ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Θέατρο | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Σύλβια Λιούλιου στα ίχνη του Οιδίποδα 24 Ιουλίου 2017

«Τρεις ηθοποιοί κι ένας μουσικός στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη».

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ώρα της δύσης του ήλιου, ένας περίπατος-περιήγηση-διείσδυση στο τοπίο, στην ποίηση και στο δράμα. Τρεις ηθοποιοί κι ένας μουσικός στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη. Δοκιμές επί τόπου στο υλικό των τραγωδιών που αφηγούνται το μύθο του (Οιδίπους Τύραννος - Οιδίπους επί Κολωνώ) αλλά και μια απόπειρα συνάντησης με το Σεφερικό ποιητικό βλέμμα.
Ο λόγος για τη νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας Σύλβιας Λιούλιου που στις 10  Αυγούστου παρουσιάζει  με τους συνεργάτες της στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων την παράσταση «Οιδίπους Δοκιμές [κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό]».

Τι είναι το «Οιδίπους Δοκιμές»;
«Οιδίπους Δοκιμές: κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό» είναι το όνομα της παράστασης που θα επιχειρήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στις 10 Αυγούστου. Πρόκειται για μια δραματουργία που συνυπογράφουμε με τον Νίκο Φλέσσα δημιουργώντας ένα πεδίο συνάντησης του τραγικού λόγου μ’ εκείνο που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Σεφερικό βλέμμα».

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει τόσο στο πρόσωπο του Οιδίποδα;
Με γοητεύει, πρώτα, η δυνατότητα που μας προσφέρεται να ακούσουμε κομμάτια του κειμένου του «Τυράννου», αλλά και του «Κολωνού» να αντηχούν στον σπάνιο χώρο των Φιλίππων –με όλες τις ιερές του φορτίσεις και μάλιστα υπό το φως του ήλιου.

Τι έχει να πει η ζωή και οι επιλογές του Οιδίποδα σήμερα;
Νομίζω πως ο Οιδίπους, όπως και όλοι οι τραγικοί ήρωες, δεν είναι ένας από μας που έζησε μια ζωή και έκανε τις σωστές ή τις λάθος επιλογές. Είναι ένα πρόσωπο της ποίησης, εκεί που συναντιούνται και υφαίνονται τα μεγάλα ερωτήματα και οι αγωνίες τις ανθρώπινης συνείδησης. Σ’ αυτά τα κείμενα μπορεί κανείς να βρει όλες τις αλήθειες, αν ψάχνει. Μπορεί να βρει και μια σπάνια θρησκευτικότητα. Στην παράστασή μας χρησιμοποιούμε κάποια στάσιμα από τα δύο έργα τα οποία είναι γεμάτα από αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τους θεούς για βοήθεια. Είναι ένα κλίμα μεγάλης αναλογίας με τον χώρο  στον οποίο θα ακουστούν.

Πού συναντά ο Οιδίποδας τον Σεφέρη;
Η παράστασή μας συγκροτείται μέσα στο πλαίσιο ενός τελετουργικού περιπάτου στον αρχαιολογικό χώρο καθώς συνοδεύουμε έναν άνδρα μεγάλης ηλικίας στην ύστατη διαδρομή του. Ο Σεφέρης δημιουργεί ισχυρούς συσχετισμούς ανάμεσα στους μύθους, τους τραγικούς ήρωες αλλά και τα τοπία, το φως και τους ερειπιώνες της αρχαιότητας. Κάποια ποιήματά του Σεφέρη είναι παρόντα στη δραματουργία μας, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της παράστασης. Στους Φιλίππους, λοιπόν, συναντά ο Οιδίπους τον Σεφέρη.

Πόσο καθαρά βλέπουμε σήμερα την αλήθεια;
Α, πώς να το πει κανείς αυτό. Η σχέση με την αλήθεια είναι τόσο προσωπική υπόθεση του καθενός. Η τυφλότητα και η αλήθεια είναι σαφώς βασικοί άξονες για την αφήγηση της ιστορίας του Οιδίποδα και ειδικότερα του «Τυράννου». Μπορεί κανείς να σκεφτεί πάνω σ’ αυτό.

Υπάρχουν σύγχρονοι Οιδίποδες;
Δεν το ξέρω αυτό. Από ποιο πρίσμα κοιτάζοντας ένα τόσο εραλδικό αποτύπωμα να φτάσει κανείς σ’ ένα τέτοιο συμπέρασμα; Υπάρχουν Οδυσσείς; Αντιγόνες; Αίαντες;

Παλαιότερα είχατε ασχοληθεί και με τη μορφή του Αίαντα, επίσης του Σοφοκλή. Τι συναισθήματα σας προξενεί το αρχαίο δράμα και τι θέλετε να πετύχετε;
Πράγματι, με την παράσταση που κάναμε το 2015 στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το αρχαίο δράμα είναι το πηγάδι από το οποίο κάθε φορά που ρίχνεις το ταπεινό σου κουβαδάκι μπορείς να βγάλεις νερό. Να καταλάβεις κάτι βαθύτερο για τον άνθρωπο, να αναγνωρίσεις δραματουργικούς άξονες, να φανταστείς μια μικρή τελετή δική σου, που είναι η παράσταση.

Πόσο σημαντικά είναι φεστιβάλ επιδεκτικά σε πειραματισμούς, όπως αυτό στους Φιλίππους;
Νομίζω αυτόματα μπορεί κανείς να πει, πολύ. Κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να εργαζόμαστε μέσα στο πεδίο των κειμένων που αγαπάμε με τους συνεργάτες μας και κατά τον τρόπο που θέλουμε είναι σημαντική.

Μελλοντικά σχέδια
Το φθινόπωρο θα εργαστώ ως βοηθός του Γιάννη Χουβαρδά στον «Γλάρο» που θα σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Έχω και την σημαντική φροντίδα του 3ου Στούντιο Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου που θα διαρκέσει 8 μήνες (από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο) και «οψόμεθα (εις Φιλίππους)!»

*Δημιουργική Ομάδα παράστασης: Σύλβια Λιούλιου, Νίκος Φλέσσας, Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Μανούσος Πλουμίδης.

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_unnamed_(3) Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλά στο www.tospirto.net για την Αλκηστη «Όταν ο σκηνοθέτης ζητάει κάτι έχει τη λαχτάρα και την επιθυμία να το δει να γίνεται». Main_slider Συνέντευξη: Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής μιλά για τον Ίωνα «Δε μου αρέσει να σκέφτομαι το βραβείο αυτό με την οπτική της "εξαργύρωσής" του. Πρακτικά νομίζω δεν αλλάζουν πολλά για κανέναν». Main_dimitris_kourtakis_aris_servetalis_site_7_photo_kiki_pap Συνέντευξη: Ο Αρης Σερβέταλης «βυθίζεται» στο μπεκετικό σύμπαν «Η υγιής αγάπη είναι το μεγαλύτερο δώρο και μία αρετή που δύσκολα φτάνεις. Αλλά όταν αγαπήσεις αληθινά, κατακτάς την απόλυτη ελευθερία». Main_b_22129_or_1325 Τζίμης Πανούσης: «Κάνω αυτό που σιχαίνομαι. Τραγουδώ και μιλώ ταυτόχρονα» «Πάμε να σκοτώσουμε κάνα ελαφάκι ή κάνα παιδάκι…». Main_slider Συνέντευξη: Τα χίλια και ένα πρόσωπα της πολύ εργατικής Νάντιας Κοντογεώργη Στον επόμενο ρόλο της καλείται να… κρατάει μαχαίρι.
#load_content_with_ajax