ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
Θέατρο | Νέα

Το μεγάλο «όχι» του Μάμετ στα θεατρικά πάνελ 13 Ιουλίου 2017

Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Το έχουμε δει και στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μετά το τέλος κάποιας παράστασης, παρουσία των συντελεστών της, φωτίζουν συχνά με άλλο τρόπο το περιεχόμενο των έργων, αλλά και τις προθέσεις του εκάστοτε σκηνοθέτη και αποδεικνύονται χρήσιμες για τους θεατές και τους καλλιτέχνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι δημιουργοί που δεν τις εγκρίνουν.

Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ για παράδειγμα, ο οποίος έχει γράψει - μεταξύ άλλων - τα (βραβευμένα με Πούλιτζερ) "Οικόπεδα με θέα", την "Ολεάννα" και τον "Αμερικανικό Βούβαλο",  απαγόρευσε πρόσφατα αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις, θέτοντας ως όρο σε κάθε παραγωγό που ζητάει τα δικαιώματα για να ανεβάσει κάποιο έργο του να μην γίνεται καμιά συζήτηση σχετικά με την αντίστοιχη παράσταση για τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήξη της. Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Μάμετ πάντοτε υπήρξε θιασώτης των αιρετικών απόψεων και προβοκάτορας από τους λίγους, όμως αυτή η κίνηση μοιάζει παράξενη γιατί έρχεται από το πουθενά και δεν αιτιολογείται. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είχε ίσως ο 69χρονος Αμερικανός κάποια δυσάρεστη εμπειρία, ή πως πιστεύει ότι η σύνδεση με το θέατρο είναι αυστηρώς προσωπική υπόθεση κάθε θεατή.

Ο φημισμένος Ρόναλντ Χάργουντ, ο Bρετανός συγγραφέας του "Αμπιγιέρ", χαρακτήρισε πάντως σε δήλωσή του στην εφημερίδα Guardian την απόφαση του αμερικανού συναδέλφου του "γελοία", ενώ ο Μάικλ Μπίλινγκτον, έγκριτος κριτικός θεάτρου στο προαναφερθέν έντυπο, έγραψε το εξής: "μια τέτοια απαγόρευση των θεατρικών πάνελ διαιωνίζει την αντίληψη ότι τα θέατρα είναι κάτι σαν ιεροί ναοί παρά ένας από τους λίγους τόπους συνάθροισης και δημόσιων συζητήσεων που μας έχουν απομείνει σε αυτόν τον ολοένα και πιο κατακερματισμένο κόσμο".

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_slider Ρούλα Πατεράκη - Μπέτη Λιβανού στο θέατρο Σφενδόνη Τη θεατρική μεταφορά του διάσημου θρίλερ «Τι απέγινε η Μπέημπι Τζέην;» σκηνοθετεί ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Main_slider Κοντούρη- Τολόγκου στο Talking heads Σκηνοθετεί ο Μιχάλης Τσουρουνάκης Main_%ce%9f%ce%9c%ce%91%ce%94%ce%99%ce%9a%ce%97_deathtrap-2 «Φονική Παγίδα» για τον Αντώνη Λουδάρο Σκηνοθετεί ο Γιάννης Λασπιάς στο Αγγέλων Βήμα. Main_%ce%a0%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%95%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%85 Μύθος η ακουστική της Επιδαύρου; Εκαναν συνολικά 2.400 ηχογραφήσεις. Main_%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b7 Η Ρουλα Πατεράκη σκηνοθετεί Γιάννη Μαυριτσάκη Μυριαγκός- Δόβρης- Τζανάτος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Main_lyssasmenh_gata Οι 10 παραστάσεις που θα δούμε τη σεζόν 2017-2018 στο Θέατρο Θησείον Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις.
#load_content_with_ajax