Θέατρο | Νέα

Δύο παραστάσεις έτοιμες να «ανοίξουν» τα φτερά τους 14 Νοεμβρίου 2017

Ο «Γλάρος» του Τσέχωφ και η «Αγριόπαπια» του Ίψεν.

Δύο παραστάσεις ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους μέσα στον Νοέμβριο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς πρόκειται για τον «Γλάρο» του Τσέχωφ και την «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Τίτλοι άκρως κλασικοί, αλλά και συμβολικοί δύο εμβληματικών συγγραφέων που καταπιάνονται στις σελίδες τους με τις διαχρονικές υπαρξιακές αναζητήσεις των ηρώων τους.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, κάνει πρεμιέρα και ο πολυαναμενόμενος «Γλάρος»  που σκηνοθετεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Γιάννης Χουβαρδάς με ένα καστ που περιλαμβάνει την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ήμελλος, Άλκηστις Πουλοπούλου κ.ά) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για τον Γιάννη Χουβαρδά ο Γλάρος είναι το τρίτο έργο του Τσέχοφ που σκηνοθετεί, μετά τις Τρεις αδελφές (Θέατρο Αμόρε, 1994) και τον Θείο Βάνια (Εθνικό Θέατρο, 2010). Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του, "Τα μεγάλα θέματα του έργου είναι η αλληλεξάρτηση ζωής και τέχνης, ο θάνατος των ψευδαισθήσεων και η κωμωδία της ανθρώπινης αποτυχίας…… Βασισμένος  στην ιδέα, εμμονικά κεντρική στον Τσέχωφ, ότι όλα στη ζωή είναι θέατρο και όλα στο θέατρο είναι ζωή, ο σκηνοθέτης τοποθετεί την δράση του έργου μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά: στην σκηνή του, στην αίθουσα και τα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και τις εξόδους του, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τον εξοπλισμό του -τα φώτα του, την αυλαία του, τους μηχανισμούς του, και υπηρετώντας τη γραμμή της ακραίας αφαίρεσης που έχει ακολουθήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στους  ηθοποιούς του.

Μία εβδομάδα μετά, στις 22 Νοεμβρίου πρεμιέρα κάνει η πολυαναμενόμενη «Αγριόπαπια» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο Πορεία. «Eχω μια άλλη ιδέα, η οποία θα μας φέρει κοντά σ’ αυτό που ονομάζουμε ζωτικό ψεύδος, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας, αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας. Το πώς δηλαδή η έννοια του προσώπου μας - και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο πρωταγωνιστής είναι φωτογράφος - είναι κάτι με το οποίο δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε. Θέλουμε να το ρετουσάρουμε, να το αλλάξουμε, αλλά τι γίνεται όταν βλέπουμε το πραγματικό μας πρόσωπο; Το θέμα του έργου, δηλαδή, είναι το φώτοσοπ στη ζωή μας. Είναι πολύ ενδιαφέρον και θα μας οδηγήσει σε μια πιο σύγχρονη ανάγνωση, αλλά χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο». Αυτά δήλωνε πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξη του στο Spirto, o σκηνοθέτης εξηγώντας πώς θα προσεγγίσει το έργο του Ερρίκου Ιψεν, την «Αγριόπαπια». Ο δεκατετραμελής θίασος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Γιάννη Κότσιφα, τη Σίσσυ Τουμάση, τη Λένα Δροσάκη, τον Θέμη Πάνου, τον Γιώργο Μπινιάρη, τον Αντίνοο Αλμπάνη και την Αννα Μάσχα.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_demons_printt%cf%83stavroshabakis-22_s Πρώτες φωτογραφίες από τους κατά Μπογκομόλοφ «Δαιμονισμένους» Μία παράσταση με Έλληνες ηθοποιούς. Main_%ce%a4%ce%b1_%ce%9c%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%bf%cf%85_'%ce%95%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1_2b%c2%a9_giannis_karabatsos Πρώτες φωτογραφίες από τα «Μάτια του Έρωτα» Βασίλης Μαυρογεωργίου, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη συσκηνοθετούν στο θέατρο Skrow. Main_%ce%9c%ce%97%ce%94%ce%95%ce%99%ce%91_%ce%a6%ce%a9%ce%a4%ce%9f Μία βακχική προσέγγιση της Μήδειας Μήδεια η Μαριάνθη Σοντάκη. Main_xionanoi_2500-4127 Το... Κακό επικρατεί στο θέατρο Πόρτα! Η Κατερίνα Μαυρογεώργη «σαρώνει» με την ερμηνεία της στους Χιονάνους των Patari Project. Main_empty_pic Τυφλοί μέσα σε μια κατεστραμμένη… Αθήνα «Ήμασταν ήδη τυφλοί όταν τυφλωθήκαμε, ο φόβος μας τύφλωσε, ο φόβος θα μας κρατήσει τυφλούς». Main_slider Βιογραφίες ανδρών στις θεατρικές σκηνές: Το παρασκήνιο μιας μυθιστορηματικής ζωής Έξι παραστάσεις με αξιόλογους πρωταγωνιστές που φέρουν την υπογραφή γνωστών σκηνοθετών.
#load_content_with_ajax