Θέατρο | Πρόσωπα

Theater of War: Εκεί που η τέχνη διασταυρώνεται με την κοινωνική αλλαγή 18 Ιουνίου 2018

Στις 20 Ιουνίου στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Η ομάδα θεάτρου Theater of War Productions επιστρέφει στην Αθήνα με ένα έργο εμπνευσμένο από το τελευταίο κήρυγμα του Martin Luther King Jr., «The Drum Major Instinct» στις 4 Φεβρουαρίου 1968. Εμείς είχαμε μία μικρή συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας Bryan Doerries, από την οποία και μάθαμε τους στόχους της ομάδας αυτής.

«Το Θέατρο του Πολέμου είναι μία εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία παρουσιάζει ζωντανές θεατρικές παραστάσεις, από κλασική ελληνική τραγωδία έως σύγχρονα και μοντέρνα έργα με σκοπό αυτα να αποτελέσουν την αφορμή για νευραλγικές συνομιλίες και μέσο πίεσης για τη δημόσια υγεία και κοινωνικά ζητήματα, όπως τα τραύματα του πολέμου, τη βία, το ρατσισμό, την οπλοχρησία, τη μεταρρύθμιση των φυλακών και τις σχέσεις αστυνομίας / κοινότητας. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας μπορώ να σας πω πως έχουμε  περισσότερους από 200 ηθοποιούς που έχουν πρωταγωνιστήσει σε  κορυφαία κινηματογραφικά, θεατρικά και τηλεοπτικά έργα να συμμετέχουν στα έργα μας εδώ και δέκα χρόνια σε όλο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Bryan Doerries και συνεχίζει «το έργο μας παίρνει σάρκα κι οστά εκεί που διασταυρώνεται η τέχνη με την κοινωνική αλλαγή και παρέχει ένα πλαίσιο για την εμπλοκή των κοινοτήτων σε αιρετικούς διαλόγους που αφορούν τον ανθρώπινο πόνο. Οι παραστάσεις που δίνουμε αποτελούν μόνο το σημείο εκκίνησης των προσπαθειών μας. Οι ανοιχτές και ευρείες συζητήσεις που «ανοίγουν» οι παραστάσεις μας είναι στην πραγματικότητα οι πραγματικές παραστάσεις, στις οποίες άνθρωποι με εκ διαμέτρου διαφορετικά υπόβαθρα στέκονται και μοιράζονται τις αλήθειες και τις προοπτικές τους. Προσπαθούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συνομιλίες που δεν θα ήταν εφικτές αν δεν υπήρχαν οι παραστάσεις μας».

Στο τελευταίο του κήρυγμα, που πραγματοποιήθηκε ακριβώς δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Martin Luther King Jr. μίλησε προφητικά για τον επικείμενο θάνατό του και έθεσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, μία μεγάλη πρόκληση: να διατηρήσει άσβεστη την εγγενή, στον άνθρωπο, «επιθυμία να είναι μπροστά στις εξελίξεις, να ηγείται της πορείας, να είναι πάντα στην κορυφή» και να την αξιοποιήσει για να προωθήσει την δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο, μέσα από πράξεις προσφοράς και αγάπης.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στον τελευταίο λόγο του Martin Luther King Jr., «The Drum Major Instinct»; Απ΄όλα όσα λέγονται στο λόγο αυτό, τι έχει γίνει πραγματικότητα σήμερα; «Παρ’ όλο που εκφωνήθηκε 50 χρόνια πριν,  ο λόγος αυτός που αφορά τα θέματα του υλισμού, της λευκής υπεροχής, του ρατσισμού και της αλαζονείας των εθνών, αντηχεί σήμερα με ένα νέο βάθος και σημασία. Στην παράσταση τον εκφωνεί η Samira Wiley, μία ισχυρή μαύρη ηθοποιός που διαθέτει τεράστιο ταλέντο και υποκριτικό χάρισμα, και μέσο αυτού μας εξουσιοδοτεί να γιορτάζουμε τις σκληρά κερδισμένες νίκες του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτήματα για τις δομές και τα συστήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, συστήματα που έχουν αναχαιτίσει την πρόοδο και έχουν συμβάλει στην καταπίεση αμέτρητων ανθρώπων και κοινοτήτων τα τελευταία πενήντα χρόνια.»

Υπάρχει κάτι που σας κάνει αισιόδοξους σήμερα; «Η σύγχρονη γενιά, η γενιά των νέων ανθρώπων μου δίνει έναν καλό λόγο να ελπίζω. Δε νομίζω πως έχει υπάρξει άλλη τέτοια γενιά με τόσο μεγάλη ευαισθησία και τόσο εκλεπτυσμένη κατανόηση των ανισοτήτων, της ιεραρχίας και του προνομίου, αλλά και μια τόσο μεγάλη επιθυμία να μιλήσει για θέματα και κοινότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί για πολύ καιρό και ζουν στη σκιά».

Μελλοντικά σχέδια; «Το φθινόπωρο, θα παρουσιάσουμε για πέντε εβδομάδες την παράσταση « Antigone in Ferguson» σ΄ε΄να όμορφο θέατρο στο Μπρούκλυν. Στον ορίζοντά μας έχουμε όμως παραστάσεις που αφορούν θέματα όπως η προσφυγική κρίση, η ξενοφοβία, το sex trafficking, η βία των συμμοριών. Ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψουμε στην Ελλάδα μ΄ένα από τα νέα μας πρότζεκτ».

To Summer Nostos Festival (SNFestival)  διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

Γεωργία Οικονόμου

Info

20 Ιουνίου 2018
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ.: 2130885710
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή. Η ηλεκτρονική προεγγραφή ξεκίνησε στις 12/06 στις 14.00 εδώ. Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω. Σημείωση: Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_slider Συνέντευξη: Ο Χρήστος Λούλης μιλά στο www.tospirto.net «Με νοιάζει η γυναίκα που έχει επιλέξει να με βλέπει καθημερινώς, να είναι χαρούμενη και εγώ θα κάνω ό, τι μπορώ για να το συντηρήσω αυτό». Main_slider Συνέντευξη: Ο Χρίστος Στυλιανού είναι ο «Ορέστης» « Η βία είναι ένα κυκλικό φαινόμενο. Κι ο κίνδυνος αυτός, ο κύκλος που ανοίγει αντί να κλείνει, είναι ακόμα και σήμερα πολύ μεγάλος». Main_slider Συνέντευξη: Ο Μιχάλης Κωνσταντάντος και οι δικοί του «Βρικόλακες» «Θέλω ο θεατής να είναι ελεύθερος μέσα σε ένα κόσμο εικόνων, ήχων και αισθήσεων και μόνος του να δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα». Main_013 Στεφανία Γουλιώτη: «Πρέπει να έχω πολλά μάτια να με κοιτάνε για να νιώθω ότι υπάρχω» Η ταλαντούχα ηθοποιός μιλά για τις «Ευμενίδες» που ανεβάζει χαράματα στην Επίδαυρο. Main_slider Συνέντευξη: Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μιλά στο www.tospirto.net «Το πρόβλημα δεν είναι ο πλούτος, αλλά ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του καθενός σε σχέση με αυτόν, το πώς διαχειρίζεται κάποιος την ύπαρξη ή την έλλειψή του». Main_slider Συνέντευξη: Η Μαρία Ναυπλιώτου μιλά για την «Ηλέκτρα» στο www.tospirto.net «Δεν έχω κάνει κάποια θυσία, έχω κάνει- μόνο- επιλογές. Παρά τις αντιξοότητες επέλεξα μια δουλειά και την κάνω ακόμη».
#load_content_with_ajax