ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Πρόσωπα

Συνέντευξη: Η Μαρία Ναυπλιώτου μιλά για την «Ηλέκτρα» στο www.tospirto.net 05 Ιουλίου 2018

«Δεν έχω κάνει κάποια θυσία, έχω κάνει- μόνο- επιλογές. Παρά τις αντιξοότητες επέλεξα μια δουλειά και την κάνω ακόμη».

Η Μαρία Ναυπλιώτου- φέτος το καλοκαίρι- θα ενσαρκώσει την Κλυταιμνήστρα στην “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.  Λίγο πριν βρεθεί στην Επίδαυρο η ηθοποιός -που έχει καταφέρει να περπατήσει σ’ ένα δρόμο σταθερό, ένα μονοπάτι ρόλων κι ερμηνειών που έχουν αγαπηθεί, μίλησε για την προετοιμασία, τη σύγχρονη προσέγγιση του σκηνοθέτη σε ένα σπουδαίο κείμενο, αλλά και για τον τρόπο που η ίδια δουλεύει και εξελίσσεται μέσα στην τέχνη της. Έντιμη και ξεκάθαρη η Μαρία Ναυπλιώτου παραμένει η ηθοποιός που μπορεί να σε συγκινήσει με την ευγένεια και το ταλέντο της.  Αυτό –άλλωστε- θα κάνει και τώρα, αλλά και τον ερχόμενο χειμώνα που θα μεταμορφωθεί σε Μαρία Κάλλας στο έργο του Τέρενς ΜακΝάλι «Master Class», με σκηνοθέτη τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Η διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης πόσο μπορεί να επηρεάσει, να κάνει καλό ή να ταλαιπωρήσει τον καλλιτέχνη;
Μέσα στη δημιουργική διαδικασία πάντα υπάρχει ένα κομμάτι ταλαιπωρίας. Αν σε ενδιαφέρει να εμπλακείς πραγματικά και με ουσιαστικό τρόπο καλείσαι να προσεγγίσεις την απαραίτητη «μετακίνηση». Έχει να κάνει με το ζητούμενο του σκηνοθέτη, αυτό που έχει στο μυαλό του και  θέλει να συμβεί και την ανάγκη να το καταλάβεις, να το υπηρετήσεις και μέσα από αυτό να εμπλακείς. Η «Ηλέκτρα» είναι μια τέτοια παράσταση, αφού ο Θάνος Παπακωνσταντίνου έχει ένα πολύ ξεκάθαρο ζητούμενο, έναν κώδικα πάνω στον οποίο πρέπει να «πατήσουμε» και μέσα από αυτόν τον κώδικα να εμπλακούμε. Αυτό που επιθυμώ είναι να αφομοιώσω τον κώδικα και να τα καταφέρω.

Η «Ηλέκτρα» τι μπορεί και τι θα δώσει στο κοινό;
Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει κάποιος από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση της παράστασης. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή η «Ηλέκτρα» δεν έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη, αλλά με την ανταπόδοση. Οι γραμμές δεν είναι πολύ καθαρές, δε μιλάμε για το καλό ή το κακό. Δεν έχει να κάνει με ήρωες ή αντιήρωες, αλλά για πρόσωπα που ζητούν την ανταπόδοση.

Έχετε νιώσει ότι κατά τη διάρκεια της πορείας σας έχετε «αποτύχει»;
Φυσικά. Είναι δυνατόν ένας καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος λογικός και εργαζόμενος να μην έχει νιώσει ότι έχει αποτύχει είτε φανερά είτε σε βαθύτερο επίπεδο;

Τι ορίζεται σαν αποτυχία; Έχει να κάνει με την αποδοχή του κοινού ή με την κριτική των “ειδικών”;
Η επιτυχία και η αποτυχία έχουν να κάνουν με  το αν έχεις καταφέρει να προσεγγίσεις τους στόχους που έθεσες, αν τους πλησίασες και αν –στο τέλος- τους έκανες πράξη πάνω στη σκηνή. Τώρα αν σε περίπτωση συμφωνεί ο θεατής ή ένας κριτικός με το αποτέλεσμα της εκάστοτε καλλιτεχνικής διαδικασίας είναι μια άλλη ιστορία.  Για τον καλλιτέχνη –έτσι το βλέπω εγώ- αυτό που μετράει είναι οι στόχοι που έχει και κατά πόσο αυτούς τους στόχους τους αναπαράγει και τους βελτιώνει σε κάθε παράσταση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές γνώμες, υπάρχει ένα κοινό, μία ομάδα κριτικών, αλλά και συνάδελφοι που μπορούν να εκφραστούν λέγοντας αυτό που πιστεύουν. Το σέβομαι αλλά δε μπορείς να πας με αυτές τις γνώμες... θα χάσεις το μυαλό σου.

Νιώθετε ότι είστε στο απυρόβλητο όσον αφορά  στην κριτική επειδή το κοινό σας έχει πολύ ψηλά σε ό,τι κάνετε;
Όχι. Έχω λάβει και πολύ κακές κριτικές, δεν είμαι στο απυρόβλητο. Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος, οι κριτικοί και οι συνάδελφοι είναι ότι αυτό που κάνω το κάνω με έντιμο τρόπο. Η δουλειά μου σχετίζεται και γίνεται –ξεκάθαρα- για την τέχνη, δεν την κάνω έχοντας στο μυαλό μου κάτι άλλο. Επίσης μία κριτική απευθύνεται και στη δουλειά του σκηνοθέτη. Αυτό που παρουσιάζει ο ηθοποιός έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που σκέφτεται και φτιάχνει μία παράσταση ο σκηνοθέτης.

