Εικαστικά | Εκθέσεις

Καλοκαιρινοί αστερισμοί στο... χώμα 06 Ιουνίου 2018

Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Κουφονήσι.

Oμαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο "Constellations in the dirt | Αστερισμοί στο χώμα" θα παρουσιάσει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 20 Ιουνίου έως τις  2 Σεπτεμβρίου στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου του Κουφονησίου, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου. Την επιμέλεια έχουν από κοινού η Ειρήνη Καλλιγά και ο Φάνης Καφαντάρης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Θα παρουσιαστούν εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες: Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής,  Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης.

Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιεί ιστορικούς τόπους σε δράσεις που συνδέουν δημιουργικά το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποιεί ένα άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα της δημιουργίας και την ανάγκη για συνομιλία του «καθιερωμένου» παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των  Κουφονησίων και της Κέρου –άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος–, η έκθεση αναπτύσσεται επιμελητικά με κέντρο αναφοράς το αρχαιολογικό εύρημα’ και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν.

Τι συμβαίνει όταν τα αντικείμενα ενός πολιτισμού μετατρέπονται σε «ευρήματα», εμφανίζονται ως αποσπάσματα και πώς καθορίζεται η προσπάθεια του αρχαιολόγου να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα;
Ποια θα είναι η θέση της σημερινής ‘αρχαιότητας’ στο μέλλον; Μέσω ποιας διαδρομής μεταφράζονται τα ευρήματα του παρελθόντος από ακαθόριστα θραύσματα ύλης σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή;

Το αρχαιολογικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη. Ταυτόχρονα, η έκθεση στρέφεται στον εξωτερικό χώρο των Κουφονησίων, προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να αναζητήσουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το φιλμ Triumph Over Time του αρχαιολόγου Oscar Broneer, γυρισμένο το 1947 για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και περιγράφει το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Συντονισμός έκθεσης για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Στέφανος Κεραμίδας

 Παράλληλες εκδηλώσεις:

14 Ιουλίου στις 20:00
Pina Bounce: Trumpetancy. Ηχητικό performance από την Θάλεια Ιωαννίδου.
Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου

27 - 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου από τις 19:00 έως τις 21:00
Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών από την Χριστιάννα Οικονόμου.
Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

Πληροφορίες έκθεσης:
Άνω Κουφονήσι, Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο Κουφονησίου)
20 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 – 14:00 & 19:00 – 23:00 (με ξενάγηση)

Η είσοδος στην έκθεση και η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη.

Tospirto Team

Info

20 Ιουνίου 2018
Εως 2 Σεπτεμβρίου. Στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου του Κουφονησίου

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_data.flux_12xga_version_audiovisual_installation_2017_2_p Datamatics: 'Eνας χείμαρρος από ψηφία και δεδομένα στη Στέγη Μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μας βομβαρδίζει με την απόλυτα συγχρονισμένη σχέση εικόνας και ήχου. Main_georgiadis-2019-5-low Η «Μυθολογία» του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Κωνσταντινούπολη Μια υποκειμενική συναισθηματική εικονογραφία βασισμένη σε μεγάλα κείμενα επτά κορυφαίων συγγραφέων. Main_georgios_xenos_omen_2018_courtesy_the_artist Μετά τη Βαβέλ: Ένας λαβύρινθος με “αναγνωστήρια”, “αρχεία” και “βιβλιοστάσια” Σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Main_0057_samios_geo3415 Οι άθλοι του... Ηρακλή διά χειρός Παύλου Σάμιου Στο Νομισματικό Μουσείο. Main_slider Παράταση για την έκθεση του Γιάννη Μόραλη Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη. Main_slider Πώς κατασκευάζουμε το μέλλον; Η έκθεση «Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια» στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138.
#load_content_with_ajax