ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Θέατρο | Νέα

Νέος νόμος για τα θέατρα και λουκέτο στο «Εμπρός» 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νέο σχέδιο νόμου για τα θέατρα.

Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για τις αδειοδοτήσεις θεατρικών χώρων, έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Φαίνεται πως αφού συμφώνησαν όλες οι πλευρές, το σημαντικό αυτό ζήτημα οδεύει προς τη θεσμική του λύση. Υπενθυμίζουμε πως το καθεστώς λειτουργίας των θεάτρων βασίζεται μέχρι και σήμερα σε έναν αναχρονιστικό νόμο της δεκαετίας του '30, ο οποίος δεν προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Υπουργός Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής  Σωτήρης Γεωργακόπουλος, η  Αννίτα Δεκαβάλλα ως εκπρόσωπος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και η Αντιγόνη Γύρα εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας.
Επίσης τονίστηκε πως αμέσως μετά την ψήφισή του θα συγκροτηθεί, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, νέα επιτροπή από ειδικούς και καταξιωμένα μέλη της θεατρικής κοινότητας η οποία θα προετοιμάσει νέο νόμο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που εν τω μεταξύ θα ισχύουν.
Παράλληλα, κλειδαριά και αλυσίδα μπήκαν σήμερα το πρωί στο αυτοδιαχειριζόμενο μέχρι εκείνη την ώρα θέατρο «Εμπρός». Οι πρώτες αναφορές θέλουν τον θεατρικό χώρο – που αυτή τη στιγμή φυλάσσεται από ιδιωτικούς αστυνομικούς – να περιέρχεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Ενώ, στα social media γίνεται έκκληση προς αλληλέγγυο κόσμο για συγκέντρωση στην οδό Παλαμήδου 2 στου Ψυρρή όπου βρίσκεται το θέατρο. αλλά και για συμμετοχή στην αυριανή (Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου) συνέλευση στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.
Ακολουθεί όλο το κείμενο της ανακοίνωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη σημερινή σύσκεψη:
Το καίριο θέμα των αδειοδοτήσεων των θεατρικών χώρων, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες, οδεύει επιτέλους προς τη θεσμική λύση του μετά τη σημερινή σύσκεψη που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, με τη συμμετοχή τού συναρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, του Υπουργού Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη, του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, του Αρχηγού της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και των εκπροσώπων των σωματείων των θεατρικών χώρων.
Οι περισσότεροι συναρμόδιοι φορείς είχαν συμμετάσχει με εκπροσώπους τους στην κατάρτιση της πρότασης νομοθετικού πλαισίου που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και η οποία εγγυάται την πρόοδο σε σχέση με την παρωχημένη νομοθεσία, η πρώτη μορφή της οποίας χρονολογείται από το 1936. Στη σχετική συζήτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι καλλιτέχνες είναι πάντοτε υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά σε θέματα τεχνικού ελέγχου προκρίνεται η γνώση των ειδικών. Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που εγγυήθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος. Ο κ. Καλαφάτης υποσχέθηκε ότι θα κάνει το συντομότερο δυνατό, μαζί με τους συνεργάτες του, τις απαραίτητες παρατηρήσεις σε θέματα στατικότητας, χρήσης γης και άλλης πολεοδομικής φύσης. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του που όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνεργάστηκαν και έκαναν μαζί ένα αποφασιστικό βήμα για ένα θέμα που αφορά το κοινωνικό σύνολο. Εξίσου θετικά μίλησαν για το νέο νόμο η κ. Αννίτα Δεκαβάλλα, εκπρόσωπος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και η κ. Αντιγόνη Γύρα εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, τονίζοντας ότι εξασφαλίζει τους σωστούς χώρους που όλοι, καλλιτέχνες και κοινό χρειάζονται.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακάλεσε να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Δεσμεύτηκε δε αμέσως μετά την ψήφισή του να συγκροτήσει, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, νέα επιτροπή από ειδικούς και καταξιωμένα μέλη της θεατρικής κοινότητας η οποία θα προετοιμάσει νέο νόμο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που εν τω μεταξύ θα ισχύουν.
Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μια εποχή που η καλλιτεχνική πράξη διευρύνεται με νέους τρόπους σε νέους χώρους, η πολιτεία οφείλει να την υποστηρίξει, αλλά και να εκσυγχρονίσει το σχετικό νομικό πλαίσιο προστατεύοντας την ασφάλεια τού κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών. Αυτό ήταν και το μέλημα όλων μας στη σημερινή σύσκεψη και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους υπουργούς κ. Γιάννη Μιχελάκη και κ. Σταύρο Καλαφάτη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλο, καθώς και τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη λύση ενός νομοθετικού γόρδιου δεσμού. Σύντομα ο νέος νόμος θα είναι πραγματικότητα. Και θα είναι μια εγγύηση ότι ο πολιτισμός θα αφορά όχι μόνο ό,τι συντελείται πάνω στη σκηνή, αλλά και γύρω από αυτή».

Έλενα Γαλανοπούλου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή σήμερα, Παρασκευή, στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Main_2012071801553_120463564 30 εκδηλώσεις στο Ηρώδειο για το φθινόπωρο - Το επίσημο πρόγραμμα Δείτε το πρόγραμμα προσωρινής παραχώρησης του Ωδείου σε κρατικούς φορείς και ιδιώτες. Main_photo_rossikh_epanastash1 Ξεκίνησαν οι πρόβες για την «Ρώσικη Επανάσταση» του ΚΘΒΕ Οι πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου. Main_''yphreths_2_afentadwn''_-______photo_2 Παραστάσεις γεμάτες ιδέες στο Θεάτρο Άλφα-Ιδέα Μια γεύση από το πρόγραμμα των παραστάσεων για τη θεατρική χρονιά που καταφθάνει. Main_01 Κακούρης - Παπαδοπούλου- Σιμαρδάνης βουτούν από Νοέμβριο στη... Λίμνη «Η Λίμνη που δεν είναι πια» του Νταβίντ Ντεσολα στο Ιλίσια- Βολανάκης. Main_001 «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» με την Άννα Αδριανού Ο μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Αλκμήνη από 9 Οκτώβρη.
#load_content_with_ajax