Εικαστικά | Εκθέσεις

Ο γυάλινος... κόσμος του Κώστα Βαρώτσου 13 Ιουνίου 2018

Από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Στα χέρια του Κώστα Βαρώτσου το γυαλί γίνεται εύπλαστο. Ο πατέρας του εμβληματικού «Δρομέα» έχει τον τρόπο να το «πλάθει», να το μετασχηματίζει, να τιθασεύει θαρρείς το πείσμα του που το κάνει αλύγιστο κοφτερό, σχεδόν εχθρικό για όποιον το πιάνει στα χέρια του. Δεν το υποτάσσει, το αναδεικνύει μέσα από τα μοναδικά γυάλινα αγάλματά του, γλυπτά που ορατά και αόρατα την ίδια στιγμή (πόσο εντυπωσιακά παιχνίδι μπορεί να σκαρώσει η διαφάνεια!), βαριά και ανάλαφρα, επιβάλλονται στο χώρο είτε αυτός είναι μια μεγάλη πλατεία, είτε η αίθουσα ενός μουσείου.

Τέτοια, μνημειακά έργα από γυαλί θα παρουσιάσει τώρα, από την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Επιμελητής της έκθεσης η Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος σημειώνει:  «Ο άνεμος και το κύμα, η παρουσία και η απουσία, η ύλη και ο χώρος ορίζουν τη νέα δουλειά του Κώστα Βαρώτσου (…)Ο καλλιτέχνης με το έργο του δίνει τρισδιάστατη μορφή στο ουσιώδες, σε έναν ποιητικό γλυπτικό κόσμο. Με ονειρική διάθεση βάζει φαντασία στην ύλη που αγαπάει και με αυτή δουλεύει περίπου σαράντα χρόνια για να κατακτήσει μια άλλη λάμψη του γυαλιού. Η απλότητα, η λιτότητα και το καίριο κυριαρχούν στη δουλειά του, προσεγγίζοντας χωρίς περιγραφική διάθεση και με απεριόριστη δύναμη ελευθερίας τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα».

Την έκθεση «Κώστας Βαρώτσος 2008 – 2018» θα εγκαινιάσει την Πέμπτη 21 Ιουνίου, ώρα 20.00, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Θα διαρκέσει ως τις 21/10. Τη συνοδεύει κατάλογος με χαιρετισμό του κ. Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα των Τ. Μαυρωτά, Achille Bonito Oliva και Giusi Giaracuni. Επίσης, περιλαμβάνει συνέντευξη του Δάκη Ιωάννου, Προέδρου του ΔΕΣΤΕ για το έργο του Βαρώτσου από τον Μαυρωτά και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του γλύπτη στους Μαίρη Αδαμοπούλου, Μαριλένα Αστραπέλλου, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, Γιώργο Μυλωνά και Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_data.flux_12xga_version_audiovisual_installation_2017_2_p Datamatics: 'Eνας χείμαρρος από ψηφία και δεδομένα στη Στέγη Μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μας βομβαρδίζει με την απόλυτα συγχρονισμένη σχέση εικόνας και ήχου. Main_georgiadis-2019-5-low Η «Μυθολογία» του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Κωνσταντινούπολη Μια υποκειμενική συναισθηματική εικονογραφία βασισμένη σε μεγάλα κείμενα επτά κορυφαίων συγγραφέων. Main_georgios_xenos_omen_2018_courtesy_the_artist Μετά τη Βαβέλ: Ένας λαβύρινθος με “αναγνωστήρια”, “αρχεία” και “βιβλιοστάσια” Σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Main_0057_samios_geo3415 Οι άθλοι του... Ηρακλή διά χειρός Παύλου Σάμιου Στο Νομισματικό Μουσείο. Main_slider Παράταση για την έκθεση του Γιάννη Μόραλη Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη. Main_slider Πώς κατασκευάζουμε το μέλλον; Η έκθεση «Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια» στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138.
#load_content_with_ajax