ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Θέατρο | Νέα

Το μεγάλο «όχι» του Μάμετ στα θεατρικά πάνελ 13 Ιουλίου 2017

Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Το έχουμε δει και στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μετά το τέλος κάποιας παράστασης, παρουσία των συντελεστών της, φωτίζουν συχνά με άλλο τρόπο το περιεχόμενο των έργων, αλλά και τις προθέσεις του εκάστοτε σκηνοθέτη και αποδεικνύονται χρήσιμες για τους θεατές και τους καλλιτέχνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι δημιουργοί που δεν τις εγκρίνουν.

Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ για παράδειγμα, ο οποίος έχει γράψει - μεταξύ άλλων - τα (βραβευμένα με Πούλιτζερ) "Οικόπεδα με θέα", την "Ολεάννα" και τον "Αμερικανικό Βούβαλο",  απαγόρευσε πρόσφατα αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις, θέτοντας ως όρο σε κάθε παραγωγό που ζητάει τα δικαιώματα για να ανεβάσει κάποιο έργο του να μην γίνεται καμιά συζήτηση σχετικά με την αντίστοιχη παράσταση για τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήξη της. Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Μάμετ πάντοτε υπήρξε θιασώτης των αιρετικών απόψεων και προβοκάτορας από τους λίγους, όμως αυτή η κίνηση μοιάζει παράξενη γιατί έρχεται από το πουθενά και δεν αιτιολογείται. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είχε ίσως ο 69χρονος Αμερικανός κάποια δυσάρεστη εμπειρία, ή πως πιστεύει ότι η σύνδεση με το θέατρο είναι αυστηρώς προσωπική υπόθεση κάθε θεατή.

Ο φημισμένος Ρόναλντ Χάργουντ, ο Bρετανός συγγραφέας του "Αμπιγιέρ", χαρακτήρισε πάντως σε δήλωσή του στην εφημερίδα Guardian την απόφαση του αμερικανού συναδέλφου του "γελοία", ενώ ο Μάικλ Μπίλινγκτον, έγκριτος κριτικός θεάτρου στο προαναφερθέν έντυπο, έγραψε το εξής: "μια τέτοια απαγόρευση των θεατρικών πάνελ διαιωνίζει την αντίληψη ότι τα θέατρα είναι κάτι σαν ιεροί ναοί παρά ένας από τους λίγους τόπους συνάθροισης και δημόσιων συζητήσεων που μας έχουν απομείνει σε αυτόν τον ολοένα και πιο κατακερματισμένο κόσμο".

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή σήμερα, Παρασκευή, στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Main_2012071801553_120463564 30 εκδηλώσεις στο Ηρώδειο για το φθινόπωρο - Το επίσημο πρόγραμμα Δείτε το πρόγραμμα προσωρινής παραχώρησης του Ωδείου σε κρατικούς φορείς και ιδιώτες. Main_photo_rossikh_epanastash1 Ξεκίνησαν οι πρόβες για την «Ρώσικη Επανάσταση» του ΚΘΒΕ Οι πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου. Main_''yphreths_2_afentadwn''_-______photo_2 Παραστάσεις γεμάτες ιδέες στο Θεάτρο Άλφα-Ιδέα Μια γεύση από το πρόγραμμα των παραστάσεων για τη θεατρική χρονιά που καταφθάνει. Main_01 Κακούρης - Παπαδοπούλου- Σιμαρδάνης βουτούν από Νοέμβριο στη... Λίμνη «Η Λίμνη που δεν είναι πια» του Νταβίντ Ντεσολα στο Ιλίσια- Βολανάκης. Main_001 «Το μπουφάν της Χάρλεϊ» με την Άννα Αδριανού Ο μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Αλκμήνη από 9 Οκτώβρη.
#load_content_with_ajax