Έχετε «πέσει θύμα» κάποιου σκηνοθέτη; Έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση με αυτό που ζητάει καλλιτεχνικά ο σκηνοθέτης;
Σε δύσκολη θέση έρχομαι όταν ο σκηνοθέτης δε λέει κάτι. Όταν στο μυαλό του υπάρχει μία συγκεκριμένη σκέψη, ένα όραμα, η δουλειά μου είναι να το κάνω να συμβεί. Όταν ζητάει επίμονα θέλοντας να επιβληθεί -χωρίς να έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με τον ηθοποιό- αυτό ενδέχεται να έχει να κάνει με απειρία ή με άλλα πρόβλήματα που είναι πολλά και δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε. Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως προκύπτει από την αδυναμία του σκηνοθέτη να χαράξει ένα δρόμο, να οδηγήσει την παράσταση και τους ηθοποιούς σε ένα στόχο.

Είστε ικανοποιημένη με την πορεία της ζωής σας και με αυτά που έχετε κερδίσει;
Είμαι ικανοποιημένη με το ότι έχω διαλέξει δύο καριέρες, σε αυτές αφοσιώθηκα, δούλεψα πολύ και κατάφερα να έχω μία διάρκεια και  μία- για εμένα- καλή πορεία, τόσο στον χορό όσο και το θέατρο.

Υπάρχουν στιγμές που το πρόγραμμα σας βαραίνει; Στιγμές κούρασης εξαιτίας των πολλών εναλλαγών σε ρόλους αλλά και εξαιτίας των απαιτήσεων;
Βεβαίως και υπάρχουν στιγμές κούρασης. Το σκέφτηκα και το ένιωσα φέτος που όλες οι ημέρες μου ήταν είτε πρόβα είτε παράσταση. Όμως για τον έλληνα ηθοποιό δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει μία δουλειά τον χρόνο. Έρχεται η στιγμή που καλείσαι να δώσεις από το περίσσευμα, στιγμές κούρασης που σε δυσκολεύουν αλλά το αγαπάς πολύ και δίνεις πάντοτε τον καλύτερό σου εαυτό.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την παράσταση της «Ηλέκτρας» και σας οδηγεί στο να δίνετε- για μία ακόμα φορά- τον καλύτερό σας εαυτό;
Μέσα από τη ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου διάβασα εκ νέου την «Ηλέκτρα» και είδα- κατάλαβα- πολλά πράγματα. Παλαιότερες φιλολογικές προσεγγίσεις και αναλύσεις μου φαίνονται- τώρα πια- ξεπερασμένες. Τώρα βλέπω ότι η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή είναι ένα έργο που δε μιλά για μια ηρωική προσωπικότητα, δεν αφορά τη δικαιοσύνη αλλά την ανταπόδωση. Τελικώς δεν έρχεται καμία ισορροπία. Όλα μένουν ανοιχτά και χαώδη έτσι όπως έχουν τεθεί εξ αρχής. Το θεωρώ καταπληκτικό και ευφυές.

Έχετε κάνει θυσίες για αυτή τη δουλειά;
Δεν έχω κάνει κάποια θυσία, έχω κάνει- μόνο- επιλογές. Παρά τις αντιξοότητες επέλεξα μια δουλειά και την κάνω ακόμη.

Τι σας νοιάζει περισσότερο στην ζωή σας; 
Να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ.

Το μέλλον είναι στο μυαλό σας;
Δεν μπορώ να σκεφτώ το τι θα γίνει. Δεν κάνω αυτού του είδους τις προβολές στο μέλλον. Το μόνο που με νοιάζει, αυτό που με ηρεμεί και με κάνει χαρούμενη είναι αυτό που σας είπα... να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ και να μπορούμε να είμαστε μαζί.  

Γιώργος Βλαχογιάννης

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_original_slider Συνέντευξη: Ο Αρης Μπινιάρης φωνάζει «Ξύπνα Βασίλη!» «Νομίζω πως όταν δηλώσεις στο χρήμα τυφλή υπακοή, αλλάζεις και σίγουρα όχι προς το καλύτερο». Main_sliuder Η δεύτερη άνοιξη της Ισαμπέλλας Ροσσελλίνι «Το μυστικό της ομορφιάς μου είναι οτι θέλω να ικανοποιώ την περιέργεια μου». Main_slider Συνέντευξη: Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, ο «Οδοιπόρος» κι η... αυτοχειρία «Ένας αυτόχειρας είναι ένας άνθρωπος με βαθιά επίγνωση της εξατομικευμένης ευθύνης». Main_slider Νέα Πρόσωπα: Κατερίνα Πατσιάνη Από τα «Μαθήματα Πολέμου» στον «Αγνό εραστή». Main_slider Ο Γιωργής Τσουρής, ο Γιώργος Παλούμπης και ο δικός τους Χαρτοπόλεμος «Μετά τον θάνατο του Βαγγέλη το δύσκολο θα ήταν να μην επιστρέφαμε. Ξεκινήσαμε μαζί με μια υπόσχεση να εκπληρώσουμε ένα όνειρό μας και δουλέψαμε πολύ σκληρά γι’ αυτό τόσο επί χάρτου όσο και επί σκηνής». Main_slider Συνέντευξη: Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Ιωάννα Παππά μιλούν στο www.tospirto.net Οι δύο πρωταγωνιστές σε μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη.
#load_content_with_ajax