Θέατρο | Νέα

Χωράνε δύο ρόλοι κάτω από την ίδια… μασχάλη; 09 Μαρτίου 2018

Λίγοι είναι οι «τυχεροί» που βγαίνουν αλώβητοι από αυτό το μοίρασμα ρόλων.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει πλήξει το χώρο του θεάτρου. Αυτό αποτελεί γεγονός. Οι ηθοποιοί από την πλευρά τους είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά - όπως άλλωστε συνέβη και στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών-  και προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν έγιναν εργασιομανείς. Δυστυχώς, ωστόσο, για το θεατρόφιλο κοινό, η εργασιομανία αυτή δε μεταφράζεται σε ψυχή τε και σώματι αφοσίωση σ' έναν και μόνο ρόλο τη σεζόν, όπως γινόταν παλαιότερα. Μεταφράζεται σ΄ ένα ατελεύτητο μοίρασμα ανάμεσα σε δύο, τρεις, τέσσερις, μπορεί και πέντε ρόλους την ίδια σεζόν, ακόμη και την ίδια περίοδο. Δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που σε άλλη παράσταση πρωταγωνιστούν τα δευτερότριτα, άλλη τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά και τα πρωινά σε κάποια παιδική.

Λίγοι είναι οι «τυχεροί» που βγαίνουν αλώβητοι από αυτό το μοίρασμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «Γυναίκας με τα Μαύρα» που αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη με τους Νίκο Κουρή και Κωνσταντίνο Ασπιώτη. Ο πρώτος, έμπειρος ηθοποιός, έχει αποδείξει πως μπορεί να τα βγάζει πέρα ακόμη και στις πιο δύσκολες αποστολές. Πέρσι έπαιζε τα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα τον «Ηρακλή» στο θέατρο Πάνθεον και τα βράδια το δύσκολο ρόλο του Ο'Μπράιεν στο «1984» της Κατερίνας Ευαγγελάτου χωρίς να κάνει καμία απολύτως ερμηνευτική έκπτωση και φέτος πρωταγωνιστεί στον «Γλάρο» του Χουβαρδά ως Τρέπλιεφ και στη «Γυναίκα με τα Μαύρα» καταφέροντας και πάλι να ανταποκριθεί με το παραπάνω στις υποκριτικές απαιτήσεις των δύο δύσκολων αυτών ρόλων του.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ωστόσο, ατύχησε. Στα «7 χρόνια» που πρωταγωνιστεί στο θέατρο Αποθήκη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου εντυπωσιάζει με την ερμηνευτική δυναμική που αποδίδει τον ενοχλητικό κυνισμό του διευθυντή της εταιρίας, Μαρσέλ. Στη «Γυναίκα με τα Μαύρα» ωστόσο, δίνει την αίσθηση πως επαφίεται σε μια μανιέρα εκφραστικής ευκολίας γεγονός που δεν του επέτρεψε να διεισδύσει στο 100/100 του ψυχισμού του ήρωά του.

Το παράδειγμα του Κωνσταντίνου Ασπιώτη δεν είναι το μοναδικό, θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε δεκάδες άλλα. Είναι ωστόσο απόλυτα χαρακτηριστικό του πώς ένας ταλαντούχος ηθοποιός δεν μπορεί να διαχειριστεί ισορροπημένα αυτόν τον -ψυχολογικό- κατά κύριο λόγο φόρτο που του προκαλούν περισσότεροι του ενός ρόλοι. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι ανθρώπινο.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%b4%cf%84_1 F*cking Men: Η σύγχρονη ερωτική σκηνή στο Vault Σκηνοθετεί ο Αντώνης Γαλέος. Main_slider «Το Φτερωτό Άλογο» του Νίκου Καζαντζάκη για πρώτη φορά στη σκηνή Το ανέκδοτο παραμύθι ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Μεγάρου. Main_arxitouarximidi%c2%a9patroklos_skafidas Οι 7+1 παραστάσεις που θα ανέβουν στο θέατρο Skrow Φιλοξενεί νέους, ταλαντούχους σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Main_chouvardas Με δύναμη από το... παρελθόν: Τι θα δούμε στο Θέατρο Τέχνης το 2018-2019 Στιβαρές επαναλήψεις, αλλά και νέες πολυαναμενόμενες παραγωγές. Main_slider Τσέχωφ ο αειθαλής Κ. Μαρκουλάκης και Γ. Κιμούλης ανεβάζουν εμβληματικά έργα του μεγάλου Ρώσου δραματουργού. Main_%ce%92%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%bf%ce%b9_2_%ce%a6%cf%89%cf%84%ce%bf_%ce%94%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82_%ce%a3%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82 Ο Διόνυσος συναντά τον Πόε και τον Μπουκόφσκι σε Βατράχους... ανατρεπτικούς Ενα ατμοσφαιρικό, απόκοσμο σύμπαν από εκστατικούς ήχους, κινηματογραφικές εικόνες και κούκλες λαμπρών πνευμάτων του παρελθόντος.
#load_content_with_ajax