Εικαστικά | Είδα...

Πήγα: στην έκθεση «160 χρόνια Made In Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» 26 Ιανουαρίου 2018

Θα δείτε τι σημαίνει καλά οργανωμένη έκθεση, ισορροπημένη.

Το ξέρετε ότι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 σχεδιάστηκε από τον Κωσταντίνο Αδρακτά και κατασκευάστηκε στο Νεώριο Σύρου στις εγκαταστάσεις ενός παλαιού νηματουργείου το 1970; Ότι το εργοστάσιο εμαγιέ της Κέας (Ελληνική Βιομηχανική Εταιρεία Εμαγιέ) που λειτούργησε από το 1927 ως το 1957, στηρίχθηκε από αυστριακούς τεχνίτες και αυστριακό μηχανολογικό εξοπλισμό; Ότι η σαπωνοποιία Παπουτσάνη πρωτο λειτούργησε το 1870 στο Πλωμάρι της Λέσβου; Σας λέει κάτι το όνομα Omor; (ήταν το πρώτο σαμπουάν που φτιάχτηκε στην Ελλάδα).

Αν σας φέρει ο δρόμος σας στο Γκάζι, στην έκθεση “160 χρόνια Made In Greece: Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» θα καταλάβετε (με πόνο ενδεχομένως) ότι η Ελλάδα της κρίσης και της γκρίνιας, το ωραιότερο …οικόπεδο, με τον ήλιο και την θάλασσα - τα μόνα που της έχουν απομείνει για να αντλεί ελπίδα - κάποτε (όχι και τόσο παλιά) και αξιόλογη βιομηχανία είχε και επιχειρηματίες που πόνταραν στην καινοτομία και την πρωτοπορία. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι μέσα σε λίγη ώρα – όση διαρκεί η βόλτα τέλος πάντων - βλέπεις καθαρά, ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις μεγάλες κατρακύλες της ελληνικής οικονομίας η βιομηχανική παραγωγή συνεχιζόταν, οι άνθρωποι τολμούσαν και οι έξυπνες επιχειρηματικές κινήσεις πάντα επιβραβεύονταν. Όλο αυτό έως τα μέσα του ‘80 περίπου. Και το ‘80 δεν είναι δα και τόσο μακρινό...

Να πάτε. Γιατί όχι μόνο θα θυμηθείτε –εγώ τουλάχιστον μέχρι και χαρτομάντιλο έβγαλα κοιτώντας στα μάτια μια παλιά κουζίνα Izola – αλλά θα δείτε τι σημαίνει καλά οργανωμένη έκθεση, ισορροπημένη.
Οπου τα εκθέματα, οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που τα συνοδεύουν το στηρίζουν αυτό το «συναρπαστικό ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας».

100 βιομηχανίες και τα πρόσωπα πίσω από αυτές, αντικείμενα, γύρω στα 800 (από μηχανήματα, οικοδομικά υλικά και πρώτες ύλες έως προϊόντα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, υφάσματα) υλικό που υποστηρίζεται εξαιρετικά από το ενημερωτικό υλικό που τα συνοδεύει (πινακάκια που μέσα σε λίγες γραμμές έχουν την ιστορική αναδρομή) τις οπτικοακουστικές εικόνες, το ιστορικό χρονόλογιο από την σύσταση του ελληνικού κράτους ως σήμερα...

Μια καλή έκθεση και για τα παιδιά, να δουν, να πάρουν ερεθίσματα, να εμπνευστούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους τους αργότερα μέσα στην τάξη. Και επειδή η καλή δουλειά πρέπει να επιβραβεύεται, απλώς αναφέρω ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια της Χριστίνας Αγριαντώνη, ύστερα από ιστορική έρευνα του Γιάννη Στογιαννίδη και σε μουσειολογική επιμέλεια της ομάδας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Χάρη Ποντίδα

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης.
#load_content_with_ajax