Θέατρο | Νέα

O Ζοέλ Πομμερά μετατρέπει τη Στέγη σε κοινοβούλιο 13 Σεπτεμβρίου 2017

Μια παράσταση ιστορικής σημασίας για το σύγχρονο θέατρο που αποδεικνύει ότι ίσως το 1789 να μην είναι τόσο μακριά…

O Ζοέλ Πομμερά μετατρέπει τη Στέγη σε κοινοβούλιο, σε ένα επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία, έναν ιστορικό διάλογο που γέννησε την ευρωπαϊκή δημοκρατία. 

Έτσι, από τις 4 έως τις 8 Οκτωβρίου η Στέγη μεταμορφώνεται σε Κοινοβούλιο. Η Γαλλική Επανάσταση συμβαίνει εδώ και τώρα και ο Ζοέλ Πομμερά, με τη θαυμαστή ομάδα του, μας παρασύρουν με το «Όλα θα πάνε καλά (1) Το τέλος του Λουδοβίκου» (Ça ira (1) Fin de Louis) στη δίνη της Ιστορίας, αποδεικνύοντάς μας πόσο σημερινά είναι όσα έλεγαν και έπρατταν, πριν από 228 χρόνια, οι πρωτεργάτες, αλλά και οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Δεκατέσσερις ηθοποιοί και ένα πλήθος κομπάρσων ερμηνεύουν, κινούμενοι απ’ άκρη σ’ άκρη της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης, δεκάδες πρόσωπα: βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, θερμόαιμους επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες. Πρωτίστως, όμως, ενσαρκώνουν τις ιδέες τους. Ο ιστορικός διάλογος που «γέννησε» την ευρωπαϊκή δημοκρατία αναβιώνει και αφορά το «εδώ και τώρα», ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συναντιέται με τις selfies και η Μασσαλιώτιδα με την επιτυχία από τα ‘80s, “The Final Countdown”. Γιατί, ίσως, το 1789 να μην είναι τελικά τόσο μακριά.

Είκοσι τέσσερις σκηνές, εμπνευσμένες από την περίοδο 1789-90, αλλά σε άμεση συνάφεια με τα σημερινά υπαρξιακά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, ανοίγουν ένα θεμελιώδη και συναρπαστικό διάλογο για τη δημοκρατία, γεμάτο επαναστατικά οράματα και δίκαιες διεκδικήσεις, αλλά και αδιανόητες ανοησίες, προσβολές ή ακόμη και συμπλοκές – γιατί κάθε Εθνοσυνέλευση έχει τις… κοκορομαχίες της.

«Δεν πρόκειται για μια πολιτική παράσταση, αλλά για μια παράσταση με αντικείμενο την πολιτική» μας προϊδεάζει ο Ζοέλ Πομμερά (γενν. 1963) και επιστρέφει στη Στέγη –απ’ όπου συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το 2013– με το νέο αυτό επικό πρότζεκτ για τη δημοκρατία, αποτέλεσμα διετούς έρευνας, στο οποίο συνέπραξαν ιστορικοί, συγγραφείς αλλά και οι ηθοποιοί της ομάδας.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Joël Pommerat. Με τους: Saadia Bentaïeb, Agnès Berthon, Yannick Choirat, Eric Feldman, Philippe Frécon, Yvain Juillard, Anthony Moreau, Ruth Olaizola, Gérard Potier, Anne Rotger, David Sighicelli, Maxime Tshibangu, Simon Verjans, Bogdan Zamfir. Σχεδιασμός Σκηνικών & Φωτισμών: Eric Soyer. Σχεδιασμός Κοστουμιών & Εικαστική Έρευνα: Isabelle Deffin. Ήχος: François Leymarie. Μουσική έρευνα: Gilles Rico
Έρευνα ήχου και χωρικότητας: Grégoire Leymarie & Manuel Poletti (MusicUnit/ Ircam). 
Δραματουργία: Marion Boudier. Καλλιτεχνική συνεργασία: Marie Piemontese, Philippe Carbonneaux.
Σύμβουλος ιστορικών θεμάτων: Guillaume Mazeau. Βοηθός δραματουργίας & τεκμηρίωσης: Guillaume Lambert. Βοηθοί του Forces vives: David Charier, Lucia Trotta. Βοηθός Σκηνοθέτη: Lucia Trotta. Τεχνική Διεύθυνση: Emmanuel Abate. Κατασκευή Σκηνικού: Ateliers de Nanterre-Amandiers
Φορητή κατασκευή: Thomas Ramon – Artom. Τεχνικός φωτισμών: Julien Chatenet. Τεχνικός ήχου: Philippe Perrin. Τεχνικοί σκηνής: Mathieu Mironnet, Pierre-Yves Le Borgne, Ludovic Velon. Ενδυματολόγοι: Claire Lezer, Lise Crétiaux. Ηλεκτρολόγος: Laurent Berger. Μετάφραση στα ελληνικά: Λουίζα Μητσάκου. Τεχνικός υπερτίτλων: Jorge Tome / AMDA

 

Tospirto Team

Info

04 Οκτωβρίου 2017
ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210 900 5 800
Website: http://www.sgt.gr/gre
Έως 8 Οκτωβρίου. Ώρα:19:30. Κεντρική Σκηνή. Διάρκεια παράστασης: 4 ώρες και 30 λεπτά (με 2 διαλείμματα).

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_37473344184_1e5d083c30_k Παράταση και νέες φωτογραφίες για τον «Ζητιάνο» του Καρκαβίτσα Μια παράσταση για τους ενήλικες, τους εφήβους και για όλη την οικογένεια. Main_photo_5 Η «Κυρά της Ρω» επιστρέφει στις Ροές Από 1η Δεκεμβρίου και για 15 παραστάσεις. Main_xelidoni_1_marilenastafilidou H Σοφία Σεϊρλή, o Βασίλης Μαυρογεωργίου κι ένα... Χελιδόνι Το έργο του Γκιλιέμ Κλούα σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα. Main_slider Οι έφηβοι «επαναστατούν» στο σανίδι Ξεχωρίσαμε τις παραστάσεις που φέρουν τον διακριτικό χαρακτηρισμό... «εφηβικό». Main_original_slider_(1) Αυτοί οι Δαιμονισμένοι δεν... υποκλίνονται ούτε σε Θεό ούτε σε κοινό! Τα φώτα ανάβουν και το κοινό σαστισμένο αποχωρεί. Οι ηθοποιοί δεν βγαίνουν ποτέ για υπόκλιση. Main_karfitsa2 Ζιώγα- Μαλτέζου- Πιστιόλα σε «Απλά μαθήματα Επιβίωσης» Από 21/12 στην κεντρική σκηνή του BIOS.
#load_content_with_ajax