Εικαστικά | Εκθέσεις

Ένας χορός χρωμάτων στον Φλοίσβο 25 Οκτωβρίου 2018

Η Ελισάβετ Ζάρα εμπνέεται από τη Μυθολογία, τους τόπους και τις μελωδίες της Ανατολής.

Η έκθεση της Ελισάβετ Ζάρα με τίτλο «Dancing Colors» φιλοξενείται στο  Πνευματικό Κέντρο Φλοίσβου. Εκεί η καλλιτέχνις παρουσιάζει πάνω από 50 πρόσφατα έργα της, στα οποία -όπως σε όλες σχεδόν τις δουλειές της - η κίνηση αποτελεί το κυρίαρχο θέμα. Ιστιοφόρα, φύση, χορευτικές φιγούρες, δερβίσηδες, γυναίκες της Ανατολής, αποτελούν θέματα των έργων που παρουσιάζονται, μέσα από μια οπτική αισιοδοξίας και μια έντονη αίσθηση ελευθερίας.

Η Ελισάβετ Ζάρα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Πόλης. Εμφανής σε όλο το έργο της είναι η αισθητική της έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την Κωνσταντινοπολίτικη καταγωγή της, τις σπουδές της, τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες και τη μαθητεία της πλάι σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο σπουδαίος Δημήτρης Κοντός, στο εργαστήριο του οποίου εργάστηκε για 7 χρόνια, καθώς και ο σημαντικός Λιβανέζος καλλιτέχνης Wajih Nahlé στο Παρίσι.

Universal dance of the spirit and the Body

Η καλλιτέχνις εμπνέεται από τη Μυθολογία, τους τόπους και τις μελωδίες της Ανατολής. Φαντασία, προσωπικά βιώματα και σύμβολα συνδυάζονται στα έργα της για να χαρίσουν σε κάθε διαπραγμάτευση πολυσημία και εσωτερική γοητεία. Συνειδητά από το έργο της Ελισάβετ Ζάρα απουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων, καθώς μέλημά της είναι να αποδώσει την αιώνια ψυχή, πηγή ζωής και δύναμης, την αιώνια γυναίκα, τον αιώνιο άνθρωπο. Με μορφές δανεισμένες από τη μυθολογία, τη θρησκεία και τα στοιχεία της φύσης, μέσα από τα έργα της αποκαλύπτεται δυναμικά μια αρχέγονη αλήθεια.

Η Ελισάβετ Ζάρα επιδιώκει υποσυνείδητα να συνδυάσει αντιφάσεις ώστε να εκφράσει καλύτερα τη φύση των εσωτερικών συγκρούσεων. Οι στατικές μορφές του κυβισμού συναντούν τις ταραγμένες του φουτουρισμού και οι ρομαντικοί συμβολισμοί βγαίνουν με εξπρεσιονιστική δύναμη. Οι στέρεες φόρμες συναντούν άλλες κινητικές καλλιεργώντας μια φαινομενική αντίφαση, το πέρασμα από την σκοτεινή γαιώδη γκάμα στα έντονα χρώματα γίνεται δηλωτικό, ενώ η σύγκριση φωτεινού-σκοτεινού δίνει στα έργα της ένα τόνο μπαρόκ.

Οι γραμμές της Ελισάβετ Ζάρα είναι εμπνευσμένες από τις τέχνες της μουσικής και του χορού. Κίνηση και μουσική ταξιδεύουν μαζί στο χρώμα της. Στον κόσμο της φαντασίας της, ακόμη και τα σταθερά αντικείμενα βγάζουν φτερά και πετούν.

«Dancing Colors» - Χορός Χρωμάτων

αναδρομική έκθεση της Ελισάβετ Ζάρα

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, 6:00μμ – 9:30μμ (ελεύθερη είσοδος)

Διάρκεια: Από 4 έως 11 Νοεμβρίου 2018

Ώρες: 9:00πμ-2:00μμ & 5:00μμ-8:30μμ

Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου, Ποσειδώνος 83, Παλαιό Φάληρο, ΑΘΗΝΑ, τηλ: 2109813274

 

Τospirto team

Περισσότερα "Εκθέσεις"
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΚΘΕΣΕΙΣ" Main_slider «Από τον κόσμο του Καβάφη» στο Μουσείο Μπενάκη Στη ζωγραφική της η Άννα Φιλίνη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με την ποίηση του Καβάφη. Main_data.flux_12xga_version_audiovisual_installation_2017_2_p Datamatics: 'Eνας χείμαρρος από ψηφία και δεδομένα στη Στέγη Μία μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση που μας βομβαρδίζει με την απόλυτα συγχρονισμένη σχέση εικόνας και ήχου. Main_georgiadis-2019-5-low Η «Μυθολογία» του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Κωνσταντινούπολη Μια υποκειμενική συναισθηματική εικονογραφία βασισμένη σε μεγάλα κείμενα επτά κορυφαίων συγγραφέων. Main_georgios_xenos_omen_2018_courtesy_the_artist Μετά τη Βαβέλ: Ένας λαβύρινθος με “αναγνωστήρια”, “αρχεία” και “βιβλιοστάσια” Σε τέσσερα επίπεδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Main_0057_samios_geo3415 Οι άθλοι του... Ηρακλή διά χειρός Παύλου Σάμιου Στο Νομισματικό Μουσείο. Main_slider Παράταση για την έκθεση του Γιάννη Μόραλη Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη.
#load_content_with_ajax