Εικαστικά | Εκθέσεις

Παράταση για την έκθεση του Γιάννη Μόραλη 18 Δεκεμβρίου 2018

Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη.

Υπήρξε πρωτοπόρος ζωγράφος, ευφάνταστος σκηνογράφος, ταλαντούχος χαράκτης αλλά και ακαδημαϊκός δάσκαλος. Ο Γιάννης Μόραλης, η εμβληματική αυτή προσωπικότητα των τεχνών θα τιμηθεί τώρα με μεγάλη αναδρομική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και την οργανώνουν το Μπενάκη, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη συμπαράσταση της οικογένειας του ζωγράφου. Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, γλυπτά και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, εξώφυλλα δίσκων και εικονογραφήσεις βιβλίων, με την  έκθεση να «επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του Γιάννη Μόραλη ανά δημιουργική δεκαετία, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του».
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα του καλλιτέχνη ως τις 10 Φεβρουαρίου του 2019, στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Αρτα τον Απρίλιο του 1916 και πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2009. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, για να εγκατασταθεί αμέσως μετά στο Παρίσι. Με την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1957 εξελέγη τακτικός καθηγητής του εργαστηρίου ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Το 1958 θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Αντώνη Σώχο, ενώ το 1959 έκανε την πρώτη ατομική έκθεσή του. Το 1998 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης της Τιμής από την ελληνική κυβέρνηση.

Νίκος Πρίντεζης

Info

20 Σεπτεμβρίου 2018
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Τηλ.: 2103671015,2103671057
Έως 10 Φεβρουαρίου του 2019.

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_data.flux_12xga_version_audiovisual_installation_2017_2_p Datamatics: 'Eνας χείμαρρος από ψηφία και δεδομένα στη Στέγη Μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μας βομβαρδίζει με την απόλυτα συγχρονισμένη σχέση εικόνας και ήχου. Main_georgiadis-2019-5-low Η «Μυθολογία» του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Κωνσταντινούπολη Μια υποκειμενική συναισθηματική εικονογραφία βασισμένη σε μεγάλα κείμενα επτά κορυφαίων συγγραφέων. Main_georgios_xenos_omen_2018_courtesy_the_artist Μετά τη Βαβέλ: Ένας λαβύρινθος με “αναγνωστήρια”, “αρχεία” και “βιβλιοστάσια” Σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Main_0057_samios_geo3415 Οι άθλοι του... Ηρακλή διά χειρός Παύλου Σάμιου Στο Νομισματικό Μουσείο. Main_slider Πώς κατασκευάζουμε το μέλλον; Η έκθεση «Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια» στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138. Main_%ce%a4%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1_2 Ο άνθρωπος που ζωγράφισε τους τοίχους του μοναδικού Μεγάρου Σλήμαν Τιμώντας τον καλλιτέχνη Jurij Šubic το Νομισματικό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση με έργα του.
#load_content_with_ajax