Εικαστικά | Είδα...

Είδα: τους «Τόπους Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στο Μουσείο Μπενάκη 20 Μαρτίου 2018

Από τον Χαλεπά ως τον Τσαρούχη και από τον Γύζη και τον Λύτρα ως τον Πρέκα και τον Τέτση, οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται δεν μπορούν να μην μιλήσουν στην ψυχή του Ελληνα.

Σε μια εποχή που αναζητάς εναγωνίως μερικές αφορμές για να νιώσεις κάτι σαν ανάταση, για να αισθανθείς αν όχι υπερηφάνεια τουλάχιστον παρηγοριά (και όχι θλίψη) που είσαι πολίτης αυτής της χώρας, η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά και «θεραπευτικά». Αυτό σκέφτηκα περπατώντας στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς) που στεγάζεται η έκθεση «Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος». Πηγαίνετε οπωσδήποτε να τη δείτε! Γιατί προσφέρει αυτή την ανάταση που λέγαμε και που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουμε. Γιατί η συλλογή  - δηλαδή μέρος της συλλογής - που παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 90 ετών από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιλαμβάνει εντός της μια Ελλάδα συγκινητικά όμορφη, μια χώρα που στέκει ψηλά και που αξίζει να τη θαυμάσεις και να την αποθεώσεις.

Από τον Χαλεπά ως τον Τσαρούχη και από τον Γύζη και τον Λύτρα ως τον Πρέκα και τον Τέτση, οι πίνακες και τα γλυπτά που εκτίθενται δεν μπορούν να μην μιλήσουν στην ψυχή του Ελληνα. Την ίδια στιγμή το εξαιρετικό στήσιμο της έκθεσης, που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεται σε μουσείο του εξωτερικού, την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και για τον ξένο επισκέπτη του μουσείου, τον φιλότεχνο που θα μπορέσει να γνωρίσει μαζεμένους μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει γεννήσει η μικρή αυτή χώρα.

Τι θα δει / δείτε; Τρεις ενότητες (αναφορά στην αρχαιότητα, προσέγγιση του καθημερινού κόσμου και η σημασία του τοπίου ως οδηγού για τη νεοελληνική τέχνη) οι οποίες αποτέλεσαν «τόπους αναφοράς» στην έκφραση της δημιουργίας αυτών των φωτισμένων ανθρώπων, τρεις αφορμές για να ανιχνεύσουμε ξανά την ταυτότητα του ελληνικού κόσμου στο σύνολό του. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη.

Η έκθεση «Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) ως τις 20/5.

Νίκος Πρίντεζης

Περισσότερα "Είδα..."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΕΙΔΑ..." Main_original_slider Είδα: την έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη: Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong» Κινέζικη κομψότητα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Main_1989_sept_aigina_fot_tazedaki_fakd_koutaa_014 Είδα: την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη: Τέχνη που συγκινεί και «θεραπεύει» Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Main_slider Είδα: τις «Αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Η αποθέωση της ομορφιάς σε μία έκθεση. Main_ethniko-arxaiologiko-mouseio Τα πλην (και τα συν) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μια ακόμα επίσκεψη στο σημαντικότερο μουσείο της Ελλάδας (και όλου του κόσμου) και τα συμπεράσματά μας από αυτή. Main_pragmatiki_mauroula Δε θέλει χάδια η Μαυρούλα – Η Στέγη στο Πεδίον του Άρεως Η πραγματικότητα στο Πεδίον του Άρεως είναι πολύ πιο δυνατή από τους «Μύθους» της Στέγης. Main_%ce%9c%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%b1_%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d_%ce%a3%cf%84._%ce%9b%ce%b1%ce%b6%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7_%ce%b3%ce%b9%ce%b1_%cf%84%ce%b7_%ce%a1%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%ba%ce%b1_eno_1983_-_%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c_%ce%9a%ce%bb%ce%ac%ce%b9%ce%b2_%ce%9c%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b1 Είδα: την έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» Μια ωραία έκθεση στη Λυρική.
#load_content_with_ajax