ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί ανεβάζουν «Τρωάδες» στον Κολωνό 13 Ιουλίου 2018

Στις 20 και 21 Ιουλίου.

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση,  σκοπός της ομάδας είναι να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, τη νοηματική γλώσσα παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Μέχρι τώρα, η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α.

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, είναι η έβδομη παραγωγή της ομάδας και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης.

Στις Τρωάδες του Ευριπίδη, κεντρικό θέμα είναι ο πόλεμος, η αλαζονεία και η έπαρση της ανθρώπινης φύσης. Η απανθρωπιά των εξουσιαστών προκαλεί τον πόνο, την αυθαιρεσία, την καταστροφή και τον αφανισμό της έννοιας του πολίτη. Η πολιτεία σείεται συθέμελα, οι Τρώες καλούνται να βιώσουν την απόγνωση και την ταπείνωση του νικημένου. Ο πόλεμος αποτυπώνεται με εικόνες και άηχες κραυγές σπαραγμού...Στην παράσταση, η έννοια του «πολίτη» περιέχει μια διττή σημασία που σχετίζεται με την έννοια της «διαφορετικότητας» και φέρει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο καθώς σε αυτή συμμετέχουν κωφοί και βαρήκοοι καλλιτέχνες.

Συναντιούνται επί σκηνής, πέντε κωφοί ηθοποιοί που χρησιμοποιούν την γλώσσα της νοηματικής και τέσσερις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι ερμηνεύουν και «δανείζουν» την φωνή τους, μεταφέροντάς μας στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων. Η γλώσσα τίθεται στο επίκεντρο της παράστασης και αναδεικνύεται, τόσο ως κώδικας επικοινωνίας, αλλά και ως μέσο νοημάτων. Οι ήρωες, Τρώες και Έλληνες, δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα, παρομοίως και οι καλλιτέχνες που ερμηνεύουν επί σκηνής. Αναπτύσσεται ένας συμβολικός παραλληλισμός ανάμεσα σε δυο κόσμους, σε δυο κουλτούρες, στο τότε, αλλά και στο σήμερα, έχοντας από την μία πλευρά τη γλώσσα των κωφών, την νοηματική, και από την άλλη των ακουόντων, δυο γλώσσες που τελικά συναντιούνται όχι μόνο ερμηνευτικά και καλλιτεχνικά, αλλά και ιδεολογικά.

Σημαντικός άξονας της παράστασης είναι και η μουσική. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, όπου κωφοί και ακούοντες καλλιτέχνες αφουγκράζονται τον ρυθμό και συνομιλούν, μεταδίδοντας στους θεατές μια μοναδική οπτική εμπειρία.  

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις, που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η σκηνοθέτιδα Έλλη Μερκούρη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα", δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Η Ομάδα επιχειρεί – μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση – να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και την θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά, την νοηματική γλώσσα παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.
Μια από τις ενασχολήσεις της Ομάδας, αφορά και στο Αρχαίο Δράμα, γιατί σχετίζεται με τον σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας πολύ πιο έντονα μια ηθική και πνευματική κόπωση. Στις Τρωάδες οι πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις που διαφαίνονται μέσα από το έργο του Ευριπίδη και την παράσταση εγείρουν ερωτήματα στους θεατές για τον ρολό του σύγχρονου ανθρώπου στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πολιτική διάσταση της παράστασης αναδεικνύει και προσεγγίσει ζητήματα που αφορούν άρρηκτα την σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση, με τους συνανθρώπους του, καθώς και τη θέση ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο.
Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε κωφοί καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος και την Νοηματική Γλώσσα, και τέσσερεις ερμηνευτές, οι οποίοι «δανείζουν» την φωνή τους για να μας μεταφέρουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων και συγκρούσεων. Η σκηνική δράση πραγματοποιείται με την συνοδεία μουσικής, καθώς οι κωφοί ηθοποιοί «αφουγκράζονται» τον κραδασμό της, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, την αίσθηση μίας πρωτόγνωρης θεατρικής εμπειρίας που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές.

Η παράσταση επίσης έχει ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο, καθώς σε αυτή συμμετέχουν κωφά και βαρήκοα άτομα, μέσω των οποίων αναδεικνύονται καίρια ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και την προσβασιμότητα στην τέχνη ανθρώπων που έχουν μια μορφή αναπηρίας. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα (πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις), που ερμηνεύεται ολόκληρο έργο Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες κωφούς ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών.

Πιστεύουμε, ότι αυτή η θεατρική πρόταση προσφέρει ένα άρτιο καλλιτεχνικό θέαμα και μια καινοτόμο σκηνική αφήγηση που αφορά τις κοινωνικές ευαισθησίες του κοινού και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του».

Ταυτότητα παράστασης: 
Συγγραφέας: Ευριπίδης
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικά- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Δοσούλα
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες: Ηλίας Τσάντος
Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή. 

Στον ρόλο της Εκάβης  η Αγγελική Λεμονή

 

 

Tospirto team

Info

20 Ιουλίου 2018
Και 21 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970.518549 (ΜΟΝΟ SMS)

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%a3%ce%97%ce%9c%ce%95%ce%99%ce%9f_3 Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στο θέατρο Σημείο Ενα πολύπλευρο πρόγραμμα που διατηρεί δυναμική τη συνομιλία με τις τέχνες του λόγου και της μουσικής. Main_slider Βρες «τι σου αρέσει» στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν. Main_1900_0524__ Ο «Θρύλος του 1900» αναβιώνει στη σκηνή του Tempus Verum Σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Φίλια και Δημήτρη Σταματελόπουλου. Main_5ba9dd56cd3a18667b53caf3 Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης Άφησε εποχή με τις ερμηνείες του ως Κρητικός. Main_image003 Ιλίσια και Ιλίσια Βολανάκης: Τι θα δούμε τη θεατρική σεζόν 2018-2019 Δείτε τις παραστάσεις που πρόκειται να ανέβουν. Main_slider Από το Νεοελληνικό έργο και την Ετερότητα έως τον Μάη του ’68: Οι στάσεις του Σταθμού για το 2018-2019 Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου.
#load_content_with_ajax