Εικαστικά | Είδα...

Είδα: το «The Theater of Disappearance» του Adrián Villar Rojas στο Αστεροσκοπείο 28 Ιουνίου 2017

Όλο αυτό το εικαστικό τουρλουμπούκι εκτός από εξαιρετικά άσχημο ήταν και εξαιρετικά δήθεν.

Μου βγήκε η γλώσσα αλλά τα κατάφερα, ανέβηκα στο Αστεροσκοπείο. Δε διάλεξα την καλύτερη μέρα, έκανε φοβερή ζέστη, αλλά αφού ξεκίνησα είπα να το ολοκληρώσω το τόλμημα. Εφτασα λοιπόν κάθιδρος, εκεί που ένας από τους  μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Αργεντινός Adrián Villar Rojas, παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «The Theater of Disappearance», «μια προσπάθεια να συνδέσει δημιουργικά τον σύγχρονο πολιτισμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας».

Τι άλλο κάνει ο καλλιτέχνης; Δημιουργεί ένα φυσικό περιβάλλον σε εξέλιξη, για τις ανάγκες του οποίου χρησιμοποιεί οργανικά στοιχεία, βρώσιμα και αγρωστώδη φυτά. Αυτά για να στήσει μια εύφορη ζώνη πολιτισμού στην οποία αντιπαραθέτει μια άγονη, χωμάτινη, (εμπόλεμη) ζώνη σπαρμένη με έργα – εγκαταστάσεις του.

Και έρχομαι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον καλλιτέχνη για δύο πράγματα: 1) για τη δημιουργία ενός υπέροχου, ολόδροσου κήπου με μπαμπού, κολοκυθιές, αγκινάρες, καλάμια και καλαμάκια, ο οποίος ήταν ό,τι έπρεπε μέσα στον λάλαρο. Τι κρίμα που όπως μου είπαν δεν θα διατηρηθεί για πάντα, αλλά θα ξηλωθεί καθώς έχει στηθεί πάνω σε αρχαιολογικό χώρο. 2) για την ευκαιρία που μου έδωσε για πρώτη φορά στη ζωή μου να μπω στο κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βασισμένου σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν.
Θαυμάσια εμπειρία, το άρωμα μιας Αθήνας με άλλη ποιότητα. Αυτά τα ωραία. Γιατί τώρα περνάμε στα άσχημα. Εστω στα περίεργα…. Ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις κοτζάμ Adrián Villar Rojas, θα μου πείτε. Μην με πάρετε στα σοβαρά, αν θέλετε, αλλά κάπου ανάμεσα στο σκελετό ενός αλμπατρός μέσα σε μια βιτρίνα και σε κάτι άλλα πράγματα σαν σκουπίδια μέσα σε μια άλλη βιτρίνα, εγώ έκλεισα ως φιλότεχνος.

Δεν είναι μόνο που δεν καταλάβαινα τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης, είναι και που όλο αυτό το εικαστικό τουρλουμπούκι που έβλεπα εκτός από εξαιρετικά άσχημο μου φάνηκε και εξαιρετικά δήθεν. Και ας προσπαθούσαν τα ευγενέστατα παιδιά που ξεναγούσαν τον κόσμο να το εξηγήσουν. Κατ’ εμέ παραμένει ανεξήγητο πώς ένας καλλιτέχνης που θεωρείται τόσο σημαντικός μπορεί να εκθέτει κάτι τόσο, ασήμαντο να το πω; Το είπα! Εφυγα διασχίζοντας πάλι τον κήπο, για να απολαύσω την εξαιρετική δροσιά. Σε τελική ανάλυση δεν είμαι σε θέση να κρίνω τον Rojas ως εικαστικό, αφού δεν γνωρίζω το έργο του στο σύνολό του. Το ταλέντο του όμως στη δημιουργία κήπων οφείλω να του το αναγνωρίσω. Τέχνη είναι και αυτή!

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης.
#load_content_with_ajax