Εικαστικά | Είδα...

Είδα: την έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» 13 Μαρτίου 2018

Μια ωραία έκθεση στη Λυρική.

Μια έκθεση σαν θεατρικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι που σε παροτρύνει να γνωριστείς με έναν πολύ σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη, τον οποίο εδώ ούτε ξέρουμε ούτε έχουμε τιμήσει όσο θα έπρεπε.
Πήγα στις εγκαταστάσεις του Νιάρχου για να δω το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σκηνογράφο – σκηνοθέτη (και καλλιτεχνικό διευθυντή για λίγο της ΕΛΣ) Στέφανο Λαζαρίδη έχοντας μεγάλη περιέργεια για το πώς μπορεί μια τόσο μεγάλη και δημιουργική σταδιοδρομία να χωρέσει σε … εννέα κύβους.

Γιατί έτσι έστησε την έκθεση ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης: «Εριξε» κύβους – δωμάτια στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (και στο ισόγειο) για να αναπτύξει πάνω τους και εντός τους τις σημαντικότερες δουλειές του. Ετσι, μέσα από μερικές μυθικές σήμερα παραστάσεις, καταφέρει να μας δείξει το μέγεθος του καλλιτέχνη.

Φωτογραφίες, σχέδια, εκπληκτικές μακέτες και προβολές συνθέτουν ένα μαγικό θεατρικό περιβάλλον. Πρωτότυπη η παρουσίαση αλλά και άριστης ποιότητας το υλικό: «Ναμπούκο», «Κάρμεν», «Ιπτάμενος Ολλανδός», «Πύργος του Κυανοπώγωνα», «Οιδίποδας τύραννος» (Στραβίνσκι), αλλά και η διεθνής περιοδεία των «Duran Duran»… Πολλές οι πολύτιμες στιγμές που τραβούν το βλέμμα σου.


Χάρηκα πολύ βλέποντας αρκετό κόσμο (και νέους ανθρώπους) να συμμετέχουν στο «παιχνίδι» και να περιεργάζονται τους κύβους ανακαλύπτοντας το ένα μετά το άλλο τα μυστικά τους. Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι τη 1 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει τον κόπο να την επισκεφθείτε. Για να ανακαλύψετε (ή να θυμηθείτε) και εσείς έναν ακόμα μεγάλο Ελληνα. Στο 2130885700 μπορείτε να κλείσετε θέση για τις ξεναγήσεις που κάνει ο κ. Βολανάκης. Τίτλος της έκθεσης «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός».

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_ginaika_zografiki Είδα: την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη Η αποθέωση της γυναίκας σε μία έκθεση. Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης.
#load_content_with_ajax