ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Πρόσωπα

Μαρία Σκουλά: Η μητέρα του Ρομπ/Rob μιλά γι΄αυτόν 18 Ιανουαρίου 2018

Ο Ευθύμης Φιλίππου γράφει και ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί μια παράσταση για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μια παράσταση-ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο. Ο λόγος για τον Ρομπ/Rob (και την ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση), μητέρα του οποίου είναι η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Σκουλά.
Εμείς μιλήσαμε με τη Μαρία Σκουλά στην προσπάθειά μας να μάθουμε ποιος τελικά είναι αυτός ο κατά συρροή δολοφόνος, ο «Ρομπ/Rob».

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο: Το έργο αφορά σε μια συνάντηση / τελετή που παρατίθεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αφορμή ένα πρόσωπο που ενώνει και κινητοποιεί όλους τους συνδαιτημόνες. Ο Ρομπ, μπορεί να είναι νεκρός, αλλά παρών μέσα από τις αφηγήσεις των παρευρισκόμενων.

Ο τίτλος του… Ρομπ. Ενα ξένο όνομα για τίτλο. Σας φάνηκε ξένο, κοφτό και απόμακρο εκ πρώτης όψεως;  Τι σας γοήτευσε σ’ αυτό; Ο τίτλος είναι δίγλωσσος (Ρομπ/Rob). Μου άρεσε που έχει ένα όνομα για τίτλο, είναι ξεκάθαρο και ισχυρό. δεν το είδα ποτέ σαν ξένο όνομα, το πρόσωπο αυτό κινείται από τον Ρομπ στον Rob πολύ απλά και αδιόρατα. Αυτό το «πέρασμα» συμβαίνει με πολύ φυσικό τρόπο και στις αφηγήσεις μας.

Ποιοι είναι οι νοηματικοί άξονες ή οι αντιθέσεις πάνω στους οποίους κινείται; Αγάπη και εκδίκηση, αποθέωση και αποκαθήλωση, αποδοχή και απόρριψη.

Ποιος είναι ο Ρομπ; Γιατί όλοι συγκεντρώνονται για να μιλήσουν γι΄ αυτόν;  Είναι ένας άνθρωπος που ξεπέρασε τα όρια, έπραττε πέρα από τα στεγανά της ηθικής και της αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτό συχνά μας έλκει, αν και παράλληλα μπορεί να μας προκαλεί δέος ή και τρόμο. Είναι ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι τα πάντα και που πάνω του καθρεφτίζουμε το τραύμα μας, τη στιγμή εκείνη της ζωής μας που μας εγκλωβίζει και δεν μπορούμε ποτέ να ξεπεράσουμε.

Και η γυναίκα που υποδύεστε εσείς; Είμαι απλώς η μητέρα του, ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Πού συναντά το έργο αυτό το σήμερα; Γιατί τόσο ενδιαφέρον για έναν κατά συρροή… δολοφόνο;  Για μένα όλα τα έργα μιλούν για το σήμερα, ακόμα και αν είναι γραμμένα πριν 500 χρόνια. Ο τρόπος που γίνονται τα κάνει να έρχονται κοντά μας. Ο Ρομπ/Rob είναι ένα ποιητικό έργο που ξεπερνά τα όρια των εποχών.

Η γλώσσα του Ευθύμη Φιλιππού και η σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζα απευθύνονται στο ευρύ κοινό; Φυσικά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Στο θέατρο λέμε ιστορίες, κάθε έργο τέχνης απευθύνεται σε όλους. Διαφωνώ με τις ταμπέλες που μπαίνουν συχνά σε καλλιτέχνες γιατί τελικά μόνο τρόμο μπορούν να προκαλέσουν και το αντίθετο της επικοινωνίας και της σύνδεσης με το θεατρικό γεγονός, που είναι το ζητούμενο του θεάτρου. Ας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καινούρια παράσταση. Εγώ αυτό λέω στον εαυτό μου.

Ποια κατά συρροή εγκλήματα σας τρομάζουν πιο πολύ; Όλα τα εγκλήματα με τρομάζουν.

Σας αρέσει να συνεργάζεστε με νέους δημιουργούς; Τους εμπιστεύεστε; Τι παίρνετε από αυτούς;  Εμπιστεύομαι κάθε δημιουργό που με τη στάση του με εμπνέει και νιώθω ότι μαζί του μπορώ να ανακαλύψω εκείνο που με βοηθάει να προχωρώ, να πηγαίνω παρακάτω. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία, ο Δημήτρης Καραντζάς μπορεί να είναι πολύ νέος, αλλά δουλεύοντας μαζί του, βλέπω έναν άνθρωπο που η εμπειρία και η γνώση του και ο τρόπος δουλειάς του δεν συμβαδίζουν με αυτό που φανταζόμαστε όταν λέμε νέος.

Τι σημαίνει θέατρο για εσάς; Κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό, άλλες φορές είναι η αφορμή για αναζήτηση, για να γνωρίσεις τον εαυτό σου και το πως είναι φτιαγμένος ο κόσμος. ‘Αλλες φορές είναι ένας τρόπος να αντέξεις την πραγματικότητα. Άλλες πάλι το πιο φυσικό πράγμα που μπορεί να συμβεί

Καλλιτεχνικό απωθημένο; Δεν έχω καλλιτεχνικό απωθημένο, έχω όμως επιθυμίες.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_kalavrianos___%ce%95%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%b1_%ce%93%ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%bb%ce%ae Συνέντευξη: Ο Γιάννης Καλαβριανός μιλά στο www.tospirto.net «Την απώλεια δεν τη διαχειρίζεται κανείς, την κουβαλάει. Αυτό που διαχειρίζεται είναι το πένθος της». Main_img_0782 Συνέντευξη: Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης φέρνει μία Βοσκοπούλα στο σανίδι «Αναζήτηση της παιδικής ηλικίας και της ταυτότητας είναι, προς το παρόν, ο βασικός μας πυρήνας». Main_b_22129_or_1325 Η τελευταία συνέντευξη του Τζίμη Πανούση στο www.tospirto.net Όσα είπε το καλοκαίρι του 2017 με αφορμή την παράσταση «Ειρήνη» στη Χάρη Ποντίδα. Main_sldier Ένα... Κομμάτι δένει τον Γιώργο Λεμπέση με τον Φίλιππο Πλιάτσικα «Το τι θέλει ο καθένας να πάρει μέσα από την τέχνη ή μέσα από μια πληροφορία έχει να κάνει καθαρά με τα επίπεδα δεκτικότητας του, που είναι συνήθως απροσπέλαστα». Main_slider Συνέντευξη: Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Ιωάννα Παππά μιλούν στο www.tospirto.net Οι δύο πρωταγωνιστές σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη.
#load_content_with_ajax