ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

Κίτσου- Λάλος - Γεννατάς- Δροσάκη «συνθέτουν» τον μύθο των Λαβδακιδών 14 Ιουνίου 2018

Σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης.

Την παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ. Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου, όπως τον είπαν οι Έλληνες» παρουσιάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για την καλοκαιρινή περίοδο 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής (Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος) υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Τσακίρη, με απλά μέσα, αφηγούνται τον μύθο του Οιδίποδα. H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και  πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία- Σύνθεση κειμένου:  ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σκηνικά :ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ
Μουσική :ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ
Κίνηση:  ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σχεδιαμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη:ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Ηθοποιοι: 
Ιοκάστη : ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ
Οιδίπους :  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ
Κρέων :   ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Αντιγόνη : ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ
Ετεοκλής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
Πολυνείκης : ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ
Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ
Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
και
Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας:   ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ

Πληροφορίες παράστασης:
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30 , στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.                                         
Το πρόγραμμα της περιοδείας διαμορφώνεται ως εξής:

Πάτρα - Ρωμαϊκό Ωδείο: 18-19 Ιουλίου και 14-15 Σεπτεμβρίου

Αθήνα - Κηποθέατρο Παπάγου: 22 Ιουλίου     

Αθήνα - Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη: 23 Ιουλίου        

Θεσσαλονίκη - Θέατρο Δάσους: 25 Ιουλίου

Κοζάνη -  Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης- 26 Ιουλίου     

Αλεξανδρούπολη Κηποθέατρο: 28 Ιουλίου

Καβάλα - Θέατρο Κάστρου Καβάλας: 30 Ιουλίου   
 
Δίον - Αρχαίο Θέατρο Δίου: 1 Αυγούστου

Λάρισα -  Κηποθέατρο Αλκαζάρ: 2 Αυγούστου

Βόλος - Δημοτικό Θέατρο Βόλου: 7 Αυγούστου       

Οινιάδες - Αρχαίο θέατρο Οινιάδων: 19 Αυγούστου 

Γιάννενα - Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος: 20 Αυγούστου

Αρχαία Ήλιδα -Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας: 22 Αυγούστου

Καλαμάτα - Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας : 23 Αυγούστου

Τρίπολη- Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου: 24 Αυγούστου

Αθήνα - Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας: 
6 Σεπτεμβρίου

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_epidaurus_evie_fylaktou Το φεστιβάλ βάζει λεωφορείο για Επίδαυρο Mε εισιτήριο που κοστίζει μόλις 11 ευρώ. Main_jaha_koo_cuckoo_site_3_photo_wolf_silveri-1 Πολιτική κριτική από ... βραστήρες ρυζιού "Cuckoo" από τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη και συνθέτη Γιάχα Κου στην Πειραιώς 260. Main_don_2%c2%a9%ce%93%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82_%ce%9a%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82 Νέες φωτογραφίες από τον Δον Κιχώτη με τον Αρη Σερβετάλη Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για έξι παραστάσεις. Main_slider Μικρή Επίδαυρος: 3 παραστάσεις και μία ταινία σταθμός Εναλλακτικές προσεγγίσεις κλασικών έργων ταλαντούχων, νέων σκηνοθετών. Main_slider Πάμε Επίδαυρο με 16 ευρώ; Ειδικές προσφορές του Εθνικού Θεάτρου συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Main_%ce%a0%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b1_%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd_%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%cf%8e%ce%bd_%ce%95%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82_%ce%a3%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%ae%cf%82_2018-19._%ce%a6%cf%89%cf%84%cf%8c_%cf%84%ce%bf%cf%85_%ce%91%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1_%ce%a3%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%85 Από Κακάλα και Καραντζά έως Πλάτωνος και Σάττι: Τι θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ενας πολυφωνικός προγραμματισμός γεμάτος ανήσυχες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
#load_content_with_ajax