Εικαστικά | Είδα...

Είδα: τον θάνατο να «παίζει» ακόμα πιο γλυκά στην Αρεοπαγίτου 07 Ιουνίου 2017

Μία μεγάλης κλίμακας κινηματογραφική προβολή του William Kentridge.

Ανεβαίνοντας την Διονυσίου Αεροπαγίτου, στο δρόμο προς το Ηρώδειο, υπό το φως ακόμη της ημέρας, την προσοχή μου τράβηξε στο αριστερό μέρος του δρόμου, μία λευκή/κενή περιεχομένου κινηματογραφική κατασκευή που αποτελούταν από οχτώ οθόνες και στο δεξί μέρος οχτώ ψηλά ορθογώνια γκρι κουβούκλια που δεν μπορούσα να καταλάβω τη χρήση τους.
Κατεβαίνοντας λίγες ώρες αργότερα τον ίδιο -σκοτεινό πλέον- δρόμο, οι εξηγήσεις δόθηκαν, καθώς βρέθηκα μπροστά στη μεγάλης κλίμακας κινηματογραφική προβολή του Νοτιοαφρικανού εικαστικού και σκηνοθέτη Γουίλλιαμ Κέντριτζ που απεικόνιζε μία πομπή από σκιώδεις φιγούρες. Τα κουβούκλια πρόβαλλαν μέσω των καμερών τους στις οθόνες ένα ασπρόμαυρο καραβάνι σκιών σαράντα μέτρων, ένα επιβλητικό μεσαιωνικό danse macabre που, υπό τους ήχους μίας ορχήστρας χάλκινων πνευστών, γέμιζε με ακαθόριστα συναισθήματα μελαγχολιας τους περαστικούς που κοντοστέκονταν προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που βλέπουν.

«Παίξτε τον θάνατο ακόμα πιο γλυκά». Αυτός είναι ο εύστοχος τίτλος της εγκατάστασης που προέρχεται από το ποίημα του Πάουλ Τσέλαν. Σκοπός του Κέντριτζ είναι να θίξει μ΄αυτή το ζήτημα της υπαρξιακής μοναξιάς του περιπλανώμενου οδοιπόρου, απεικονίζοντας ανθρώπους να περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλον, από τη μια χώρα στην άλλη, από τον γνώριμο τρόμο του πολέμου στο φόβο και την ελπίδα του άγνωστου προορισμού.
Το θέαμα των ανθρώπων που συντρίβονται υπό το βάρος των πραγμάτων τους, καθώς περπατούν στο... πουθενά, δε γίνεται να μην παραπέμψει  στην προσφυγική κρίση, τη μετακίνηση, τη φυγή, αλλά και στις πολιτικές αλλαγές. Δε γίνεται επίσης, να μη μας φέρει στο νου το σπήλαιο των ιδεών του Πλάτωνα, εκεί όπου ο αισθητός κόσμος είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύμπαν, χωρίς σταθερότητα και οι αισθήσεις είναι εξ ορισμού υποκειμενικές και αποτελούν πηγή πλάνης.  

Τελικά ο καλλιτέχνης καταφέρνει απόλυτα να πετύχει αυτό που θέλει, πράγμα δύσκολο για μία εγκατάσταση δρόμου. Γι΄αυτό και η ατμοσφαιρική και ιδιόμορφη αυτή πομπή αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τη ζωή παρά με τον θάνατο, γι΄αυτό και οι ερμηνείες που προκύπτουν είναι πολλές.

Γεωργία Οικονόμου

Φωτογραφίες

Info

06 Ιουνίου 2017
Έως 1 Αυγούστου 2017. 21:30 έως 01:00. Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης.
#load_content_with_ajax