Θέατρο | Νέα

Το «βαρύ» πυροβολικό των μεγάλων κλασικών «πλημμυρίζει» το σανίδι 13 Οκτωβρίου 2017

Το κλασικό ρεπερτόριο «ανθεί» στις θεατρικές σκηνές στη Αθήνας.

Αυτή τη σεζόν αρκετοί θεατρικοί οργανισμοί έχουν επιλέξει να ανεβάσουν έργα που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε συνήθως «κλασικό ρεπερτόριο». Δεν συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη εποχή, αλλά αποτελούν κείμενα αξεπέραστα, διαχρονικά, πολυπαιγμένα, τα οποία δεν παύουν να απασχολούν καλλιτέχνες και θεατές.

Στο θέατρο Ανεσις, για παράδειγμα, παίζεται ήδη το αριστούργημα του Σαίξπηρ «Αμλετ» σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, με πρωταγωνιστές τον Τάσο Ιορδανίδη, την Ιωάννα Παππά και την Πέμη Ζούνη. Στο ίδιο θέατρο τον Νοέμβριο θα ανέβει ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ με σκηνοθέτη τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη.

Στο θέατρο Πορεία, στις 22 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Αγριόπαπια» του Ιψεν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Στην κατηγορία «κλασικά έργα με όνομα πουλιού» έχουμε επίσης τον «Γλάρο» του Τσέχωφ που θα παρουσιαστεί (αρχής γενομένης από τις 15/11) με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκεί όπου στις αρχές του νέου έτους θα δούμε το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (με Μπλάνς τη Μαρία Ναυπλιώτου και Κοβάλσκι τον Χάρη Φραγκούλη).

Στο Εθνικό Θέατρο το φετινό ρεπερτόριο περιλαμβάνει το έργο «Πέερ Γκυντ» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, αλλα και το εμβληματικό «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.

Στο πρόγραμμα της Στέγης έχει ενταχθεί (για τις αρχές του 2018) η «Πενθεσίλεια» του Χαινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Ενώ στο θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθούν τους πρώτους μήνες του 2018 οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ (σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη), ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ (σκηνοθεσία: Νατάσσα Τριανταφύλλη) και οι «Ιστορίες από το δάσος της Βιένης» του Εντεν φον Χόρβατ (σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης).

Γιώργος Νάστος

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_1 Ο Δήμος Αβδελιώδης συνεχίζει με Παπαδιαμάντη Από Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη Main_alexiou-tripla-2 Η Χάρις Αλεξίου στην Οπερέττα του Νίκου Καραθάνου Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι. Main_slider Οι παραστάσεις που προκάλεσαν... διαδηλώσεις Το έχουμε ξαναδεί το έργο και μάλιστα σε διάφορες εκδοχές. Main_%ce%a7_%ce%b2_%ce%b3.1 Στο φως το Αρχαίο Θέατρο της Αρχαίας Θουρίας- Δείτε εικόνες Η ανασκαφή έφερε στο φως ολόκληρη την περίμετρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου, Main_%ce%9c%ce%99%ce%91_%ce%a0%ce%9f%ce%a1%ce%9d%ce%9f%ce%93%ce%a1%ce%91%ce%a6%ce%99%ce%9a%ce%97_%ce%a3%ce%a7%ce%95%ce%a3%ce%97_(1) Δύο άγνωστοι εκπληρώνουν μια σεξουαλική... φαντασίωση Τον Νοέμβριο στο Από Μηχανής Θέατρο Main_theatro Το θέατρο έχει πλέον τον δικό του κωδικό στον Κρατικό Προϋπολογισμό Οι επιχορηγήσεις των Ελευθέρων Θεάτρων απευθείας από τον προϋπολολγισμό.
#load_content_with_ajax