειρο είναι μέσα σε όνειρο…» Έ. Α. Πόε

Στον κλειστό χώρο της Πειραιώς 260, σε μια άδεια σκηνή με μόνο σκηνικό αντικείμενο μια καρέκλα, η σκηνοθέτις/περφόρμερ και μουσικός, Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) έστησε ένα σκηνικό πολυμέσων με ήχους, βιντεοπροβολές και μουσική. Εκεί διαδραματίστηκαν οι «Παράξενες Ιστορίες» που έδωσαν «σάρκα κι οστά» στην ποίηση του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Οι θεατές της παράστασης είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον λόγο στα ελληνικά ερμηνευμένο από την Αγλαΐα Παππά, αλλά και στο πρωτότυπο (αγγλικά) από την Violet Louise.

Άλλοτε ως ήρωας του Πόε κι άλλοτε ως ο ίδιος ο ποιητής,  με «όπλα» τις εκκωφαντικές της σιωπές, τη γεμάτη ένταση και πάθος υποκριτική της, αλλά και τα ίδια τα κείμενα, η Α. Παππά «καθηλωμένη» σε μια καρέκλα που θύμιζε αναπηρική, κατάφερε να ζωντανέψει στα μάτια μας την ποίηση του συγγραφέα.

Τα οπτικά πολυμέσα που χειρίστηκε η σκηνοθέτιδα κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα ισχυροποιώντας την ήδη στιβαρή ερμηνεία της Α. Παππά, αλλά και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά πλαισιώνοντας τη σκηνή. Κάποιες φορές επίσης, όπως στην αρχή και το τέλος με τα μάτια από το κοράκι, απέδωσαν με νατουραλιστικό τρόπο τη ζωώδη φύση του ανθρώπου.

Η μουσική λειτούργησε, επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση με τις βιντεο-προβολές, προσδίδοντας μια απόκοσμη αίσθηση στην ποίηση του Πόε. Διαφωνώ, ωστόσο, με το ότι η ποίηση στο πρωτότυπο ακούστηκε αποκλειστικά και μόνον τραγουδιστικά από την Violet Louise.

Στο σύνολό της η σκηνοθέτιδα έστησε μια παράσταση στην οποία ακούστηκε σχεδόν το μεγαλύτερο κομμάτι από την ποίηση του Έ.Α. Πόε. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εικαστικό περιβάλλον (με προβολές και μουσική) που απέδωσε με ενδιαφέροντα τρόπο το «έργο» του Αμερικανού ποιητή. Ήταν ευτυχής η επιλογή της Α. Παππά, η οποία απέδειξε ότι τα πολυμέσα είναι αδύναμα να στηρίξουν μια παράσταση, όταν υπάρχουν δυνατό κείμενο και ηθοποιός.

Γιατί να το δω

-Για την μοναδική ερμηνεία της Αγλαΐας Παππά
-Για να γνωρίσω την ποίηση του Έ. Α. Πόε

Γιατί να μην το δω
- Για την άσκοπη, κάποιες φορές, χρήση των πολυμέσων που έθετε εκτός ρυθμού την παράσταση σε κάποια σημεία

Τόνια Τσαμούρη

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_%ce%97_%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1%cc%81_%cf%84%ce%b7%cf%82_%ce%b8%ce%b1%cc%81%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1%cf%82_5%c2%a9domnikimitropoulou Είδα: την «Κυρά της Θάλασσας» σε σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη Η σκηνοθέτις μάς σύστησε εκ νέου το έργο μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σκηνική ανάγνωση. Main_slider Είδα: την «Άγρια Δύση» σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη Το έργο φέρνει απόηχους περισσότερο από αστικό δράμα, παρά από επιθεώρηση. Main_vasistas_argyro_chioti_site_31_photo_evi_fylaktou.jpg Είδα: τις «Χοηφόρες» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη Ενδιαφέρουσα προσέγγιση που υπονομεύεται από σειρά τεχνικών προβλημάτων. Main_slider Είδα: την «Κασσάνδρα» σε σκηνοθεσία Ερβέ Λουασμόλ Η Φανί Αρντάν επαληθεύει το υποκριτικό της status σε ένα κείμενο με περιορισμένο ενδιαφέρον. Main_hlektrapapalifoura Είδα: την «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη Λιτό, εύρυθμο αλλά και σχηματικό ανέβασμα που διασώζεται χάρη σε κάποιες ερμηνείες. Main_kostas_filippoglou_vatraxoi_site_13_photo_panos_giannakopoulos Είδα: τους «Βατράχους» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου Καλόγουστη κι ευφρόσυνη ανάγνωση με ευχάριστες ερμηνείες.
#load_content_with_ajax