ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Top 10

Δέκα πίνακες που μυρίζουν καλοκαίρι 26 Ιουλίου 2017

Ανταγωνίζονται την ομορφιά του θέρους και δροσίζουν πνευματικά.

Και οι μεγάλοι ζωγράφοι υπήρξαν άνθρωποι, και μάλιστα, ευαίσθητοι με το περιβάλλον τους, οι οποίοι εμπνέονταν από τις εποχές, τη φύση και τον ήλιο με σκοπό να τα αποδώσουν στο έργο τους. Άλλοι με κοινωνικές προεκτάσεις, άλλοι ποιητικά, άλλοι με άξονά τους την αισθητική και άλλοι με σαρκαστική διάθεση. Δέκα πίνακες που διαλέξαμε για να σας δροσίσουν πνευματικά:

1.Το γαλλικό καλοκαίρι και οι ξένοιαστες κυρίες με ομπρελίνο του Claude Monet στο «Poppy Field» (1873).

2.Το πρώτο μοντέρνο τοπίο σε πίνακα το ζωγράφισε ο Pieter Bruegel, στο έργο του «The Harvesters» (1565), όπου τα στάχια, οι αγρότες και μακρινοί μοναχοί που κάνουν γυμνοί μπάνιο στο βάθος, σε βουτάνε αμέσως στο ζεστό καλοκαίρι του Bruegel.

3. Το καλοκαίρι του Edward Hopper είναι «σκοτεινό». Η ζέστη απειλητική απομακρύνει τους ανθρώπους και τους κάνει να νιώθουν μυστηριώδεις και απομονωμένοι στο «Second Storey Sunlight» (1960).

4. Η θέα του καλοκαιριού είναι από τις οροφές των σπιτιών σύμφωνα με τον δανό ζωγράφο Christian Kobke στο «Roof Ridge of Frederiksborg Castle» (1834).

5. Το θερινό βραδινό φως του Isaac Levitan αποτυπώνεται στο «Summer Evening» (1899).

6. Μία μέρα στις ουαλικές ακτές καταγράφει ο βρετανός ζωγράφος David Cox στο «Rhyl Sands» (1854) που έφερε τον ιμπρεσιονισμό στη Μεγάλη Βρετανία πριν και από τους Γάλλους.

7. Η μόνη απόδραση από το καυτό καλοκαίρι είναι μια καλοζωγραφισμένη πισίνα, σύμφωνα με τον David Hockney στο «A Bigger Splash» (1967), που κατάφερε να στοιχειώσει για πάντα τη συλλογική φαντασία μας με αυτή την εικόνα.

8. Μπλε, ροζ, βιολετί και κίτρινος, είναι ο ουρανός της Bridget Riley στο «To a Summer's Day» (1980) συνοψίζοντας όλα τα χρώματα του καλοκαιριού.

9. Η εξωτική ομορφιά της Ταϊτής και οι μελαμψοί άνθρωποί της για τους οποίους παράτησε σύζυγο και οικογένεια, αποπλάνησε τον Paul Gauguin, ο οποίος απέδωσε με απαράμιλλη ένταση τη φύση και τους ανθρώπους της στο «Tahitian Landscape» (περίπου 1893) μεταξύ άλλων.

10. Και οι άγριες φράουλες του Jean-Baptiste-Simeon Chardin αποδίδουν όλη τη ζέστη, την επιθυμία και την ομορφιά δια χειρός του δημιουργού-ζωγράφου που κατάφερε να ζωντανέψει τη φύση μαγικά στο «Basket With Wild Strawberries» (1761).

Γιώτα Αργυροπούλου

Περισσότερα "Top 10"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "TOP 10" Main_000 Τζόνι Κας, ο πιο ευσεβής & ανήσυχος ρόκερ Ο θρυλικός Man In Black έφυγε από τη ζωή στις 12 Σεπτεμβρίου του 2003. Main_ursula-dr-no Δέκα εμφανίσεις με μαγιό που σημάδεψαν το παγκόσμιο σελιλόιντ Πέντε κυρίες, τέσσερις κύριοι κι ένα ζευγάρι... Main_partie_de_campagne Δέκα κλασικές ταινίες γεμάτες καλοκαίρι, ήλιο και πάθος Μία ανθολογία με φιλμ που διαδραματίζονται στο θέρος. Main_7006980-cassette-player-headphones-music-mood-photo Μουσική για τα ταξίδια του καλοκαιριού Άκουσε μαζί μας μία αυτοσχέδια «κασέτα» γεμάτη τραγούδια για το δρόμο… Main_oregon-chai-summer-reading 10 +1 βιβλία για το καλοκαίρι Επειδή όμως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή να προτείνουμε βιβλία για τις διακοπές, για να μην σπάσουμε την παράδοση, ιδού και οι δικές μας προτάσεις. Main_mothers-day-paintining-15 Αξέχαστες μητέρες της ελληνικής πεζογραφίας Οκτώ μητρικές φιγούρες που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν τα ήθη χαλαρώσουν, θα αποτελούν σημεία αναφοράς.
#load_content_with_ajax