ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Νέα

Χοηφόροι από την ομάδα Terre de Semis: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες 13 Οκτωβρίου 2018

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Δώμα του Νέου Κόσμου.

Σε κλειστό χώρο, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η ομάδα Terre de Semis έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο, αυτό των «Χοηφόρων». Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε βάθος, σε προηγούμενες παραστάσεις της, με τις τεχνικές της αφήγησης και την αναπαράσταση σε μορφή χορικών, αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τον πυρήνα και την αφετηρία του Θεάτρου και της έννοιας του Χορού. Ο τελευταίος εκπροσωπείται από το σύνολο των ηθοποιών/αφηγητών που θα καλούνται σε διάφορους αριθμητικούς συνδυασμούς να μας αφηγηθούν την ιστορία (μονοφωνικά ή πολυφωνικά) των «Χοηφόρων» σε μια μορφή τελετουργίας, που προετοιμάζει το θεατή για το μεγάλο συμβάν. Θα αποτελέσει το σύνολο των πολιτών που ποθούν να αναβιώσουν την ιστορία μιας πόλης που βουλιάζει στην αδικία και της έλευσης του Ορέστη που θα διαλύσει και θα επανιδρύσει την τάξη. Ως μικρογραφία της κοινωνίας, η οικογένεια, τίθεται στο μέσον της έρευνας, ενώ οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση των μελών της αποτελούν ζητήματα που η ομάδα καλείται να αναμετρηθεί.
Όλοι οι πολίτες, εξόριστοι, στους δρόμους, υποτάσσονται σε μια αλόγιστη εξουσία. Οι ηθοποιοί/αφηγητές σκυταλοδρόμοι σε έναν αγώνα στη μέση του χρονικού πουθενά.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου στην τριλογία, «Ορέστεια». Ο τίτλος του έργου αφορά τον Χορό και πάνω σ' αυτήν τη δυναμική του συνόλου στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτείας. Η συλλογικότητα και όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί όταν είμαστε μαζί. Η θέση του έργου στην τριλογία, στο μέσον: έπεται ενός σπουδαίου συμβάντος, της δολοφονίας του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμήστρα και προηγείται της καταδίωξης του Ορέστη από τις Ερινύες. Είναι ένα έργο με παρελθόν και μέλλον. Στοιχεία που συνάδουν με την ίδια τη φύση του ανθρώπου/πολίτη, που προηγείται και έπεται άλλων, αναρωτούμενος ποια είναι τελικά η δική του θέση στην Ιστορία. Προσδοκά την ανατροπή της τάξης της ανομίας και θρηνεί για τη γενιά που χάθηκε και χάνεται. Ποιος χρησμός, ποια δύναμη είναι ικανή να οπλίσει το χέρι ενός παιδιού ενάντια στο γονιό του;

Ο Ορέστης,  καταφθάνει ως σωτήρας του οίκου, αποφασισμένος να τιμωρήσει το φόνο του πατέρα του, με εντολή του Απόλλωνα. Θα υποφέρει όμως από το βάρος της μητρικής εξόντωσης. Θα επικαλεστεί το Θείο Δίκαιο. Τη στήριξή του, ζητά εξαρχής κι ο Χορός, με τον ερχομό του σωτήρα και την ελπίδα του για μια αλλαγή. 
Ποιά είναι η ευθύνη του συνόλου σε μια πόλη που βουλιάζει στην αδικία; Θα καταφέρει ο Ορέστης να τη διαλύσει και να επανιδρύσει την τάξη ή μια τέτοια πράξη θα τον φέρει αντιμέτωπο με μεγαλύτερα δεινά;

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Νίκος Ζιώγας, Διασκευή: Ειρήνη Φαναριώτη, Ομάδα Terre de Semis. Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Βίντεο: Βασίλης Αντωνόπουλος, Angelica Aufrais. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Κίνηση ηθοποιών: Μαργαρίτα Τρίκκα. Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου 

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Λάζαρος Βαρτάνης, Άρης Λάσκος, Δήμητρα Μητροπούλου,
Ειρήνη Φαναριώτη.

Σε βίντεο εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση 

ΧΩΡΟΣ: Θεατρο Νέου Κόσμου- Δώμα. Από 10.10.2018 – 2.12.2018. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 70 λεπτά.  ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Τετάρτη 21:15. Πέμπτη 21:15. Παρασκευή 21:15. Σάββατο 21:15. Κυριακή 19:00.

Τospirto team

Περισσότερα "Νέα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΝΕΑ" Main_%ce%91%ce%93%ce%95%ce%9b%ce%91%ce%94%ce%91_1 Μία... αγελάδα στο θέατρο 104 Σκηνοθετεί η Νίκη Τσέτικα. Main_ai6v7564 Στην «Οδό Αβύσσου, αριθμός 0» ζωντανεύουν οι πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας Ο Χριστόδουλος Στυλιανού μιλά στο www.tospirto.net. Main_slider Ο Νικόλας Ανδρουλάκης σκηνοθετεί τις «Κούκλες» Ενα έργο βασισμένο στο «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Main_%c2%a9patroklos_skafidas-9417 Στο Εθνικό Απόψε... Αυτοσχεδιάζουν - Πρώτες φωτογραφίες Με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μαυρίκιου και την εμβληματική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Main_%ce%bf%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%b1%cf%82 Ο «Οιδίποδας Τύραννος» στο θέατρο Κνωσσός Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Πιλοτικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Στερεάς Ελλάδας. Main_img_2729 Μία ερωτική βόμβα στα θεμέλια της συντηρητικής κοινωνίας του 19ου αιώνα Ο σκηνοθέτης Σπύρος Κυριαζόπουλος μιλά στο www.tospirto.net για την παράσταση.
#load_content_with_ajax