Θέατρο | Νέα

Αγοράζοντας... περφόρμανς με 5 ευρώ 12 Ιουνίου 2018

Η Λία Χαράκη μιλά στο www.tospirto.net

Η σύγχρονη καλλιτέχνιδα Λία Χαράκη, φέρνει με την ομάδα της (.pelma.Lia Haraki) στην Αθήνα το «The Performance Shop», ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων, αλλά και με βραδινές παραστάσεις από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου.  

Η ίδια η Λία Χαράκη μάς ξεναγεί στο περίεργο αυτό κατάστημα συστήνοντάς το: «Το THE PERFORMACNE SHOP είναι ένα pop-up κατάστημα που διαθέτει μια ποικιλία από παραγωγές και παραστάσεις διαφόρων ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών και δίνει την ευκαιρία σε κάθε περαστικό-θεατή να επιλέξει και να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε μία ή σε περισσότερες από αυτές. Υπάρχουν παραστάσεις στη βιτρίνα δωρεάν για τους περαστικούς, συμμετοχικές παραστάσεις που κανείς μπορεί να διαλέξει από ένα εκτενή κατάλογο, φιλοξενούμενα προπαρασκευασμένα έργα, ένα εργαστήριο και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό. Θα είναι ανοιχτό 15 Ιουνίου με 15 Ιουλίου και θα δείτε έργα 15 καλλιτεχνών από την Ελλάδα που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση και 2 έργα δικά μου από τα προηγούμενα καταστήματα».

Πηγή έμπνευσης; Η επιθυμία μου ο καθημερινός ανυποψίαστος περαστικός να έρθει σε επαφή με τις παραστατικές τέχνες την περφόρμανς. Η ανάγκη μου να επιβιώσω τον καιρό της κρίσης στην Κύπρο. Η περιέργεια μου να καταλάβω περισσότερα για την σχέση της άυλης τέχνης και της καταναλωτικής κοινωνίας. Η ιδέα της συνεύρεσης των παραστατικών τεχνών και της περφόρμανς κάτω από ένα πλαίσιο. Η περιέργεια μου να βιώσω την τέχνη ως λειτούργημα, ως υπηρεσία και ως θέαμα σε καθημερινό επίπεδο. Η ελπίδα μου στο πως η τέχνη μπορεί αν δημιουργεί κοινότητες.

Η τέχνη είναι τελικά είναι ένα είδος προς… κατανάλωση; Μιλώντας για το συγκεκριμένο είδος τέχνης που δεν είναι ένα υλικό αγαθό που μπορείς να αποκτήσεις και να πάρεις σπίτι σου, αναγκαστικά μιλούμε για την αξία της εμπειρίας και την εκτίμηση της παρούσας στιγμής που συμβαίνει. Είναι το ταξίδι, το προϊόν και η επένδυση στο χρόνο και στο χώρο που συμβαίνει. Διαμέσου της φαντασίας ή άλλων οδών, ένα έργο σε βγάζει από την καθημερινή σου κατάσταση και σε παίρνει ένα ταξίδι στο σύμπαν που προτείνει ο καλλιτέχνης. Επιστρέφοντας πίσω ίσως έχει καταλάβει περισσότερο για τη ζωή που θα θρέψει την καθημερινότητα σου. Αυτό έχει πολλή αξία και είναι πολύτιμο.

Στόχος του «The Performance Shop»; Να στεγάσει διαφορετικές καλλιτεχνικές φωνές και να τις κάνει διαθέσιμες στον καθημερινό πολίτη. Να προσφέρει την τέχνη ως υπηρεσία, εμπειρία ή θέαμα με πρόσβαση σε όλους. Να προτείνει την τέχνη ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και να ανοίξει ένα διάλογο για το πόσο αναγκαία είναι η τέχνη στη ζωή μας.

