ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Εικαστικά | Είδα...

Tape art: Εκφραστήκαμε μέσω μίας... χαρτοταινίας! 27 Ιουνίου 2019

Στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Η αλήθεια είναι πως όταν διάβασα στο πρόγραμμα για το εικαστικό κίνημα του Tape Art,  που με μοναδικό του μέσο τη χαρτοταινία, δημιουργεί τέχνη στον δημόσιο χώρο εδώ και 30 χρόνια, δε συγκινήθηκα ιδιαίτερα.
Αν δε βρισκόμουν στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κάνοντας βόλτα στο Summer Notos Festival και αν δεν «έπεφτα» τυχαία πάνω στα ενεργά και ιδιαίτερα ευγενικά μέλη του κινήματος που κινητοποίησαν εμένα και τα παιδιά μου ώστε να πάρουμε από μία χρωματιστή χαρτοταινία στο χέρι και να αρχίσουμε να … κολλάμε, ποτέ δε θα το αναζητούσα και ποτέ δε θα «κολλούσα« μ΄αυτό. Και το λέω αυτό γιατί για μία ώρα και βάλε, ακολουθώντας τις οδηγίες των ξένων καλλιτεχνών δημιουργούσαμε σχέδια και γεμίζαμε τα κενά στο πολλών τετραγωνικών μέτρων τζάμι του «Φάρου». Εμείς, και πολλοί άλλοι, μικροί και μεγάλοι ξεδιπλώναμε το ταλέντο μας ελεύθερα, χωρίς  κανέναν περιορισμό προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο ομαδικό έργο τέχνης. 
H ομάδα του Tape Art δουλεύει και δημιουργεί ομαδικά και προσπαθεί πάντα να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινότητες - πράγμα που στην περίπτωσή μας πέτυχε απόλυτα.

Σημειώστε πως η χρήση της χαρτοταινίας ως βασικού μέσου για την εικαστική έκφραση εκκινεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν εμφανίστηκαν σχετικά έργα σε πάρκα, δρομάκια, δημόσιους χώρους και εγκαταλειμμένα κτίρια στο Providence του Rhode Island στις ΗΠΑ. Oι πρώτες απεικονίσεις παρέπεμπαν στο λευκό περίγραμμα των σωμάτων που σχεδιάζουν οι αστυνομικοί σε χώρους εγκλημάτων και ατυχημάτων.

Το Tape Art Crew έχει δημιουργήσει περισσότερα από 500 murals με χαρτοταινία σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο portfolio τους συναντάμε έργα διαφορετικής κλίμακας που ξεκινούν από εσωτερικούς χώρους και φτάνουν να καλύπτουν ως και ύψος δέκα ορόφων σε ουρανοξύστες! Η θεματική έχει πάντα σχέση με τον χώρο όπου δημιουργείται και αναρτάται το έργο και φυσικά εξαρτάται από τη διάθεση των συμμετεχόντων που αντιπροσωπεύουν τις τοπικές κοινότητες. Η γενική θεματική που επιλέχθηκε στο Summer Notos Festival αφορούσε τον πλανήτη μας. Οι χαρτοταινίες που μοιράζαν τα μέλη της ομάδας ήταν πράσινες και μπλε (τα χρώματα της ανακύκλωσης).

Τα έργα αυτά είναι βραχύβια, ουσιαστικά διαρκούν όσο και η φάση της δημιουργίας τους, αφού από τη στιγμή που θα μπει η τελευταία ταινία, μέσα σε 24 ώρες το έργο απομακρύνεται από τον χώρο. Αποκαθηλώνεται. Εξάλλου, χρησιμοποιούν μια ειδική ταινία στην οποία κατέληξαν μετά από χρόνια έρευνας, η οποία αφαιρείται εύκολα και δεν αφήνει το παραμικρό ίχνος πάνω στην επιφάνεια όπου είχε κολληθεί.
Βασική παράμετρος για την ομάδα του Tape Art είναι να βοηθήσουν τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων όχι μόνο να συνεργαστούν, αλλά κυρίως να ανοίξουν διάλογο για κρίσιμα ζητήματα, να αποκτήσουν φωνή και θέση στον δημόσιο λόγο και έτσι να συγκροτήσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Η ομάδα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα όμως και στην εκπαίδευση. Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες διδάσκει σε σχολεία, κοινοτικά κέντρα, νοσοκομεία, ψυχιατρικές μονάδες, σε ομάδες πληθυσμού που απαιτούν ειδικές μορφές εκπαίδευσης. Μέχρι στιγμής έχει έρθει σε επαφή μέσω του εκπαιδευτικού της κύκλου με 50.000 άτομα που έμαθαν να εκφράζονται με μέσο τη χαρτοταινία.

Στα εμβληματικά πρότζεκτ της ομάδας ανήκει σίγουρα αυτό που ακολούθησε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Επί πέντε χρόνια (2001-2006) έκαναν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα δημόσιας τέχνης σχεδιάζοντας τα πορτρέτα όλων των πυροσβεστών και των επιβατών των μοιραίων αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος. Μια πινακοθήκη μνήμης στους δρόμους της λαβωμένης μητρόπολης.

Αν τύχει και βρεθείτε στο Summer Notos Festival, να περάσετε από τον Φάρο και μη διστάσετε με μία χαρτοταινία ανα χείρας να εκφραστείτε και να κάνετε… Τέχνη!

Ιnfo: 23 - 30 Ιουνίου 2019, 19.45 - 22.00, Φάρος

Γεωργία Οικονόμου

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_12_museum_of_cycladic_art%c2%a9_photo_paris_tavitian Είδα: την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Μία έκθεση αποκαλυπτική, καθώς φέρνει στο φως έναν ολόκληρο κόσμο που φέρνει μέσα του ο Πικάσο, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον J... Main_unnamed_(8) Το περίστροφο του Καρυωτάκη και τα ελληνικά Νόμπελ «στριμωγμένα» σε μία έκθεση Τα συν και τα πλην της Πινακοθήκης Γκίκα. Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
#load_content_with_ajax