ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

40 Ικέτες/Ικέτιδες τον Αύγουστο στον Κινητήρα 12 Ιουλίου 2018

Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, βασισμένο στις έννοιες του “άλλου” και της διαφορετικότητας.

40 νέοι, μεταξύ των οποίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. PRAKSIS, θα έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα για να δημιουργήσουν συνεργατικές θεατρικές και χορευτικές performances, που θα παρουσιαστoύν υπό μορφή μιας ανοιχτής στο κοινό παράστασης στον Κινητήρα το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Ο λόγος για ένα πρόγραμμα βασισμένο στις έννοιες του “άλλου” και της διαφορετικότητας με τίτλο Supplicants (Ικέτες/Ικέτιδες), που διοργανώνει ο Κινητήρας σε συνεργασία με το Crooked House Theatre από την Ιρλανδία και την Association On & Οff από την Ισπανία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Το πρόγραμμα Supplicants συντονίζεται από την ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre, η οποία επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Τιτλοφόρησε, μάλιστα, το πρόγραμμα Supplicants, δηλαδή Ικέτιδες, κατά την ομώνυμη  τραγωδία του Αισχύλου, την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών, που κατέφυγαν στο Άργος ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό τους γάμο με τα ξαδέρφια τους και γιους του Αιγύπτου.

Οι 40 νέοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα παρακολουθήσουν, επί τέσσερις μέρες,  εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου, που θα διεξαχθούν στον Κινητήρα και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Δήλος" - Δήμητρα Χατούπη από καλλιτέχνες όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey. Πέρα από τις προσωπικές ιστορίες των συμμετεχόντων προσφύγων, οι performances θα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μια κοινωνία σεβασμού, συνύπαρξης και διαπολιτισμού.

Η δράση Supplicants είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ του Κινητήρα και του Crooked House Theatre και η δεύτερη που περιλαμβάνει και την Association Οn & Off. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

Έως τότε, συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κινητήρα, Αντιγόνη Γύρα και η χορεύτρια και χορογράφος Αφροδίτη Βερβενιώτη θα ταξιδέψουν στην Ισπανία με έξι Έλληνες εφήβους για να συμμετάσχουν στο Speechless, μια εκστρατεία προβολής ενάντια στη ρητορική και τα εγκλήματα μίσους του προγράμματος  ανταλλαγής νέων Erasmus+. Στο πλαίσιο των δράσεων, που συντονίζονται από την Association  On & Off, ο Κινητήρας θα διοργανώσει σεμινάριο με θέμα την έμφυλη ταυτότητα, και σε συνεργασία με εκπροσώπους πέντε ακόμη χωρών, θα συν-δημιουργήσουν την ομότιτλη site specific παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Λογρόνιο (Logroño) στις 17 Ιουλίου.

Info: 

Supplicants (Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+)
5 – 11 Αυγούστου 2018
Κινητήρας και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Δήλος" - Δήμητρα Χατούπη

Supplicants (Η Παράσταση)
Κινητήρας (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη)
Μέρα και ώρα παράστασης:  Σάββατο 11 Αυγούστου στις 20.30
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 210 9248328, info@kinitiras.com

Tospirto team

Info

11 Αυγούστου 2018
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ.: 210.9248 328
Website: http://kinitiras.com/v2/gr/gre/homepage.html

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%a3%ce%97%ce%9c%ce%95%ce%99%ce%9f_3 Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στο θέατρο Σημείο Ενα πολύπλευρο πρόγραμμα που διατηρεί δυναμική τη συνομιλία με τις τέχνες του λόγου και της μουσικής. Main_slider Βρες «τι σου αρέσει» στο νέο πρόγραμμα της Στέγης Δείτε αναλυτικά τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν. Main_1900_0524__ Ο «Θρύλος του 1900» αναβιώνει στη σκηνή του Tempus Verum Σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιάννη Φίλια και Δημήτρη Σταματελόπουλου. Main_5ba9dd56cd3a18667b53caf3 Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαζήσης Άφησε εποχή με τις ερμηνείες του ως Κρητικός. Main_image003 Ιλίσια και Ιλίσια Βολανάκης: Τι θα δούμε τη θεατρική σεζόν 2018-2019 Δείτε τις παραστάσεις που πρόκειται να ανέβουν. Main_slider Από το Νεοελληνικό έργο και την Ετερότητα έως τον Μάη του ’68: Οι στάσεις του Σταθμού για το 2018-2019 Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του θεάτρου.
#load_content_with_ajax