ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Θέατρο | Πρόσωπα

Ο Αλέξανδρος Λυκούρας θα «αναζητά τ’ αγαπημένα μάτια» 10 Οκτωβρίου 2018

Από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Έγραψε, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το πρώτο του θεατρικό έργο «Μάτια παντού – αναζητώντας τ’ αγαπημένα μάτια» το οποίο θα παρουσιάζει από τις 27 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Λυκούρα που ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Δημήτρη Καραντζά, Τάκη Τζαμαργιά, Σοφία Βγενοπούλου, Θάνο Παπακωνσταντίνου, Τάσο Δαρδαγάνη και Μαργαρίτα Καστρινού.

Το έργο είναι ένας μονόλογος με θέμα τον έρωτα, μια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη μας να βρούμε δύο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.

Το κείμενο ο δημιουργός εμπνεύστηκε από ένα ποίημα του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Μολφέτα (1871–1916), το οποίο δημοσιεύτηκε σε φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Ζιζάνιο, που εξέδιδε ο ποιητής στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο κείμενο επίσης υπάρχουν στοιχεία από τη ζωή του Αλέξανδρου Σολομού (περ. 1803–1885) ο οποίος δημιούργησε το ομώνυμο θέατρο που λειτούργησε στο Αργοστόλι από το 1837 έως το 1858 και ήταν προπάππους του σκηνοθέτη Αλέξη Σολομού (1918–2012).

Αυτό που άγγιξε τον τον Αλέξανδρο Λυκούρα στο ποίημα του Γεώργιου Μολφέτα όπου στάθηκε πηγή έμπνευσής του για τη δημιουργία της παράστασης ήταν η σάτιρα γιατί ως σατιρικός ποιητής «παρουσιάζει την πραγματικότητα με ανατρεπτική διάθεση. Το ποίημα του Μολφέτα μου έδωσε την ιδέα πως να προσεγγίσω ένα χιλιοειπωμένο θέμα με έναν, πιστεύω, απρόσμενο τρόπο».

Το να παίζεις σε «τριπλό» ταμπλό δηλαδή να υπογράφεις το κείμενο, να σκηνοθετείς τον εαυτό σου, αλλά και να πρωταγωνιστείς είναι «εξαιρετικά δύσκολο... Πολλές φορές μπαίνεις τόσο βαθιά στη δημιουργική διαδικασία που είναι δύσκολο να δεις καθαρά. Εκεί είναι ανάγκη να έχεις συνεργάτες που να σου υπενθυμίζουν τις αρχικές κατευθύνσεις. Σ’ αυτό ήμουν τυχερός. Γενικά, είναι συγκινητικό να βλέπεις το έργο που έγραψες να εμπνέει τους συνεργάτες σου και τελικά μια θεωρητικά τόσο προσωπική υπόθεση, όπως είναι το Μάτια παντού, να γίνεται ένα συλλογικός καλλιτεχνικός στόχος».

Τα μάτια αναφέρει «είναι το πιο όμορφο και το πιο εκτεθειμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Είναι εντυπωσιακό ότι τα μάτια είναι το μόνο σημείο του σώματος μας που δεν καλύπτεται από δέρμα». 

Όσο για τα μάτια εάν είναι ο καθρέφτης της ψυχής λέει «Είναι, αλλά κάποιες φορές είναι και παραμορφωτικός».

«...Τα μάτια τους ξεκινούν να ανακαλύψουν τον κόσμο από την αρχή. Η θέα από το Castello di San Giusto είναι μια καλή αρχή...» είναι η αγαπημένη του φράση από το έργο που θα παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00.

 

Μαρία Παπουτσή

Περισσότερα "Πρόσωπα"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΠΡΟΣΩΠΑ" Main_dt_malamo2_final Θανάσης Αλευράς: «Είμαι παιδί της γενιάς της βιντεοκασέτας. Νόμιζα ότι θέατρο είναι να κάνεις τους άλλους να γελούν» «Εδώ σου λένε όλοι, κάτσε στα αβγά σου. Μην θες πολλά, βολέψου». Main_1538743524211blob Συνέντευξη: Ένας Άναυδος... Σύζυγος στο θέατρο Τέχνης! Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στο www.tospirto.net.. Main_biku-papadopoulou Η Βίκυ Παπαδοπούλου σ΄ένα ξεχωριστό Μάθημα... Χορού Η ηθοποιός μιλά στο www.topsirot.net για την παράσταση. Main_slider Συνέντευξη: Ο Παντελής Δεντάκης θα ήθελε να γίνει... Θεός «Μαθαίνουμε επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια λάθη...». Main_slider Oι Χοηφόροι, η έννοια του δικαίου και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου O Άρης Λάσκος εξηγεί για τη δυναμική του Χορού που έχει τον πρώτο λόγο στην παράσταση. Main_slider Συνέντευξη: Η Σοφία Βγενοπούλου και το Μικρό Εθνικό «Όταν οι μελλοντικοί θεατές αντιληφθούν τη διαδικασία της δημιουργίας γίνονται εξορισμού εκπαιδευμένοι».
#load_content_with_ajax