Πώς επιλέχθηκαν οι καλλιτέχνες; Υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση και είχαμε συνολικά 153 αιτήσεις. Αυτό ήταν πραγματικά πολύ τιμητικό. Στη αρχή η καλλιτεχνική επιτροπή μετά από αρκετή έρευνα επέλεξε 30 και μετά κάναμε συνεντεύξεις με τον κάθε καλλιτέχνη για να καταλάβουμε περισσότερο τι θέλει να κάνει. Στο τέλος επιλέξαμε έργα 15 καλλιτεχνών. Διαλέξαμε έργα που λειτουργούσαν είτε ως συμμετοχικές παραστάσεις, είτε ως θεάματα στη βιτρίνα. Επίσης έπρεπε να δούμε και το θέμα της ποικιλίας των παραστάσεων σε σχέση με τις θεματικές τους και το είδος τους για να υπάρχει ένα ενδιαφέρον και ισορροπημένο πρόγραμμα

Υπάρχει κάποιος ιστός που συνδέει τα καλλιτεχνικά αυτά προϊόντα; Ναι όλα έχουν ως βάση και εργαλείο το σώμα και έχουν πρόθεση να ενεργοποιήσουν το σώμα του δέκτη/θεατή. Είναι έργα που θίγουν θέματα γύρω από την κοινωνική, πολιτική αλλά και πνευματική φύση του ανθρώπου. Τα έργα επίσης θα πραγματοποιούνται σε πολύ κοντινή απόσταση με τον θεατή και επομένως αναπόφευκτα φλερτάρουν με τα όρια τόσο της τέχνης όσο και του ανθρώπου.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι παραστάσεις που θα διαθέτει το κατάστημα θα χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:

  • On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),
  • Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος),
  • Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό
  • Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι:

ΣΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ
Προϊόντα Περιποίησης - Ελευθερία Πανούση
Άσκηση Δημοκρατίας - Θανάσης Κριτσάκης
De-Faces - Μαρίνα Γκενάντιεβα
Late Night Impro - Νάντη Γώγουλου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
BOOTH - Αντώνης Βαής
Five Steps to Save the World- arisandmartha   
How to Selfy - Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
NANI Δημήτρης Τσεσμελής
LET ME SERVE YOU - Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου
Room for Two - Χρήστος Μόυχας
Skin - Λία Χαράκη
Ο ενεργός θεατής - Λία Χαράκη
Fantasy Travel - Μάριος Χατζηπροκοπίου
demos/Demos- t.a.a.g

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Uhrsonate - Άννα Παγκάλου / Anna Pangalou
J[US]T 5 — REDUX - Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa
Άννα Παγκάλου

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου


Αναλυτικά το πρόγραμμα: https://www.theperformanceshop.org/calendar_GR.pdf
Προπώληση Εισιτηρίων: https://www.theperformanceshop.org/ell/page/bookings-el
Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ

 

Γεωργία Οικονόμου

Info

15 Ιουνίου 2018
Έως 15 Ιουλίου. Μιλτιάδου 20 & Νικίου 18

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_georgedandin_web-%c2%acstavroshabakis-1 Ζωρζ Νταντέν: Ο Αναυδος Σύζυγος: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες Σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. Main_%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b7%cf%82 Ένα ταξίδι στο άγνωστο σύμπαν του «Μπαγάσα» Με τον Λεωνίδα Κακούρη και καλεσμένους τους: Κώστα Θεοδώρου, Βίκυ Καρατζόγλου, Χρήστο Θηβαίο. Main_pan181003_5d4_9735 Μπουγιούρης- Πεκτέση έχουν το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» Σκηνοθετούν η Ζαχαρούλα Χρόνη και η Κωνσταντίνα Καλλιβωκά. Main_unnamed Η υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο Σκηνοθετεί η Πηγή Δημητρακοπούλου. Main_img_9880 Ο Ένκε Φεζολλάρι ενσαρκώνει τον μεγάλο αιρετικό Παζολίνι Σκηνοθετεί η Αγγελική Καρυστινού. Main_%ce%91%ce%93%ce%95%ce%9b%ce%91%ce%94%ce%91_1 Μία... αγελάδα στο θέατρο 104 Σκηνοθετεί η Νίκη Τσέτικα.
#load_content_with_ajax