Θέατρο | Νέα

Το μεγάλο «όχι» του Μάμετ στα θεατρικά πάνελ 13 Ιουλίου 2017

Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Το έχουμε δει και στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μετά το τέλος κάποιας παράστασης, παρουσία των συντελεστών της, φωτίζουν συχνά με άλλο τρόπο το περιεχόμενο των έργων, αλλά και τις προθέσεις του εκάστοτε σκηνοθέτη και αποδεικνύονται χρήσιμες για τους θεατές και τους καλλιτέχνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι δημιουργοί που δεν τις εγκρίνουν.

Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Ντέιβιντ Μάμετ για παράδειγμα, ο οποίος έχει γράψει - μεταξύ άλλων - τα (βραβευμένα με Πούλιτζερ) "Οικόπεδα με θέα", την "Ολεάννα" και τον "Αμερικανικό Βούβαλο",  απαγόρευσε πρόσφατα αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις, θέτοντας ως όρο σε κάθε παραγωγό που ζητάει τα δικαιώματα για να ανεβάσει κάποιο έργο του να μην γίνεται καμιά συζήτηση σχετικά με την αντίστοιχη παράσταση για τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήξη της. Οποιος παραβαίνει αυτόν τον όρο θα πρέπει να πληρώνει πρόστιμο 25 χιλιάδων δολαρίων.

Ο Μάμετ πάντοτε υπήρξε θιασώτης των αιρετικών απόψεων και προβοκάτορας από τους λίγους, όμως αυτή η κίνηση μοιάζει παράξενη γιατί έρχεται από το πουθενά και δεν αιτιολογείται. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είχε ίσως ο 69χρονος Αμερικανός κάποια δυσάρεστη εμπειρία, ή πως πιστεύει ότι η σύνδεση με το θέατρο είναι αυστηρώς προσωπική υπόθεση κάθε θεατή.

Ο φημισμένος Ρόναλντ Χάργουντ, ο Bρετανός συγγραφέας του "Αμπιγιέρ", χαρακτήρισε πάντως σε δήλωσή του στην εφημερίδα Guardian την απόφαση του αμερικανού συναδέλφου του "γελοία", ενώ ο Μάικλ Μπίλινγκτον, έγκριτος κριτικός θεάτρου στο προαναφερθέν έντυπο, έγραψε το εξής: "μια τέτοια απαγόρευση των θεατρικών πάνελ διαιωνίζει την αντίληψη ότι τα θέατρα είναι κάτι σαν ιεροί ναοί παρά ένας από τους λίγους τόπους συνάθροισης και δημόσιων συζητήσεων που μας έχουν απομείνει σε αυτόν τον ολοένα και πιο κατακερματισμένο κόσμο".

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Πέντε «δυνατά» χαρτιά που κάνουν πρεμιέρα τις μέρες των γιορτών Από τη ζωή του Καζαντζίδη μέχρι το Grease! Main_download Ξεκινούν οι υποβολές αιτημάτων για επιχορηγήσεις πολιτιστικών δράσεων Νέος Τρόπος Ενίσχυσης Πολιτιστικών Φορέων Main_%ce%88%ce%bb%ce%b5%ce%bd%ce%b1_%ce%9c%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85_%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%93%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82_%ce%9a%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82 Σεμινάριο υποκριτικής από την Ελενα Μαυρίδου Απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς Main_ioli-andreadi-ion-philippi-bibis-chatoupi-45 Μπιμπής- Χατούπη επιστρέφουν με τον «Ίωνα» Στο Θέατρο Άλφα – Ιδέα, από 8 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Δευτέρα. Main_''h_xamenh_timh_ths_katarina_mploym''_photo_2 Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ και της... Ηριάννας Σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή στο studio Μαυρομιχάλη. Main_slider Τριήμερο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου στο Εμπρός και στο Μετρό Θεατρικά έργα, δραματοποιημένες αναγνώσεις, στρογγυλό τραπέζι.
#load_content_with_ajax