Εικαστικά | Εκθέσεις

Κρεμάστρες αλληλεγγύης σε δημόσιους χώρους 21 Δεκεμβρίου 2017

Ένα πρωτότυπο project κοινωνικής τέχνης.

«Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» είναι ο τίτλος ενός πρωτότυπου project κοινωνικής τέχνης που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η εικαστικός και θεωρητικός τέχνης δρ. Ελένη Πολυχρονάτου.

Το εγχείρημα, το οποίο αποτελείται από δύο φάσεις, εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Τάκης Κοζόκος, ΒάλλυΝομίδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ελλη Βέλλιου, Παναγιώτης Μπρέντας, Στέλλα Παπαθανασίου, Ριχάρδος Φώσκολος, Μαρία Μεθυμάκη, Όμηρος Κοσμίδης, Μάρω Κουρή, Τόμυ Ιβάνωφ και  Ελένη Πολυχρονάτου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει έκθεση στο Πέτρινο κτήριο, Πολιτιστικό Πάρκο «Σταύρος Κώτσης», ενώ η δεύτερη αφορά την τοποθέτηση 12 έργων σε 12 επιλεγμένα σημεία δημόσιου χώρου του Δήμου της Αγίας Παρασκευής.

Σκοπός του project είναι να μυήσει τους πολίτες το πνεύμα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ανταλλαγής.  Στο πλαίσιο της εικαστικής δραστηριότητας θα δημιουργούνται έργα που δέχονται τις προσφορές των ανθρώπων ως παράθυρα μέσα από τα οποία προβάλλονται όψεις της καθημερινής ζωής,  ανθρώπινες παρουσίες, χάρτες αισθημάτων και καλλιτεχνικές διαδρομές.

Το μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης στις «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» είναι κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή άλλα υλικά και βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες: Τέχνη - Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης - Προσφορά στον συνάνθρωπο.  Με σκοπό την κοινή χρήση.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα έργα:

Δημαρχείο: Μεσογείων 415 – 417
Κεντρική Πλατεία Αγίας Παρασκευής: Μεσογείων 421Α
Πλατεία Τσακού, ΚΑΠΗ: Μπουμπουλίνας Λασκαρίνας 15, Τσακός
Ναός Προφήτη Ηλία: Προφήτη Ηλία 17
Ναός Αγίου Δημητρίου: Δερβενακίων & Χρυσοστόμου Σμύρνης
Ναός Αγίων Αναργύρων: Σαλαμίνος 21
Στέγη Γερόντων: Ηπείρου 15
2ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός: Λάδωνος 5
Βρεφονηπιακός Σταθμός: Πάρου & Δωδεκανήσου
2ο Δημοτικό σχολείο: Τέρμα Ζεφύρων
3ο Δημοτικό σχολείο: Μπουμπουλίνας 4Α
8ο Δημοτικό σχολείο: Ρήγα Φεραίου 13

Η ιδέα και η τεχνογνωσία για την υλοποίηση του project έλκουν την καταγωγή τους από τη διδακτορική διατριβή της Ελένης Πολυχρονάτου  «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα» (ΑΣΚΤ, Αθήνα 2007).

Σημειώνεται ότι οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους Δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015).

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 27 Δεκεμβρίου καθημερινά από τις 10.00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μαρία Παπουτσή

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_%ce%a4%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1_2 Ο άνθρωπος που ζωγράφισε τους τοίχους του μοναδικού Μεγάρου Σλήμαν Τιμώντας τον καλλιτέχνη Jurij Šubic το Νομισματικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση με έργα του. Main_%ce%a0%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b7_%ce%93%ce%b5%cf%8d%cf%83%cf%89 «Tα Ωραία του Πέραν» στην Αθήνα Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Main_mykene_deck_6262 Ο μυθικός κόσμος του Αγαμέμνονα στην Γερμανία Η έκθεση, η οποία απλώνεται σε περίπου 1000τμ, περιλαμβάνει πάνω από 400 απαράμιλλης ομορφιάς και επιστημονικής σημασίας αρχαιότητες. Main_slider Εκρήξεις χρωμάτων σε φλοιό βελανιδιάς Έργα του Alexander Lozovoy στην Iris Gallerie. Main_synthetiko703 Τρεις αρχαίες πόλεις αναδύονται και ζωντανεύουν στο Κυκλαδικής Η ζωή τριών πόλεων, της Απτέρας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού από τη γέννησή τους. Main_%ce%99%ce%b1%ce%ba%cf%89%ce%b2%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%82 Γένους θηλυκού! Στους χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
#load_content_with_ajax